De macht van Van Koeveringe

imagesHet is frappant dat Henk van Koeveringe, de Roompotbaas, zaterdag in de PZC nog uitgeroepen tot de machtigste Zeeuw, een paar dagen na zijn uitverkiezing kritiek heeft op het PZC/UC Roosevelt-onderzoek op Omroep Zeeland omdat er wat hem betreft meer ondernemers in hadden moeten staan. Nou mooi, denk ik dan, maar het tekent Van Koeveringe weer, zijn gelijk is het grootste gelijk.
Want ja, meent de Roompotkoning, “eigenaren van deze grote bedrijven zouden meer invloed hebben dan politieke bestuurders die vaak maar voor een beperkt aantal jaar aan de macht zijn. “


Ach ach, macht! Wat is dat ook alweer macht? Volgens de Duitse socioloog Max Weber is macht het vermogen van personen of groepen om andere personen, groepen of zaken de wil op te leggen, eventueel tegen de wensen of belangen van die anderen in. Ja en die macht heeft Van Koeveringe vaak genoeg aangewend. En nog. Elke camping die hij overnam werd geconfronteerd met zijn macht. Alle eigenaren van stacaravans, chaletjes of huisjes die eigenlijk niet zaten te wachten op een Roompottisering van hun buitenverblijf kregen te maken met de macht volgens van Koeveringe en van Van Koeveringe. Dat was en is nog steeds. Vraag het de honderden mensen in de Van Nieuwenhovenpolder bij Nieuwvliet die momenteel te hoop lopen tegen de Roompottisering ter plekke.

Van Koeveringe en de zijnen (Henk heeft recent een stap terug gedaan als ceo van de Roompot, maar blijft wel aan als adviseur, dus blijft hij de facto de dienst uitmaken) hebben het idee opgevat om de hele polder toeristisch te updaten, te moderniseren, opniuew in te richten. Dit alles ter meerdere glorie van de Roompot.
Dat betekent voor de campingbewoners in de polder of genoegen nemen met wat de Roompot wil of verkassen naar elders, dat kan en mag ook.

Dat honderden mensen met deze exercisie op kosten worden gejaagd doet weinig terzake. Per slot van rekening betaalt de Roompot getroffenen zondermeer de Recronvergoeding van ontmanteling der staanplaats (goed voor 1350 euro) en wie de Roompot gunstig gestemd is, akkoord gaat met de plannen en daar geen juridisch tegenspel tegen biedt kan van de Roompot ook nog eens een extraatje vangen van twee mille. Dat is toch mooi niet. Dat Van Koeveringe en de zijnen dat doen.

Voor heel wat mensen is dat douceurtje van de Roompot – in ruil voor het staken van juridische tegenstand – voldoende om af te zien van bezwaren, procedures en de gang naar de rechter. Voor de anderen, die nog steeds geen genoegen nemen met de Roompottisering van de polder, maar vooralsnog niet weten wat te doen heeft het Gerechtshof in Den Haag een openinkje geboden. In een zaak die speelde in Bilhoven vonden de rechters dat de geboden Recronvergoeding voor een campingontmanteling te gering en meenden dat de gedupeerden recht hadden op -zoals dat heet – ‘een redelijke vergoeding’. In het geval van de Nieuwenhovenpolder rijst de vraag of het extraatje van de Roompot (in combinatie met afzien van bezwaren) beschouwd kan worden als “redelijk”.
Hoe het ook zij, het arrest van het Gerechtshof, biedt de twijfelaars in de natste polder van Zeeuws-Vlaanderen een nieuwe kans om de macht van Van Koeveringe aan te vechten.

Doen zij dat. Dan volgen er – zo voorspel ik – meer.

Bijgaand het arrest:
arrest Hof Den Haag inzake de Ridderhof kopie

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op De macht van Van Koeveringe

 1. Frits DeSlijper schreef:

  Het is allemaal nog erger, meldt de directeur van de Consumentenbond gisteren in de Telegraaf. Hij zet de woekerpraktijken van de Roompot in het zonnetje. En zo regent het klachten over de strategische partner van de gemeente Sluis. Wij weten weer, met dank aan de Consumentenbond, hoe ‘de meest invloedrijke Zeeuw’ zijn geld bij elkaar schraapt. Niet bepaald een aanwinst voor deze provincie!

  Combee: “Voor een lang weekeinde bij Roompot sluit Hilde Kouwenberg in oktober 2013 een weer- en annuleringsverzekering af. Om de kosten van haar minivakantie terug te krijgen, mocht die door slecht weer in het water vallen.

  De weergoden zitten tegen: het regent flink. Kouwenberg claimt 50 procent van de accommodatiekosten van haar vierde vakantiedag: iets meer dan 93 euro. Maar Roompot weigert dit te betalen. Eerst stelt Roompot dat er niet voldoende regen zou zijn gevallen. De voorwaarden van de verzekering zeggen dat er twee dagen tussen 10 en 18 uur meer dan vier uur regen moet zijn gemeten door het dichtstbijzijnde KNMI-weerstation. Maar het station Vlissingen kan bevestigen dat het op 11 en 13 oktober meer dan vier uur heeft geregend.
  Dan tovert Roompot een ander argument uit de hoge hoed: de eerste en laatste dag tellen niet mee. Gasten mogen namelijk bij aankomst pas vanaf 15 uur in hun huisje, en in de drie uur tot 18 uur kan het nooit vier uur hebben geregend. Een ijzeren logica, maar één die de voorwaarden niet vermelden!” Lees verder op: http://www.telegraaf.nl/overgeld/experts/bartcombee/22327828/__Verzekering_tegen_regen__.html?utm_source=t.co&utm_medium=referral&utm_campaign=twitter

 2. Tom Aarts schreef:

  Dus wie, wilde wie kietelen met deze verkiezing………….!!??

Reacties zijn gesloten.