De Hedwige-containerterminal opent in 2020

In Den Haag is men het gedoe rond die Hedwigepolder meer dan zat. Het dossier is afgerond, de confrontatie met de Vlamingen wil het kabinet-Rutte 2 niet aan, dus wordt er ontpolderd. De bulldozers, kranen en meer zwaar materieel dat nu nog net over de grens hopen klei van de enen naar de andere kant aan schuiven, trekken, slepen is, dendert in een wijl de grens over om de percelen van Gerry de Cloedt om te woelen, kreken te graven en de dijk te ontmantelen. Dat staat te gebeuren. Is het niet morgen, dan wel wat later.
Wat juridisch getouwtrek zal een en ander nog wel wat vertragen, maar zover mijn inschatting nu is, wordt die polder in het hoekje van Zeeuws-Vlaanderen water.
Een bergingsbassin voor wellend water ter bescherming van het Vlaamse achterland, een nieuw natuurdomein voor steltlopers, ganzen en ander gevogelte. Een uitbreiding van het schone Land van Saeftinghe. Zo is het (slecht overigens) verkocht, gepresenteerd, neergezet. Opponenten houden het er op dat het niet meer is dan een bufferzone voor de nog steeds uitdijende Antwerpse havengebieden en wie de situatie ter plekke een beetje kent – en dan heb ik het niet over al die kamerleden die even zijn komen afzakken om electoraal te kunnen scoren – weet dat die mensen gelijk hebben. Nederland offert een stuk grond – weliswaar eigendom van een Belg – om Antwerpen te plezieren. Nie meer, nie minder.

En ja, nu dat doek gevallen is.
Nu de pap gestort is. Moet met name de stede Hulst eens goed gaan nadenken om het geleden verlies (polder wordt water) om te zetten in te verwachten winst. Naar mijn stellige overtuiging doet de Hulster bestuur zichzelf tekort door nu te gaan roepen niet mee te zullen werken aan planologische procedures om de Hedwige te ontpolderen. Denkt het Hulster bestuur nu werkelijk dat Rijk, provincie en Vlaanderen het nietige Hulst daadwerkelijk nodig heeft. Met één aanwijzing staat Hulst sowieso aan de kant.
Nee, Hulst moet eens anders gaan denken.
Eigenlijk nog niet zoveel anders.
Als we concept economisch beleidsplan van de gemeente Hulst voor de komende jaren bekijken, dan staat er bij Thema’s voor de Toekomst te lezen dat Hulst de havens beter wil benutten. En ja, dan wordt niet dat haventje van Walsoorden bedoeld, maar die van Antwerpen. Hulst wil de komende jaren op Antwerps grondgebied bedrijven gaan acquireren die daar te veel voor grond moeten betalen en die makkelijk vanuit stede Hulst zouden kunnen opereren. Nou Marc van Peel ziet Jan Frans Mulder al komen. Stiekumpjes bij bedrijven op visite. Als Jan Frans dat gaat doen, dan mietert Van Peel ‘m zo de Schelde in. Dat schijnt-ie te doen met Nederlanders die ‘m niet bevallen.

Hedwige nu

Hedwige nu

Hedwige straks

Hedwige straks


Nee, Hulst heeft nu een uitgelezen kans om het spel anders te spelen.
Met zware middelen, met serieus weerwerk.
Als die Hedwige dan toch onder water moet, dan zullen we er water in laten stromen ook. Dan graven we die polder 20 meter diep uit, leggen we er een flink dok in en bestemmen we een deel van de resterende gronden als nieuw HULSTER haventerrein. En dan gaan we bedrijven acquireren, die net over de grens tegen hun groeimogelijkheden aan zitten. Goh, wellicht krijgt Hulst Zeeland Seaports nog zover dat ze willen participeren in een Hedwige-containertermninal (die naar alle waarschijnlijkheid in 2020 door koningin Maxima zal worden geopend).
Zou dat niet fantastisch zijn.
En De Cloedt, die compenseren we door zijn bedrijf de baggerwerken te laten uitvoeren. Zo is de cirkel rond.
Maar ja.
Hulst.
Economie.
Zicht op de grote wereld?
Wat lees ik in de nota economie voor straks? “Vooropgesteld dat de invloed van een gemeentelijke overheid op zoiets mondiaals als de economie heel klein is….”
Zo’n regeltje doodt natuurlijk elke ambitie.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op De Hedwige-containerterminal opent in 2020

 1. Tom schreef:

  Het idee lijkt me niet realistisch, met de boodschap ben ik het wel eens. Ik verwijt niemand bij de gemeente Hulst dat er ontpolderd wordt, maar van deze weigerhouding wordt Hulst sowieso niet beter. If you can’t beat them, join them. Hulst zou beter het maximale uit dit onomkeerbare besluit slepen, ipv haar kop in het zand steken. Er zijn best mogelijkheden: fiets- en wandelpaden, buitendijkse zoutminnende landbouw en veehouderij, kwekerij voor vis, schaal- en schelpdieren, een getijdencentrale. Denk groot, maak iets unieks van het project. Zorg er potdomme voor dat je iets over de inrichting te vertellen hebt en dat de economische functie van deze polder niet helemaal verloren gaat.

 2. John schreef:

  Tom, het Kieldrechtdok staat al jaren op papier en komt op steenworp afstand en gepland tegen de Kauter (Nieuw-Namen = NL).
  Dus wat Conny suggereert , het nieuwe Hedwigedok is zeer realistisch .
  Me dunkt dat het niet op korte termijn speelt , echter de havenbaronnen kijken heel lang vooruit en hebben niets met vogeltjes.
  Intussen kan men nog wat jaren bakkeleien over nog meer verdiepingen cq natuurcompensaties, wordt vervolgd.

 3. Tom Willaert schreef:

  Tom, geen enkel plan op voorhand afwijzen. Het gaat hier om lange termijn ontwikkelingen!
  John heeft gelijk dat de Haven van Antwerpen onverstoord doorgaat met plannen en uitvoeren van hun verdere expansie. Jarenlange discussies calculeren ze simpelweg in.
  Gemeente Hulst moet sowieso nooit van welke onderhandelingstafel dan ook weglopen!

Reacties zijn gesloten.