Het Hulster gevecht tegen de Bierkaai

Hulst heeft het moeilijk. De positie van de koopstad staat onder druk. De economische crisis is daar debet aan, maar ook het bestuur van de stede Hulst. Te laat heeft men ingezien dat de stroom Belgen door het verdwijnen van het banktoerisme zou slinken. En rijkelijk laat is men gaan beseffen dat – om de positie als koopstad nog enigzins overeind te houden – nieuwe impulsen nodig had. Maar goed, de realisatie van het supermarktplein pakt alsnog goed uit en de renovatie van het Bierkaaigebied zou de binnenstad wellicht wat nieuw elan kunnen geven. Zou schrijf ik bewust, omdat dit project van start ging op het moment dat de internationale economie een diep dal inkelderde en daar -vooralsnog – in verblijft.

Het vermarkten van het project verliep niet zoals gewenst. Op de tender die werd uitgeschreven reageerde geen enkele marktpartij en Hulst moest zelf in allerijl op zoek naar een ontwikkelaar die winkels en appartementen wilde gaan bouwen en vermarkten. Dat werd een moeilijke zoektocht, maar uiteindelijk werd een kleine Amersfoortse ontwikkelaar bereid gevonden om het project te trekken. Voor de herinrichting van de openbare ruimte, de aanleg van de nieuwe stadsgracht met kades en bruggen, diende Hulst zelf te zorgen. Dat karwei nadert zijn voltooiing, alleen niet binnen de voorziene afgekaderde financiële ruimte.
Hulst valt zich nu al een buil aan dat project en wat er uiteindelijk nog gebouwd moet worden en tegen welke prijs, daar is nog steeds niets van bekend, althans niet publiekelijk.
Wat wel bekend is dat Hulst inmiddels dik vier ton extra kwijt is aan de infrastructurele werken. Daar staat een inkomstenpost van 110.000 euro voor de verhuur van de vroegere AH-supermarkt aan Action tegenover, maar dat is natuurlijk niet genoeg. Komt zich bij dat er nog geen enkel zicht is op de eindafrekening voor het project.
En dan moet er nog gebouwd worden.
Zou er nog een supermarkt moeten bijkomen in het plangebied, maar daarover hoort Hulst niks, nada, niente.
En terwijl Hulst gemeenschapsgeld kwijtraakt aan een binnenstadsverfraaiingsproject, dat ook nog eens ettelijke duizenden meters nieuw schier vermarktbaar winkeloppervlak moet gaan opleveren, stort hetzelfde Hulst zich met klaarblijkelijk evenveel genoegen in het Life Style Villageproject van plaatselijke meubelboer Morres.

Morres Meubelen wil de eigen winkel-en kantoorruimten upgraden en in onbruik geraakte loodsen ombouwen tot kleinere winkeleenheden met daarboven en erbij appartementen. Ook voorziet het plan in de aanleg van zo’n 1500 parkeerplaatsen achter de Absdaalseweg, pakweg het viervoudige van wat Morres nu tot beschikking heeft. Het College van B en W heeft een bestemmingsplanherziening laten voorbereiden (die nu in procedure is) waarbij Hulst de bereidheid toont om Morres in allerhande woongerelateerde detailshandelsegmenten de ruimte tot handelen te bieden. Van keukenapparatuur tot tuinartikelen, van babykleding tot bankstellen. Die activiteiten – en zeker in kleinschalige ruimten – zijn in strijd met het huidige bestemmingsplan, maar sinds kort valt in Hulst waar te nemen dat het openbaar bestuur en de ondernemersvereniging in meerderheid voor deze ontwikkeling zijn. Een half jaar terug was dat nog wezenlijk anders. Zeker in ondernemerskringen hield men het politieke bestuur er aan dat eerst de binnenstad weer op orde moest komen. De prioriteit lag bij het Bierkaaiproject, ook al omdat de gemeente daar zelf nadrukkelijk in participeert. Maar ja, zie wat er gebeurt. Er vindt een bestuurswisseling plaats binnen ondernemerskring (die overigens niet bepaald netjes verliep) en ja hoor, de nieuwe voorzitter van de club poseert gebroederlijk met Morres-directeur Walter van der Griendt in het blad van de Kamer en Koophandel en poneren gezamenlijk de nieuwe stelling dat een dagje Morressen straks gewoon een dagje Hulst wordt. Voorzitter Ed Peerbolte murmelt nog wat over identiteiten van winkelgebieden, maar dat is het dan.
Het is dan wel overigens frappant dat daags na het uitkomen van het KvK-blad Eigen Bedrijf de Hulster Ondernemersvereniging -niet voor het eerst – klaagt over het feit dat Morres waren en zaken verkoopt die bestemmingsplanmatig niet in hun assortiment thuishoren. Het blijft bij klagen.
En dat zal – ben ik bang – alleen maar toenemen.
hulst Nieuwe Bierkaai

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.