Bewust onbewust lekken mag…

DSC_0597-Conny-AlmekindersAls regiojournalist heb ik de voorbije dertig jaar regelmatig contact gehad met de VVD’er Conny Almekinders uit Cadzand. In zijn hoedanigheid van raadslid, wethouder, dijkgraaf of hoofdingeland. Hij zat overal in, dus had overal weet van. Maar laat ik eerlijk zijn, Almekinders was geen makkelijke prater. Of het nu on of off the record was er kwam weinig uit. En zelfs als hij wel eens iets te melden had, over de begroting van waterschap of gemeente, dan was het zelden de moeite van het vermelden waard.

Almekinders was zich altijd bewust van de politieke rol die hij speelde. Het verbaast me nu dan ook dat uit een onderzoek van het OM nu blijkt dat hij het ‘lek’ is dat afgelopen najaar geheime informatie vanuit de gemeenteraad naar buiten bracht.
Welke stagiair dat onderzoek bij het OM heeft uitgevoerd, dat weet ik niet, maar er wordt wel even simpelweg gesteld dat Almekinders niet ‘willens en wetens’ het ambtsgeheim heeft geschonden en dat het OM daarom genoegen neemt met excHet raadslid wordt niet juridisch vervolgd.

Het onderzoek draaide om de vraag wie naar buiten bracht dat de voormalige Euregiotuinen in beeld was als mogelijke locatie voor een asielzoekerscentrum. Dat was in een besloten vergadering door B en W aan de raad verteld. De gemeente Sluis was op dat moment in onderhandeling met Carlos Faes over overname van het terrein bij Oostburg. Toen Faes op het gemeentehuis verhaal haalde, werd duidelijk dat de ‘geheime’ informatie op straat lag. De Sluise raad deed toen aangifte van lekken.

Volgens het OM heeft Almekinders Faes niet bewust op de hoogte gebracht, maar heeft hij ‘uitlatingen gedaan tegen een derde die hieruit zaken zou kunnen afleiden’. Ofwel: “ je et het nie van mien moa dr staot natuurlijk wel het een en ander te gebeuren hee Carlos. Ik kan je daor natuurlijk niks over zegge’ , maar een goed verstaonder è natuurlijk maar een half woord nodig hee…”

Het is dus volgens het OM mogelijk om bewust iets onbewust te zeggen als politicus of andersom. Hoe dan ook. Besloten vergaderingen in Sluis, of Hulst of waar dan ook gaan met deze uitspraak natuurlijk wel minder en minder plaatsvinden. want uit de school klappen mag en kan, als je het dus maar onbewust doet. Ach sorry, ik stond er niet bij stil dat ik dat zei… Och Gottegot versprak ik me toch per ongeluk…

Almekinders is zich inmiddels bewust van zijn onbewust gemaakt fouten. Hij spreekt van een ‘vervelende situatie, waar ik zelf verantwoordelijk voor ben’. Almekinders wil graag aanblijven als raadslid. Of dat gebeurt bepaalt de Sluise gemeenteraad donderdag..

PS: Almekinders kan gewoon raadslid blijven. Een motie van wantrouwen van de PvdA werd met een meerheid van ( coalitie) stemmen weggestemd.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.