De Zeeuwse stad die mensen altijd links laten liggen, zelfs als ze in de buurt zijn en hoognodig moeten plassen

rollingOooch, niemand komt nog neuzen in Terneuzen.
Geen mens uit den vreemde strijkt neer op de Markt of aan de boorden van de Westerschelde.
En ook veel Terneuzenaren zelf hebben niets met Terneuzen, althans niets met de binnenstad, want ze komen er niet, ze willen er niet komen, zelfs niet met Sinterklaas (nieuwe stijl).
Het bestuur van de meest robuuste gemeente van Zeeland – de uitdrukking is van de PvdA-minister Klaas de Vries – maakt zich grote zorgen over de populariteit van de binnenstad of liever het ontbreken ervan.
En dat de belangstelling voor het centrum van de grootstad (de enige Zeeuwse) terugloopt valt duidelijk op te maken aan de (betaalde) parkeeruren per jaar, die in 5 jaar tijd met ruim twintig procent gekelderd zijn tot 670.000.

Het is spelen met cijfers, met dalende opbrengsten, zoeken naar oorzaken en hopen dat een meute citymanagers en marketeers uitkomst zullen bieden. Het laatste zal niet het geval zijn, oud-burgemeester Ron Barbé wist dit ruim een jaar geleden ook al, toen hij zich uitsprak tegen de voorgestelde benoeming van een stadsmanager. Nu had Barbé niets meer te vertellen in Terneuzen, dus ging de benoeming gewoon door. Heeft dit zoden aan de dijk gezet, ach, welnee, de dames doen hun best, maar kunnen het natuurlijk ook niet verhelpen dat een stad met een imago van niets niet te verkopen valt.

Al dat geneuzel over toerisme, over kooplustige Belgen, over maritieme passanten enzomeer. Het was nooit iets, het zal ook nooit iets worden. Terneuzen is de werkstad. Niet de stad van verpozing, van flaneren en van vertier.
Wees blij dat er nog horecaondernemers zijn die proberen Terneuzen nog enige cachet te geven als uitgaanscentrum, waar je nog een lekker vorkje kunt prikken en een klein feestje kunt bouwen. Dat moet het echter niet zo zijn dat zowat elk weekeind in de nachtelijke uren het ziekenhuis wordt ingeslagen. Kan zo’n burgemeester wel roepen dat er geen dreiging is, nee, niet van bepaalde groepen, maar er zijn wel anderen die de boel verzieken. Hoe dan ook, wie wil er nog neuzen in Terneuzen….

Het is frappant, maar Terneuzen maakt gewag van een dalende populariteit van de binnenstad op de dag dat de Hoge Raad besluit dat de rechtszaak in hoger beroep tegen Checkpoint nog eens helemaal opnieuw mag gaan dienen.
De Hoge Raad oordeelt opnieuw dat het hof het openbaar ministerie ten onrechte niet-ontvankelijk heeft verklaard in de vervolging van de eigenaar van coffeeshop Checkpoint in Terneuzen.
Let op het woordje opnieuw.
Nogmaals dus. Eerst werd dus de uitspraak van het Gerechtshof Den Haag afgeschoten, nu de uitspraak van het Gerechtshof Amsterdam.
Den Bosch is nu aan de beurt.
Arnhem/Leeuwarden volgt wellicht ook nog wel, in 2022 of zo.
De Hoge Raad herhaalt in zijn uitspraak deze week dat het OM slechts in uitzonderlijke gevallen niet-ontvankelijk kan worden geacht in de vervolging. Zo’n uitzonderlijk geval doet zich voor wanneer door of namens het OM bij de verdachte het gerechtvaardigd vertrouwen is gewekt dat van vervolging zal worden afgezien of als de vervolgingsbeslissing onverenigbaar is met het verbod van willekeur.

In deze zaak verklaarde het hof Amsterdam het OM niet-ontvankelijk, omdat de verdachte volgens het hof er op mocht vertrouwen dat de gedoogvoorwaarden voor het verkopen en leveren van hennep en hasj niet werden overtreden en hij niet zou worden vervolgd. Maar volgens de Hoge Raad heeft het hof niet vastgesteld, dat dit vertrouwen bij de coffeeshopeigenaar werd gewekt door uitlatingen van het OM, of uitlatingen die aan het OM zijn toe te schrijven. Volgens het hof mocht de verdachte de gedoogvoorwaarden zo uitleggen als hij deed en werden ze niet overschreden. Dat wil volgens de Hoge Raad echter nog niet zeggen dat er niet mocht worden vervolgd. Het hof heeft deze beslissing onvoldoende gemotiveerd.

Nou ja, hoe het ook zij, Meddy Willemsen kan weer in de slag met justitie, advocaten en meer. Zeker is dat Checkpoint nooit meer open gaat. De softdrugssupermarkt van weleer is voorgoed verleden tijd.
Jammer eigenlijk, voor de binnenstad van Terneuzen dan, want ik kan me nog onderzoeken herinneren waarin gemeld werd dat Checkpoint goed was voor extra revenuen (in detail-en horeca) op jaarbasis van ongeveer 12 miljoen euro’s…

PZC binnenstad
PZC Checkpoint

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op De Zeeuwse stad die mensen altijd links laten liggen, zelfs als ze in de buurt zijn en hoognodig moeten plassen

  1. Pclijsen schreef:

    Twas anders best gezellig hoor, vanmiddag op de markt. Er liep ook geen conny rond zag ik…

  2. frits jansen schreef:

    Ron Barbé reageerde op een stukje van mij waarin het ging over de komst van een nieuwe ´stadsmanager, of was het nu ´city manager´ of ´centrum manager´. Ja ja ´managers´ dan wordt het oppassen. Afijn een nieuw logo hebben ze al.
    Om met de woorden van Conny te spreken, ´Het was nooit iets, het zal ook nooit iets worden´.
    In onze taal heb je daar een mooi gezegde voor. Velen hebben het geprobeerd maar het is ´aan een dood paard trekken´. Het beestje is dood, blijft dood en staat nooit meer op. M´n huis is verkocht, ik vertrek.

Reacties zijn gesloten.