Een aimabel mens minder

UnknownDe SGP verliest, zo schreef ik vijf jaar geleden, met zijn vertrek het gezicht van de partij. Een vriendelijk gezicht zelfs en dat is binnen de gereformeerde kieskringen toch bijzonder. Piet Hamelink was een aimabel mens. Altijd in voor een praatje, belangstellend en nooit confronterend. Ook iemand die altijd open stond voor andersdenkenden. Ik meende dat toen en ik meen het nog, alleen Piet is niet meer. Hij overleed dinsdag plotseling. Hij werd 68 jaar. Voor Kerst had ik ‘m voor het laatste getroffen op de parkeerplaats bij de AH in Hulst. We hadden het nog even over het overlijden van Wim Kolijn, over het zachte weer, de zorg voor zijn vrouw en de kleinkinderen.

Bij de vorige raadsperiode, zo wist ik in 2010, maakte de SGP nog deel uit van het dagelijks bestuur van de gemeente. In 2006 moest Hamelink zijn wethouderspost opgeven nadat de fractie TOP/Gemeentebelangen toetrad tot het college van burgemeester en wethouders. Ik weet dat verschillende politieke opponenten daar moeite mee hebben gehad, omdat niet zozeer de SGP, maar Piet – de persoon – gepasseerd werd. Piet Hamelink nam echter zijn zetel in de raad in en deed wat-ie altijd al gedaan had constructief meebesturen aan en in de gemeente Terneuzen. Was er een vergadering, dan viel-ie altijd net op het nippertje binnen en stoof op zijn (stoel) doel af als de fameuze keeper van weleer. Onderwijl excuses uitend dat- ie weer ’s net niet op tijd was. Dat gebeurde ook wel eens in Middelburg, waar hij 12 jaar voor de SGP in de Staten van Zeeland zat.

Als wethouder kan Hamelink moeilijk een stempel drukken op het beleid, dat in sterke mate bepaald werd door de grote jongens in Terneuzen, het CDA en PvdA en aangezien de SGP eerder tegen het CDA aanschurkt dan tegen de vermaledijde socialisten was het op zich niet zo vreemd dat toen de PvdA als winnaar uit de laatste verkiezingsronde rolde de grootste partij op zoek ging naar een andere, beter passende coalitiepartner. Dat werd dan TOP nota bene.

De SGP verliest een kopstuk, schreef ik, maar dat zal electoraal weinig effect hebben. Sinds jaar en dag slepen de staatkundigen in Terneuzen een paar zetels in de wacht bij elke stembusgang. Dat zal nu ook wel het geval zijn. Wat ik voorspelde gebeurde. Piet trok zich terug uit de politieke arena en ging, zoals hij zelf aangaf, verder als fulltime mantelzorger. Daar kwam onverwacht een eind aan.
Piet Hamelink wordt maandag 18 januari begraven in Zaamslag. Voorafgaand aan de begrafenis is er om 13.30 uur een rouwdienst in de Protestantse Kerk aan het Plein.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Een aimabel mens minder

 1. Pclijsen schreef:

  Ik vond Piet ook een constructief type. Een aardige man met wie ik goed kon opschieten. Dat hij overleden was wist ik niet.

 2. Corrie van den Berge schreef:

  Tjonge ik schrik ervan. Geregeld kwam ik Piet tegen in de winkel.
  Als wethouder hebben we er veel mee te maken gehad omdat hij over Othene ging.
  Een heel plezierig mens en vooral eerlijk.
  Voor Buurtvereniging “Ons Nootje”heeft hij veel betekent, hij heeft ons altijd met raad en daad bijgestaan. Heel veel sterkte voor de familie.

Reacties zijn gesloten.