De Zeeuwse burgemeesters en de PZC

Hedenvandage spreekt hoofdredacteur Peter Jansen van het Provinciale Halfformaat de burgemeesters toe van de kring Zeeland. Het selecte gezelschap van bestuurders van Roep tot Rabelink krijgt te horen wat de toekomst van de enige echte Zeeuwse Courant zal zijn. Ik verwacht een riedel van Jansen die bol zal staan van optimisme, over betrokkenheid met het Zeeuwse, over multimediale inzet van mensch en middelen en vooral veel Zeeland boven.

Per slot van rekening zei deze hoofdman van de laatste gazet in zilte oorden niet te vrezen voor de verkoop van zijn krant aan een door Belgen gerunde mediamaatschappij, hij zei op Omroep Zeeland niet bevreesd te zijn voor het onderschuiven van PZC bij het AD, nee hoor, dat zou allemaal wel eens prima uit kunnen pakken voor de journalistiek in Zeeland.
Mag ik daar aan blijven twijfelen?
Mag ik de burgemeesters er op wijzen dat de laatste jaren de PZC verder dan ooit van de Zeeuwse samenleving af is komen staan en dat dit proces – onder welke nieuwe noemer dan ook – voort zal blijven gaan.
Mag ik de burgemeesters er op wijzen dat heer Jansen kortgelee nog beweerde dat de financiële perikelen bij moedermaatschappij Mecom nooit hun weerslag hebben gehad op het reilen en zeilen bij de Zeeuwse krant. Mwoahh, de ene na de andere reorganisatie om materiële redenen is nooit zomaar aan de PZC voorbijgegaan en heeft de krant elke keer getroffen. Kijk naar de personele bezetting bij het krantenbedrijf, die werd onder en door roerganger Jansen gedecimeerd.
En er volgt meer.
Het zal mij benieuwen of de burgemeesters van de Zeeuwsche gemeenten te horen krijgen of de PZC binnen afzienbare tijd overstapt van een vier- naar twee editiestelsel. Een krantje voor boven en een voor onder de Schelde.
Het zal mij ook benieuwen of dan verteld zal worden dat nog minder dan nu het geval is aandacht besteed zal worden aan gemeentelijke zaken.
Ik ben benieuwd of de leider van het Halfformaat de burgemeesters van Zeeland durft te vertellen dat de oude journalistiek feitelijk jaar na jaar terrein verliest en uiteindelijk voorbijgehold zal worden door nieuwe media-uitingen. De jeugd leest al amper nog een krant en betrekt zijn nieuws uit talloze andere, nieuwe bronnen op het wereldwijde net, het snelle nieuws bereikt de massa’s makkelijker via digitale weg.
Vernieuwing dient dan ook in die hoek gezocht te worden.
Ik ben benieuwd of de man die alles anders zou doen gewag maakt van nieuwe ontwikkelingen aan het journalistiek front, zoals bijvoorbeeld de Nieuwe Persaanpak.
Bij de Nieuwe Pers komen geen redacteuren in vaste dienst. Zo meldt de Nieuwe Reporter “Individuele journalisten schrijven De Nieuwe Pers vol – en lezers kunnen een abonnement nemen op hun favoriete auteurs. Een schoolvoorbeeld van het nieuwe denken in de journalistiek, dat hopelijk op bredere schaal navolging krijgt. Waarom is deze structuur een goed idee? Omdat het nodig is dat de journalistieke beroepsgroep stevig door elkaar wordt geschud. De journalistiek is een vakgebied waarin de veranderingen snel gaan – te snel voor de meeste vakbroeders, die van de weeromstuit in hun schulp kruipen en liever zo weinig mogelijk kennis nemen van wat de nieuwe media vermogen.”

Nogmaals ik denk dat er over dit soort ontwikkelingen geen woord zal vallen.
Geen woord.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.