Maatschappelijke stage is geschiedenis

images-1Nog maar enkele jaren geleden vond men het nodig om vanuit Den Haag de jonge generatie te verplichten om elk schooljaar een tijdje vrijwilligerswerk te doen. Naast de scholing waarbij de nadruk ligt op kennisoverdracht zou deze zogenaamde maatschappelijke stage een bijdrage leveren aan de karakteropbouw van het opgroeiende kind. Nou mooi en hoewel er wel wat weerstand klonk tegen het voorstel – vooral op scholen, omdat die het weer maar eens moesten gaan organiseren- verstomde dat snel en spendeerden de jongeren van nu enkele tientallen uur per jaar aan hun stages bij instellingen, organisaties en wat al niet meer. In 2011 was het zover dat de maatschappelijke stage een integraal onderdeel vormde van het curriculum van de leerling. Iedereen moest het doen.

In het begin werd nogal eens beweerd dat de maatschappelijke stage bij leerlingen niet lekker alg. Onderzoek wees anders uit. van de scholieren die een maatschappelijke stage hebben gelopen blijkt dat 68 procent het beoordeelde als een waardevolle ervaring. We l gaven de scholieren (26 procent) aan dat de , dit de begeleiding van de school beter kon.
Ruim één op de vijf (21%) scholieren zei na de stage nog vrijwilligerswerk te zijn blijven doen; nog eens 21 procent overwoog dat.
Ook blijkt uit onderzoek dat 53% van de scholieren het een slechte zaak vindt dat de maatschappelijke stage niet langer verplicht wordt door het kabinet Rutte II. Tweederde van de 1100 jongeren uit het onderzoek die zelf de stage hebben gelopen, vinden het zonde dat andere scholieren deze ervaring niet meekrijgen.

Nou jong grut het hoeft niet meer van Mark Rutte en co. Die hele maatschappelijke stage is wer terug bij af. En scholen zijn ervan verlost (hoewel natuurlijk een groot aantal scholen los van het kamerbesluit verdergaan met het project, maar daarvoor dan geen vergoeding meer ontvangen.)
Karaktervorming? Ha, dat moet dat jonge spul zelf maar gaan uitzoeken. Onze premier heeft zijn karakter (dat beetje) per slot van rekening ook helemaal zelf vorm gegeven en zie wat voor man er staat. Een kamermeerderheid van PvdA, VVD, SGP, D66 en GroenLinks (toch weer een opmerkelijk monsterverbond) hebben donderdag de maatschappelijke stage tot geschiedenis verklaard. Hetzijzo.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.