“En is U lid van de coffeeshop, meneer?”

Over een weekje is het Nederlandse softdrugsgedoogbeleid om zeep. Niet formeel, maar praktisch gezien wel. Te beginnen in de zuidelijke provincies waar vanaf 1 mei het buitenlanders niet meer is toegestaan om in coffeeshops geestverruimende middelen te kopen. Dat mogen alleen nog Nederlanders doen, mits ze de beschikken hebben over een wietpas, dan wel op de ledenlijst prijken van een gedoogde coffeeshop, die vandanaf dus verworden is tot een besloten club voor gebruikers van roesmiddelen. De coffeshopshouders verzetten zich tegen de introductie van de wietpassystematiek, maar dat lijkt vooralsnog een verloren strijd. Op 1 mei wordt de maatregel ingevoerd in het zuiden van Nederland, de rest volgt later.

Volgens burgemeester Jan Lonink van Terneuzen is het de bedoeling dat vanafd die datum zwaar ingezet wordt op de controle van de ledenlijsten en bezoekers. Volgens hem biedt de gedoogvergunning die Terneuzen aan twee shops (Miami en Checkpoint) aangaf voldoende wettelijke basis om bezoekers van shops te vragen naar een geldig ID-bewijs en te controleren of hun naam daadwerkelijk op de ledenlijst staat. Voor vroegere Checkpointklanten is dat evenwel niet nodig. Die zaak is dicht en blijft dat ook. Voor Miami – een van de 19 coffeeshops die tegen de regeling een geding aanspande tegen de Staat – ligt dat anders. Die moeten dus de nieuwe regeling uitvoeren.

De kans is reeël dat Terneuzen straks een wietpasregeling heeft, maar geen coffeeshops meer. Het is niet uitgesloten dat Miami de deuren een dezer dagen sluit, vanwege de regeling, maar ook omdat de laatst overgebleven coffeeshop in Terneuzen, sinds de sluiting van Checkpoint, last heeft van tal van controles en een onwillige belastingdienst. Ook het overlijden van adviseur Hans van As was voor de exploitant een zwaar verlies.

Als Lonink geconfronteerd wordt met een gesloten Miami en een wietpasregeling, dan gaan de poppen in Terneuzen weer aan het dansen. Dan is de handel in hard-en softdrugs weer volledig de illegaliteit ingejaagd. Iets wat nu al ten dele is gebeurd, want wie even zijn oor te luister legt en goed rondkijkt weet dat de straathandel in Terneuzen (in heel Terneuzen niet alleen de kern) het laatste jaar weer uitermate aan het groeien is. De Belgische grenstroepen mogen dan klaar staan om na de invoering van de pasjesregeling drugstoeristen te verschalken, het zal dweilen met de kraan open worden.
En dat is nog maar het begin.
Hoe moet straks Amsterdam, waar de (buitenlandse) toeristen de coffeeshops grootdeels overeind houden, met deze regeling omgaan? Daar ben ik wel benieuwd naar…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.