Medelijden met Tanya of wel de kruisweg van Terneuzen

11034294_862872100438322_4460198292251603147_nDe gemeente Terneuzen gaat met het project Kennedy-West de Via Dolorosa op en het ziet er niet naar uit dat ook maar iemand uit de lokale politiek de uiteindelijke kruisiging op Golgotha wil voorkomen. Kortgeleden was er nog een tegensputterende SP en de verstandige D66’er Charles ten Hengel nog die durfden waarschuwen tegen de gang naar ware rampspoed, maar de SP is uit de raad verdwenen en Ten Hengel is door zijn eigen fractie – vanwege zijn kritische toonzetting over veel zaken – veroordeeld tot het tweede plan en zal in zijn hoedanigheid als backbencher zich voegen naar de fractiediscipline.Dus zal de raad van de gemeente Terneuzen zich in juni (een half jaar later dan voorzien) uitspreken over het bestemmingsplan Kennedy-West dat de bouw mogelijk moet maken van een nieuw winkelcomplex van circa 12.800 vierkante meter, 50 appartementen, een uitbreiding van Kennedy-Oost met 2400 vierkante meter. Bij het complex komen 400 extra parkeerplaatsen. Het project dat nu opeens niet meer door Nico Boussens Lafoma, maar door Kennedy Retailpark Terneuzen BV en Aannemingsbedrijf Van der Poel verwezenlijkt gaat worden (hopelijk heeft de gemeente Terneuzen de intentie-overeenkomst en andere documenten laten aanpassen en de naam van de nieuwe bv er op laten zetten) gaat tussen de 30 en 35 miljoen kosten.

De belangstelling voor het project is groot, zegt directeur Kees de Regt van Van der Poel. Zeventig procent van de winkelruimte zou al zijn verzegd, maar aan wie, daarover is De Regt minder stellig. En dat is ook wel begrijpelijk, want wie de laatste paar jaren het verloop in en van het Terneuzense winkelbestand een beetje in de gaten heeft gehouden weet dat de detailhandel in de Scheldestad flinke klappen heeft gehad en ze nog steeds krijgt. Een van de laatste projecten in de sector waar met name Van der Poel bij betrokken was – Schuttershof – staat nog steeds gedeeltelijk leeg. Sterker nog, wie de regionale makelaars even afgaat zal al ras tot de conclusie komen dat er in Terneuzen alleen al meer dan zeventig retailpanden zonder huurder zitten, dan wel te koop worden aangeboden. Of er echt behoefte bestaat in de regio aan nog eens 12.800 vierkante meters mag oprecht worden betwijfeld.

Niettemin gaat de wethouder van stagnatie, Frank van Hulle, voorts en verder met wat in vele kringen beschouwd wordt als een heilloos plan. De gemeente is overigens zelfs participant in het geheel, omdat een deel van de (vervuilde) gronden van Kennedy-West gemeentelijk bezit zijn. De rest is hoofdzakelijk van de plaatselijke betonboer De Hoop en dat speelt ook een rol.

Gisteren presenteerde de nieuwe BV en Van der Poel de zoveelste verlate stap in de projectontwikkeling. Wat er op die bijeenkomst precies verteld werd weet ik niet, maar Omroep Zeeland kon weer niet nalaten een hoop onzin te verkopen.

Wat meldde de rampenzender der Zeeuwen:
De invulling van de skihal en het retailpark aan de Kennedylaan lag jarenlang stil. Reden daarvoor was onenigheid tussen beide projectontwikkelaars over de invulling van winkels in beide centra.

Lariekoek. Tussen de ontwikkelaars was helemaal geen onenigheid. Olivier Beherman, de ontwikkelaar van het skihalcomplex en CBRE, de eigenaar van de winkels onder de hal wilden al in 2007 de panden ingevuld hebben, maar het was de gemeente Terneuzen en de provincie Zeeland die daarvoor obstakels opwierpen. Daarna ging de gemeente aan de slag met Van der Poel en Nico Boussens Lafoma om plotsklaps op het al jaren braak liggende terrein van De Hoop en de gemeente een winkelcentrum van de grond te tillen.

Bij de skihal in Terneuzen zullen vooral ‘leisure’-winkels komen, meldt OZ verder. Jaja, maar die mochten er in 2008 ook al komen, er is dus wat dat betreft niets nieuws onder de zon.

De mooiste van de Omroep is wel deze: ”De laatste jaren is veel discussie geweest met de eigenaar van de skihal CBRE”, zegt Kees de Regt, projectontwikkelaar Kennedylaan West. “Daar hebben we uitgebreid overleg mee gehad. En het is gelukt overeenstemming te vinden.”

