Delta Daan doet nooit iets verkeerd!

P1080606 - versie 3De directie en de Raad van Commissarissen van Delta zeggen niets verkeerds te hebben gedaan door afvalverwerker Indaver in de verkoop te zetten. Volgens hen was al lang afgesproken dat Indaver in de verkoop zou gaan als de markt daarvoor goed was. Dat ze deze afspraak niet hebben kortgesloten met de aandeelhouders vinden ze fout. Hooguit hadden ze er wat beter over moeten communiceren.

En communiceren dat kunnen ze bij Delta als de beste. Getuige ook Daan van Doorns constateringen tegenover de Staten van Zeeland wie hij en Delta de belangrijkste partners vinden: “Klanten komen voor ons op de eerste plaats, dan het personeel, dan de bank.” Omroep Zeeland voegde aan die uitspraak van de voorzitter van de Raad van Commissarissen nog fijntjes dit mooie regeltje toe. Op welke plek de aandeelhouders stonden zei hij niet, maar duidelijk was wel dat die op zijn hoogst op plek vier komen.”

Op zijn hoogst ja.
De partijen in de Staten van Zeeland stoorden zich toch wel aan de hooghartige wijze van communiceren van de heren van Delta. Tevreden met de uitleg waren ze niet, gepikeerd waren en wel omdat noch ceo Klarenbeek, het goudhaantje weet U nog en Van Doorn het vertikten om excuus te maken over de gang van zaken rond de voorgenomen Indaververkoop en absoluut niet de indruk toonden het in het vervolg anders, dan wel beter te doen.
Coalitiepartijen VVD, CDA en PvdA zeiden en een nare bijsmaak aan de bijeenkomst over te hebben gehouden. Ze zijn alle drie ontevreden maar willen eerst met hun fracties overleggen over welke consequentie dit voor Delta moet hebben, verklaarde men tegenover de Omroep, maar echt stelling nemen durfde niemand. En een Raad van Commissarissen naar huis sturen (iets wat makkelijk kan omdat de heren in kwestie – op de dame dus na – hun mandaatsperiode er op zit) daar wilde men – zoals dat heet IN HET BELANG VAN DELTA – nog niet aan denken.
Maar wellicht is er toch nog een partij in het Zeeuwse parlement die ballen durft tonen. Paul Colijn van de ChristenUnie leek daartoe wel genegen, alhoewel ik vrees dat het niet meer dan in dons gevatte roze paaseiertjes zullen zijn. Enfin, hij durfde stelling te nemen, voorlopig dan toch: “We kunnen de Raad van Commissarissen op twee manieren op de vingers tikken. Dat kan vriendelijk, maar ook op een hele stevige manier. Reken maar dat de ChristenUnie met een stevig voorstel komt.” Nou, ik ben benieuwd. Vrijdag volgt het debat over Delta in Middelburg.
Geheel vrijblijvend wijs ik onze Zeeuwse vertegenwoordigers nog eens op het rooster van aftreden van de Delta bestuurders.

rooster_van_aftreden_RvC

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op Delta Daan doet nooit iets verkeerd!

 1. Michiel Groeneveld schreef:

  Excuses zijn voor een vennootschap, op afstand van de politiek geplaatst, helemaal niet aan de orde. Één van de aandeelhouders is de provincie, die mag een commissaris afvaardigen. De staten mogen die commissaris ontdoen van de kwaliteit waarin hij tot commissaris benoemd is , die van gedeputeerde. That’s all.
  Zo’n afweging kunnen de Staten natuurlijk hebben, maar het laat onverlet dat elke commissaris een bredere verantwoordelijkheid heeft dan alleen de Staten tevreden houden. Hij dient als ondernemingsbestuurder alle maatschappelijke factoren in zijn overwegingen te betrekken. De Staten kunnen zich in het voorgeschreven regime slechts als belegger opstellen en dat wil zeggen dat ze aandelen in Delta willen bezitten – of niet – en hopen dat de commissaris iets doet met hun opvatting.

  De rest is gedoe voor de bühne.

 2. Karel Martinet schreef:

  Delta heeft in het verleden veel te veel de oren naar Staten laten hangen. Als ze toen wat zelfstandiger waren geweest hadden ze zich nooit in de branche met de zonnepanelen laten manoeuvreren en zou Delta (en niet alleen Delta) er een stuk florissanter hebben voorgestaan. De partijen die toen heel hard riepen dat Delta veel meer moest gaan investeren in duurzame energie toeteren nu weer het hardst. Goed dat Daan van Doorn wel een ruggengraat heeft.

  • van Gremberghe schreef:

   Die Daan met ruggengraat tekent ook voor de 600 miljoen schuld van Delta hoor Karel…

   • Michiel Groeneveld schreef:

    Nou geven de Delta-bestuurders aan dat ze wat geleerd hebben van de omgang met Marten Wiersma en Kramer – het kostte Delta inderdaad wel een paar centen – is het wèèr niet goed…

Reacties zijn gesloten.