Made-in-Zeeland zet de Zeeuwse lobbyist in

Als je een goed bedoelde campagne als Made-in-Zeeland van kritische kanttekeningen voorziet. De naam is slecht gekozen, de petitie erg algemeen en mosterd-na-de maaltijdachtig, de initiatoren zijn niet algemeen bekend (geen actiecomitie of comité van aanbeveling) dan kan het niet anders of je gaat op lange tenen staan.
Mensen voelen zich tekortgedaan. Dat kan en dat is jammer voor hen. Maar in essentie blijft het verhaal van Made-in-Zeeland dat van een groepje mensen dat in éen bus (en niet de verwachte drie) een reisje naar Den Haag maakt om kamerleden ervan te vergewissen dat het voorzieningenniveau in Zeeland niet verder mag afnemen. Tuurlijk wordt er dan even serieus geluisterd (kamerleden zijn daar inmiddels erg bedreven in), maar wat dan.

Is de buslading vertrokken, dan verchijnt weer de volgende uit Oost-Groningen of Zuid-Limburg en dan wordt ook naar die mensen geluisterd.
Per saldo is Zeeland met deze actie niets opgeschoten.
Burgemeester René Verhulst mag dan in de microfoon van Omroep Zeeland toeteren dat ie niet gerustgesteld is, maar wel een beetje voldaan, en hij mag dan roepen dat de Zeeuwen geen klagerig volkje is, maar wat dan.
De Zeeuwen? Die buslading vol.
De meeste Zeeuwen hadden het vandaag over het wee, over de abdicatie van De Majesteit en de opvolging door Prins Pils, maar niet over de actie van Made-in-Zeeland. Echt niet.
En als Verhulst dan ook nog gaat zeggen dat de actie gene rituele dans is geweest, en zeker niet voor niets, dan redeneer je als campagne-woordvoerder al vanuit de verdediging, ga je al uit van de denktrant dat veel de tocht als nutteloos zien en ervaren.
En als je dan ook nog gaat refereren aan de Zeeuwse lobbyist, die werk gaat maken van de zaak, dan heeft zo’n Verhulst mij alvast helemaal tuk. De Zeeuwse lobbyist. Sinds we die in Den Haag hebben (de oud-economische medewerker van Noord-Beveland, Middelburg en Terneuzen) is de enen na de andere rijksdienst in Zeeland dichtgegaan, geheel of gedeeltelijke verplaatst. Ligt dat aan Henk de Vlaming? Absoluut niet, maar alleen al het idee dat hij iets aan de teloorgang zou kunnen doen is natuurlijk absurd.
De lobbyist gaat aan de slag.
Neeneenee. Made-in-Zeeland was een dagje uit van goedwillende mensen, die nog blij mogen zijn dat de gesubsidieerde Zeeuwse Staatsomroep nog enkele minuten uitzendtijd aan hun besognes spendeerde. De bedoeling was en is goed, de modus operandi wat minder.
En wat erger is, het uitkleden van Zeeland gaat gewoon rustig verder.

Bijgaand de petitie die werd aangeboden aan de Kamer:
Houd Zeeland sterk!
Goed woon- en vestigingsklimaat:
Zeeland heeft vele voordelen voor bedrijven, organisaties en werknemers:
Huizenprijzen zijn laag;
Het arbeidsethos is hoog; productiviteit Zeeuwse arbeidsplaats hoog (bijdrage BBP 5e plaats) Laagste ziekteverzuim (3,2 %);
Goed evenwicht tussen stad en land;
Aantrekkelijke steden (Middelburg bijvoorbeeld 3e plaats Intermediair)
Goed (hoger) onderwijs: (Roosevelt Academy beste University College keuzegids 2011 (cijfer 8,4), Hogeschool Zeeland Keuzegids Hbo Voltijds 2013, 2e plaats)
Zeeuwse kleinschaligheid betekent goede kwaliteit tegen lage kosten
Veilig klimaat, weinig criminaliteit (jarenlang beste parket en goede politie)
Goede ligging ten opzichte van Antwerpen/Gent
Amper file
Zorgen anno 2013:
Voor het eerst sinds Middeleeuwen geen zelfstandige rechtbank meer Openbaar Ministerie dreigt kantoor te sluiten;
Gevangenis dreigt deuren te sluiten;
Advocatuur zal in kielzog verschralen/vertrekken
Personeel (hoogwaardige banen) zal verhuizen en voeling met regio verliezen Juridische basisstructuur en veiligheid dicht bij huis ernstig onder druk Afstanden in Zeeland niet vergelijkbaar met andere regio’s:
Eilandenstructuur (zee-armen), lastige infrastructuur, beperkt openbaar vervoer Werkgelegenheid in Zeeland kwetsbaar (circa 165.000-170.000 arbeidsplaatsen) Verschralende/verdwijnende rijksdiensten;
Afnemende hoogwaardige ‘partnerbanen’, diversiteit/omvang banen arbeidsplaatsen; Faillissementen Thermphos en Zalco en ontslagen bij Dow, Neckermann, provincie en ROC ́s 2000 directe banen verloren (x 2,5 = indirecte banen = 3 % beroepsbevolking)
Dreigende neerwaartse spiraal (vertrek ontslagen werknemers, partners en kinderen naar regio’s met meer perspectief, verslechtering van vestigingsklimaat voor nieuwe bedrijven door afnemende hoogwaardige beroepsbevolking)
Dreigende leegstand (Rijksgebouwen en woningen)
Oproep/Petitie
De Zeeuwen vragen uw kamer om zowel de werkgelegenheid, als de kwaliteit van de publieke basisstructuur, nadrukkelijk te betrekken bij besluitvorming over Zeeuwse zaken.
Zeeland ervaart een gebrek aan samenhang tussen diverse maatregelen,
Losse (gefragmenteerde) besluiten van verschillende rijksdiensten vormen desastreuze optelsom Bij de definitieve/toekomstige besluitvorming de Zeeuwse bestuurders/politici betrekken. Zeeland is goed in creatieve oplossingen, de kleine schaal is een voordeel.
Goed vestigingsklimaat vergt basale voedingsbodem van publieke diensten
Het is onmogelijk om een bad te vullen, als de stop eruit getrokken wordt
Dit afnemend tij moet daarom worden gekeerd. Daarbij hebben wij uw hulp nodig!!

Zie ook bijdrage Made-in-Zeeland en reactie.

Overigens begrijp ik uit de berichtgeving over het uitje door de PZC dat heer Verhulst ontgaan is dat Neckermann inmiddels is overgenomen en een doorstart aan het maken is.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.