Daar zitten meerdere onwaarheden in een alinea. Veel discussie met de eigenaar van de skihal CBRE, zegt De Regt. De directeur van Van der Poel weet niet eens met wie hij aan tafel zit, want niet CBRE is eigenaar van de skihal, dat is de Vlaamse ontwikkelaar Olivier Beherman. CBRE is eigenaar van de winkelruimten. En overleg en overeenstemming met Beherman is er bij lange na niet. Niet voor niets loopt er nu al meer dan een jaar een geding van Beherman tegen de gemeente Terneuzen.
Maar alla, Hans Laroes mag zijn kruistocht tegen de verdere teloorgang van de regionale journalistiek nog wel even voortzetten, ook in deze contreien.

De PZC houdt zich meer bij de facts en figures en laat alleen wethouder Van Hulle nog een uitsmijter verzorgen met “Het is een prachtige aanvulling van het winkelaanbod in het stadscentrum, dat als het ware op het nieuwe winkelcentrum aansluit.” Om die zin werd gisteren in Terneuzen zo hard gelachen dat het tot in Hulst te horen was.

Een aanvulling?
Aansluiten? Het is eerder een strop die om de hals van neringdoende Terneuzen wordt gelegd, me dunkt.

Bovendien rijst de vraag of heel dat project wel economisch haalbaar is.
Laat ons eens even rekenen. (De cijfers heb ik van een bevriend ontwikkelaar).
Allereerst de kosten:
De bouw van 12.800 vierkante meter winkel kost met de gangbare bouwprijs per meter van 800 euro in totaal 10.240.000 euro. De appartementen met een vloeroppervlak van een goede 100 vierkante meter en met inbegrip van de publieke ruimte (inkom, liften etc) nemen in totaal 6000 m2 in beslag tegen een bouwprijs per m2 van 1250 euro, hetgeen neerkomt op 7,5 miljoen euro. De 500 aan te leggen parkeerplaatsen kosten alles bij elkaar 6 miljoen euro, de wegen/voetpaden en de rest van de openbare ruimte gaan al ras 2,5 miljoen euro kosten. Voor de sanering van de vervuilde grond rekenen we voorzichtig 1.187.500 euro. De grond (van de Hoop en de gemeente) laten we nog even buiten beschouwing, maar niet de gemeentelijke leges die op basis van de eerdergenoemde bedragen zullen uitkomen op 712.200 euro. Tellen we alles bij elkaar op dan gaan de bouwkosten voor dit project uitkomen op 28.139.700 euro (exclusief de grondcomponent).

Mooi, dat weten we nu. wat staat er dan aan de inkomstenkant.
De inkomsten van verhuur, dan wel verkoop van winkelruimten, nou vooruit 14,4 miljoen euro. Bedragen die in de huidige markt en zeker in Terneuzen schier haalbaar zijn. En dan komt er nog de opbrengst van de appartementen bij. Nou ja, als die allemaal verkocht worden – en Boussen niet als in Hulst zelf als koper opereert om de bouw aan gang te zetten – tegen een ton of twee, dan leveren die maximaal 10 miljoen op. Bij elkaar opgeteld is dat dan 24,4 miljoen euro. Mooi, maar dan zit er tussen kosten en baten toch mooi een gat van vier miljoen euro en welke serieuze marktpartij gaat zo’n project financieren? CBRE niet hoor, en zelfs Gerard Cok zal zijn vingers daar niet aan branden.

Na het debacle met de Kop van de Noordstraat, de Kop van de Nieuwstraat, de invulling van de skihal en het gedoe met de veerhaven stevent de gemeente op een volgende ramp af.
Plots kreeg ik erg veel medelijden met Tanya Joustra, de nieuwe citymarketeer van Terneuzen…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Medelijden met Tanya of wel de kruisweg van Terneuzen

  1. frits jansen schreef:

    ‘T is zonde maar Tanya Joustra, kan natuurlijk nergens nooit niks aan doen. Ze zal haar best doen maar het gaat niets uithalen. Ze heeft geen back up en heeft weinig te verkopen. Dat van Hulle braaf z’n nietszeggende mooi weer praatjes houdt verbaasd ook niet, hij is ingepakt en weet niet beter. Project ontwikkelaars met gladde praatjes en hun ervaring pakken politici en ambtenaren in zo’n provincie stadje lachend, ‘met de vinger in de neus in’. Ze trekken het kern winkelapparaat uit elkaar, gevolg leegstand en verpaupering. Als je die verbinding, Kop van de Noordstraat, een al meer dan 10 jaar voortslepend dossier niet weet te maken naar Schuttershof en Kennedy West is het een doodgeboren kindje met een lam handje. Ik kan niet anders dan constateren dat Conny ‘helaas’ gelijk heeft.

Reacties zijn gesloten.