Omroep Marathon Zeeland; omroeples 4

Geloof me, er is dit weekeind geen nieuws te verwachten op de Zeeuwse Staatsomroep. Het is het weekeind van Marathon Zeeland, een ooit mooi Zeeuws sportevenement dat nu wat opgesierd dient te worden met wat Afrikaanse couleur, maar waar het leeuwendeel van de autochtone lopers echt niet op zit te wachten. Maar alla, wat is dat is en terugkeren naar de oorspronkelijke uitgangspunten kan niet meer.

Marathon Zeeland dus, een mooi evenement voor de sportievelingen onder ons, een mooi spektakel voor de sportliefhebbers – zeker als het weer voor extra verzuchtingen zorgt – een mooi Zeeuws evenement waar Omroep Zeeland – dat bleek vandaag reeds – uit-en uitvoerig verslag van zal doen. Met een speciaal Marathon Weerbericht, speciale voor-en nabeschouwingen, aandacht op de website – en hoe, hele pagina’s – met banjers, vlaggen en wat al niet meer. Het is geen Marathon Zeeland meer, maar Omroep Marathon Zeeland.

Kijken of de winnaars bij dames en heren straks ook een Omroep Marathon Zeeland lauwerkrans of -beker krijgen uitgereikt met een speciale inscriptie van Omroep Marathon Zeeland. Natuurlijk zullen de verslaggevers uit-en uitvoerig aandacht besteden aan het meerdaagse evenement, om de doodeenvoudige reden dat er voor die verslaglegging en alles wat erbij komt kijken behoorlijk betaald is.

Hèh? Hoor ik U slaken, hoezo betaald is?
Nou gewoon wat ik zeg, betaald, afgerekend, gedokt.
Omroep Zeeland brengt de inzet van haar mensen voor al dat gedoe op tv gewoon in rekening bij Marathon Zeeland. Die club kan fors dokken voor de overdadige media-aandacht en daarmee is de verslaggeving van Omroep Zeeland van een groot sportevenement verworden tot een ordinaire advertorial.

Frappant is dan dat Omroep Zeeland aan de sterkst bezette hardloopwedstrijd in onzen contreien, de Zwinstedenloop in Sluis, in al die jaren anderhalve minuut zendtijd heeft gewijd, maar dan ook alleen, omdat de winnares het voorbije jaar van Walcheren kwam.
Dat de Zwinstedenloop amper in beeld komt zal ook wel direct te maken hebben met het feit dat de organisatie van dat evenement er niets voor voelt om meer dan 1000 euro neer te tellen voor de verslaggeving door Omroep Zeelandmedewerkers, een geen 600 piek wil voteren voor redactionele research of 1350 euro of meer voor de inzet van techniek en laat staan een paar duizend euro voor het inzetten van een vliegtuig om uit de lucht wat beelden te schieten. Dat geld houdt die organisatie in de zak en ja, ze verwachten eigenlijk van een publieke omroep dat die gewoon verslag doen van hun evenement zonder dat daarvoor grof betaald moet worden.

Organisaties van andere (sport)evenementen in Zeeland beginnen zich zo langzamerhand toch een beetje zorgen te maken over een Omroep, die zich presenteert als mediasponsor, maar dan vervolgens die organisaties het vel over de oren trekt. Ik weet slechts één ding; met onafhankelijke journalistiek heeft deze methodiek van werken niets maar dan ook niets van doen.

U begrijpt dat deze blogbijdrage natuurlijk volledig bekostigd wordt door de stichting die de mooiste marathon in heel de Benelux organiseert.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Omroep Marathon Zeeland; omroeples 4

  1. achiel van 't Hof schreef:

    Eigenlijk zou er geen ene cent subsidie nog moeten gaan naar deze veredelde omroep Walcheren. Van mij mag sowieso ongeveer 95% van alle subsidies afgeschaft zodat de totale belastingdruk voor de burger misschien eindelijk eens gaat dalen.

Reacties zijn gesloten.