Het referendum van Freeke is olie op het vuur

UnknownCees Freeke van 55Terneuzen ijvert al enige tijd voor een door de raad geïnitieerd referendum over de voorgenomen komst van asielzoekers naar de gemeente Terneuzen, maar krijgt daar de handen van politiek Terneuzen niet echt op elkaar. Freek stelt in zijn verhaal aan collegeraadsleden dat hij met het referendum wil bereiken dat het volk van Terneuzen de gemeenteraad advies geeft over een heikel onderwerp, waarover de opvattingen buitengewoon sterk uiteenlopen.

En zo vindt hij, “In brandende kwesties acht nagenoeg het gehele volk zich onvoldoende vertegenwoordigd. Enerzijds voorziet een referendum in een democratische behoefte invloed uit te oefenen en anderzijds geeft de uitslag de gemeenteraad een redelijk inzicht in de werkelijke verhoudingen. Meten = weten. Na kennisneming beslist ieder raadslid voor zichzelf in hoeverre hij of zij zich aan de uitslag van het referendum gebonden acht. U houdt als raadslid het heft in handen. Voor een bindend referendum ontbreekt trouwens de wettelijke grondslag. Een referendum op initiatief van de raad heeft een totaal ander karakter dan dat welke op basis van een initiatief van de burgers wordt gehouden en waarvoor een verordening is vereist (VNG-model).
In het VNG magazine van 9 okt 2015 wordt gesteld dat meer dan 50 procent van de burgers is van mening dat burgers meer invloed behoren te hebben op beleid. Het referendum achten zij geschikt voor het nemen van besluiten over BELANGRIJKE (lees: ingrijpend maatschappelijk) kwesties’ (‘Meer democratie, minder politiek’ in: Sociaal en Cultureel planbureau). De eventuele stelling dat een referendum ‘weglopen van verantwoordelijkheid’ impliceert, treft geen doel, nu de wil van de meerderheid van het volk wordt gevolgd, althans dat blijkt uit onderzoek van voornoemd planbureau.”

Allemaal mooi en aardig heer Freeke, maar ik denk dat het gros van de Terneuzense raadsleden gewoonweg geen olie op het vuur willen gooien. In een referendum (niet bindend of wat voor wijze dan ook) het volk vragen of ze asielzoekers willen is de facto al het antwoord op die vraag geven. Het leeuwendeel der mensen wil ze niet, zit er niet op te wachten, is er op tegen en als een gemeenteraad of het nu in Purmerend, Woerden of Weert is zich van een menselijke kant laat zien en nog maar begint te denken aan grootschalige opvang (kleinschalig en tijdelijk wordt nog wel gepruimd, maar in Terneuzen wordt toch voorzichtigjes gedacht aan 600 zielen van verre) dan is het hek van de dam. Dan staat de veiligheid van ons en de onze op het spel, leert de verloedering om de hoek, de criminaliteit rijst de pan uit en meer van zulks.

Ik ga er vanuit dat heren bestuurders als Lonink en Liefting niet op dat soort – door enquêtes geëntameerde – oprispingen zitten wachten. En dat ze daarom zo’n volksraadpleging niet wenselijk achten. Voor je het weet wandelt de Neger van Venlo door de Terneuzense straten en is het -voor lang – gedaan met de betrekkelijke rust in het op te knappen Terneuzen.

PZC bericht over referendumpoging

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.