De misplaatste geilheid van Ben de Reu

_dsc4845Hoe makkelijk kun je je als politicus voor een karretje laten spannen van een onderneming of ondernemer. In Zeeland gaat dat heel makkelijk. Zie vandaag het nieuws. Drieduizend tijdelijke banen en zevenhonderd permanente banen. Dat levert een investering van 600 miljoen in de Zeeuwse recreatiesector op, zegt projectontwikkelaar Arcus (volle dochter van de Roompot Groep van Van Koeveringe) uit Middelburg. Zij trekken dat bedrag uit om de komende jaren zeven parken van Roompot te vernieuwen.

Allereerst dat nieuws op Omroep Zeeland wat eigenlijk geen nieuws is. Opgewarmde kost van enige tijd terug, want die plannen van de Roompot, dus Arcus, stonden al langer op de rol. Sterker nog een van de nieuwe parken, in Cadzand is recentelijk afgerond. Maar ja, het nieuwe seizoen komt er aan en er moet verkocht en vervolgens weer gebouwd worden. De flow mag niet verstoord worden. En dus wordt er bij Arcus een bericht gemaakt dt door de gewillige media, zonder maar dan ook iets te controleren, als waarheid behandeld. Moet zeggen, alleen de PZC gaf het bericht de juiste attentiewaarde, een tweekolommertje op een binnenpagina. Oude wijn in een nieuw zakje.

Maar dan de gedeputeerde van wielrennerij en economie, de PvdA’er Ben de Reu, die was zo lyrisch over het bericht van de Roompot en Arcus dat hij zich gelukkig prees dat Zeeland niet Google maar de Roompot in huis heeft. Zoveel banen, zoveel werk, machtig mooi, kreunde hij.

Dat er in Zeeland ook mensen zijn die de Roompot amper pruimen, die bang zijn dat de Zeeuwse kust veranderen zal in een bebouwde zeewering, die vrezen voor een Roompottisering van het Zeeuwse recreatief product, daar ging de bestuurder gemakshalve maar aan voorbij.

De bezitters van huizen in de Van Nieuwehovenpolder bij Nieuwvliet, die al tijden ageren tegen de Roompottisering van hun gebiedje hoorden De Reu ook kreunen van genot op OZ en Radio 1. De groep tekende op Facebook het volgende tegengeluid op:

Hoorde net een stralende PvdA-gedeputeerde de Reu (hij wil straks doorregeren) via de radio victorie kraaien over de Arcus en Roompot investering. Wat zijn de feiten: een slimme pr-vrouw van Arcus heeft appels en peren (bouw, banen, bestaande en vermeende nieuwe investeringen) bij elkaar opgeteld. De media tuinen massaal in de slimme pr-marketing truc van de Roompot-Arcus combinatie waar pretmiljonairs, fam. van Koeveringe, nog altijd een flinke vinger in de pap hebben. Misschien een leuk item voor een onderzoeksprogramma als Zembla of Brandpunt nieuwe stijl?
Wat zijn de feiten: de zogenaamde nieuwe banen bij Roompot worden (hoofdzakelijk) ingevuld door slecht betaalde Polen en andere werknemers uit de voormalige Oostbloklanden. Daarnaast door vrouwen die part-time worden ingehuurd en feitelijk onder het minimumloon worden ingezet. Zij bevolken de schoonmaakploegen die vanuit Kamperland, het zenuwcentrum van de Roompotorganisatie, zo’n moordend tempo krijgen opgelegd dat gasten steen en been klagen over slecht schoongemaakte huisjes. Kijk maar eens op de websites van bijvoorbeeld Consumentenbond en sociale media. Hier is Roompot al jarenlang koploper van de klachtenlijstjes. Het heeft Roompot ook een eretitel opgeleverd, nml de Roofpot. Deze geldmachine vraagt op de nieuwe locaties torenhoge jaarbijdragen voor (sta)caravans waardoor ook de Zeeuw met de kleine beurs van zijn camping wordt verjaagd.
En dan de veel besproken huisjes. Die zijn van zo’n slechte bouwkwaliteit dat ze binnen een paar jaar het Zeeuwse landschap ontsieren met sterk verpauperde (slecht onderhouden) vakantieparken. Roompot incasseert namelijk wel de torenhoge jaarbijdragen maar voert gewoon geen of minimaal-onderhoud uit. Ontzorgen van de eigenaar-verhuurder noemen ze dit binnen de Roompotorganisatie.
Alles wordt trouwens vanuit Kamperland aangestuurd en ingehuurd. Lokale aannemers of andere kleine bedrijfjes uit de regio laat men links liggen. Een waarschuwing voor de investeerders van die slecht gebouwde instant-vakantiehuisjes. De goedlachse Arcus-verkopers, zij denken alleen aan hun forse bonussen, beloven je torenhoge rendementen. Wat ze vergeten is dat die verhuurinkomsten grotendeels worden afgeroomd door de Roofpot.
Tel uit je winst: lachende derde zijn goed betaalde ambtenaren en bestuurders uit gemeenten die straks uit verpauperde parken toeristenbelasting blijven putten. De gewone Zeeuw zal niets merken van die schijnimpuls van 600 miljoen Euro. Een nieuwe schuimbel waar met name politici mooi weer mee kunnen spelen. Dat moet je de familie van Koeveringe zeker nageven: ze hebben een fijn neusje voor politici in nood die een reddingslijntje kunnen gebruiken en graag pronken met veertjes van kaalgeplukte kippen, de toerist die durft neer te strijken op een Roompot-park waar leegstandpercentages van 30 tot 54% heel gewoon zijn. Over deze overcapaciteit in vakantiehuisjes hoor je de gekwelde Zeeuwse PvdA-gedeputeerde en Arcus-Roompot niet.

Wellicht ook iets voor het journaille om in gedachten te houden.
En over de fietsende gedeputeerde, ach. Het is verkiezingstijd zullen we maar denken…
Overigens moet ik er niet aan denken dat Arcus/De Roompot middels Zeelandcare – een andere loot aan de boom – straks het Zeeuwse ziekenhuiswezen gaat redden. Daarover later nog wel eens iets meer.

Zie ook de eerdere berichten over de Roompot op deze site.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op De misplaatste geilheid van Ben de Reu

 1. alexander ciska schreef:

  Jongelui, schei er eens mee uit om Roompot, Arcus en De Reu te bashen!
  Het gaat hier toch niet over gemankeerde personen of bedrijven; het gaat over Zeeland!
  Zeeland was al boordevol langs de kusten van Zeeuws-Vlaanderen, Walcheren en de kop van Schouwen.
  Vlieg er eens overheen en je schrikt je helemaal het schompes van die afschuwelijke lintbebouwingen.
  Daar worden nu nog een serie van die foeilelijke Roompot-ghetto’s tussen geperst.
  De Reu kan Henk Kamp een handje geven als roodblauwe ‘brothers in arms”.
  Kamp liet de Groningers barsten, letterlijk & figuurlijk, vanwege de economische profits van een gasbel.
  De Reu staat bellen te blazen dat de Zeeuwse toeristenbranche en de werkgelegenheid een impuls krijgen.
  De enige impuls is dat het kustgedeelte van de provincie Zeeland landschappelijk naar de kloten wordt geholpen.
  Ook Van Mierlo, die altijd in het complot zit, stond met een bek vol meel nog wat tegen te stribbelen maar zodanig dat zijn provinciale subsidie niet in gevaar komt.
  Binnenkort zet Henk van Koeveringe een slagboom op de A58 in de afzink van de Brabantse Wal.

Reacties zijn gesloten.