Let op de poliomossel

Unknown-1Begin september werd zoals gebruikelijk door een menselijke fout (neenee geen sabotage, gewoon domheid) bij het farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline in Rixensart, net over de taalgrens in Waals-Brabant, 45 liter met het poliovirus besmet water gelekt in een waterzuiveringsstation.

Volgens de Belgische gezondheidsdiensten was er weinig aan de had, geen gevaar op besmetting of erger. “Polio is het enige vaccin dat verplicht is, de vaccinatiegraad ligt dan op meer dan 96 procent”, stelt Sven Heyndrickx van de FOD Volksgezondheid gerust. “Bovendien is het water dat in rivier terechtgekomen is, al sterk verdund. Maar we raden mensen die de afgelopen dagen in de rivier gezwommen hebben of er gevist hebben en zich zorgen maken, sowieso aan om even bij de huisarts langs te gaan om te bekijken of er een hervaccinatie nodig is.”
Er werden wat waterstaaltjes genomen en dat was het dan. Nu zijn we een paar weken verder en gaan in Nederland wat bellen rinkelen. Deskundigen van het RIVM en de Nederlandse Voedsel en Waren Autoritieit (NVWA) raden aan om ten oosten van de lijn Kruiningen–Perkpolder zelf geraapte schelpdieren (oesters, kokkels, mosselen) uit de Westerschelde minimaal anderhalve minuut te verhitten tot meer dan 100 graden Celsius voor consumptie. Daardoor gaat het virus dood en kunnen mensen niet besmet raken. Nou ja, nu worden er gelukkig niet al te veel schelpdieren uit de schorren bij Bath of Saeftinghe geraapt, maar toch willen de instanties het volk – zeker het niet-gevaccineerde deel dat de grote koppen in het Reformatorisch Dagblad niet zal ontgaan – waarschuwen.
Ik ben benieuwd wat ze bij GSK nog meer bij vergissing kunnen lozen. Met antrax besmet water of zo. Kijken of de respons dan net zo laks is.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.