Terneuzen wil Delta ook poot uittrekken

Mail-bijlageIn navolging van de gemeente Hulst is nu ook de gemeente Terneuzen aan het onderzoeken of het nutsbedrijf Delta een poot kan uittrekken met een belasting op ondergrondse kabels en leidingen. De gemeente heeft een bureau, Involon, ingehuurd om een en ander duidelijk in kaart te brengen. Hulst voerde kortgeleden die precarioheffing in en vangt daarmee dik een half miljoen jaarlijks, het leeuwendeel van Delta en Evides. Voor Terneuzen zou de opbrengst kunnen uitkomen op een ton of acht. Ook Reimerswaal denkt aan deze belastingheffing. Schouwen Duiveland kent ‘m al – zoals zeventig andere gemeenten in den lande, maar heeft er tot op heden geen tarief aan verbonden en int dus niets.

Het mooie van deze legitieme heffing is evenwel dat Delta de belasting als onrechtvaardig aanmerkt en bij voortduring de Zeeuwen laat weten dat zij zullen opdraaien voor de kosten die Delta erdoor zal maken. De facto wordt er botweg gesteld dat de Hulster inkomsten door de Zeeuwse netgebruikers betaald zullen worden. De Zeeuwen zullen voor Hulst een paar euro extra moeten ophoesten, maar zo lopen de hazen niet. De Autoriteit Consument en Markt bepaalt namelijk de tarieven die netwerkbeheerders bij de klanten in rekening mogen brengen en niet Delta en laat het nu net zo zijn dat diezelfde rijksdienst alle netbeheerders tesaam, dus ook Delta, fors op de vingers heeft getikt, omdat zij de voorbije jaren de afnemers met zijn allen onterecht 260 miljoen uit de zakken heeft geklopt met veel te hoge netwerkkosten. Kosten die terug moeten naar de consument.

Dus door Hulst gaan de Zeeuwen niet een paar euro meer betalen, nee, door Delta zelf moet de gemiddelde jaarheffing voor het netwerkgebruik met bijna drie tientjes omlaag. Het mag zo onderhand wel eens duidelijk worden waar de grootste rovers in Zeeland huizen. Niet in Hulst, maar in dat Delta-hoofdkwartier te Middeltjesburg.
En voor die Zeeuwen die het nog niet snappen, het gaat niet om telefoonkabels, pijpleidingen, rioleringen, tv-en internetkabels. daar geldt andere wetgeving voor.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Terneuzen wil Delta ook poot uittrekken

  1. frits jansen schreef:

    Met de huidige tekorten op de gemeente begrotingen met dank aan Co van Schaik en consorten kan het niet anders zei het linksom of rechtsom dat er geld opgehaald moet worden bij de burger. U bent de klos. Hoe kan het ook anders, in politiek en ambtenarij is het een manier van denken men kent geen verantwoordelijkheid en wanbeheer kent geen consequenties. En nu maar hopen dat de rentes laag blijven zo niet dan zijn de rapen helemaal gaar, gezien de schulden posities van de Zeeuws Vlaamse gemeentes.

Reacties zijn gesloten.