De Delta-spaarlamp als toonbeeld van innovatie

EnergieMarktMiddelburg4Mijn partner in digitale zaken, Arno Rootsaert uit Aardenburg, is al anderhalf jaar doende om een oude dokterswoning-en praktijk om te bouwen tot een huis van de toekomst. Zijn nieuwe onderkomen wordt voorzien van de nieuwste toepassingen op het gebied van energie-opwekking en beheer, isolatie, verwarming, hergebruik en lichtbronnen. Voorts worden waar mogelijk duurzame materialen gebruikt. Hij laat zich tijdens de bouw bijstaan door entrepreneurs uit de sector die materialen leveren en installeren en gezamenlijk trekt men lering uit wat men in Aardenburg doet, wat de effecten zijn en in hoeverre een en ander in de reguliere bouw/verbouw toepasbaar is. Om die ervaringen met anderen te delen is inmiddels de website domotica.guru ontwikkeld, die binnenkort online gaat.
Verder worden nieuwe ontwikkelingen met het grote publiek gedeeld op beurzen in manifestaties, zoals recentelijk in Arnhem en Middelburg.

Frappant is dat de verschijning van Domotica Guru in Middelburg door de representanten van het Zeeuwse multi-utility bedrijf Delta in eerste instantie wat moest worden tegengewerkt. De Deltalieden hadden de organisatie meegegeven dat het meedoen van de guru nergens goed voor was, omdat zij – van het grote Delta – toch ook alles op het gebied van domotica konden verwezenelijken. De organisatie van het evenement koos voor een zo breed mogelijke vertegenwoordiging op de beurs en liet de kritiek van Delta voor wat het was. En zo geschiedde het dat zaterdag burgemeester Harald Bergmann van Middelburg de energiebeurs in de Vleeshallen opende waar de domotica-guru wel vertegenwoordigd was. Bergmann toonde grote interesse in de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van energie en duurzaamheid, maar had vooral oog voor – zoals wel vaker tegenwoordig op dit soort evenementen – de nieuwste Tesla, waar hij natuurlijk een rondje in mocht maken.
EnergieMarktMiddelburg8

Toen de burgervader een rondje op de beurs deed viel het hem wel op dat de stand van zijn gemeente en die van de provincie Zeeland grotendeels schuil ging achter die van, jawel, Delta, die behoorlijk met de beschikbare ruimte aan het woekeren waren geweest, ten koste van de gemeente. Leuk vond Bergmann anders, maar goed je blijft aandeelhouder en dus maak je als bestuurder maar geen heisa.
EnergieMarktMiddelburg1
Bovendien is Middelburg een groene monumentenstad die doende is met een burgerinitiatief om samen met bewoners, gemeente, bedrijven en scholen monumenten te gaan verduurzamen en dan komt Delta wellicht nog wel eens van pas. Alhoewel, wie ziet waar vele kleine ondernemingen mee bezig zijn op dit werkterrein hoeft echt niet terug te vallen op het voormalige energiereusje dat op splitsen staat. Zeker niet als je weet wat voor kleinood Delta zaterdag uitdeelde aan de beursbezoekers: een oud model spaarlamp, waarschijnlijk Chinees fabrikaat, kwikrijk en lumenarm.
Daarmee werd precies aangegeven hoever innovatie in Zeeland gevorderd is en wat voor rol Delta daarin denkt te spelen….

Voor de goede orde, de domotica guru en zijn kompanen zijn inmiddels drukdoende met de derde generatie ledlampen…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op De Delta-spaarlamp als toonbeeld van innovatie

  1. Renz Pijnenborgh schreef:

    Delta moet zich diep schamen om nog milieuvervuilende spaarlampen uit te delen, het lijkt wel op gevaarlijk kwik afval dumpen bij de burger ! Het is zo vorige eeuws om zo met je klanten om te gaan. Maar Delta voelt ook wel dat hun spel uitgespeeld is in de nieuwe economie, waar energie bedrijven als Delta geen toekomst meer hebben.
    Energie Nul op de meter in de bouw is slechts een kwestie van tijd, de Domotica Guru’s zijn in aantocht, ook in Zeeland.

Reacties zijn gesloten.