De genezing der Nederlandsche politiek is vooralsnog niet aanstaande…

“De Nederlandse politiek is ziek en niet in staat om tempo te maken. Voor groei of ideeën moet je niet in Den Haag zijn.” Dat zei MKB-Nederland-voorzitter Hans Biesheuvel een week of wat terug tijdens de Week van de Ondernemer in de Jaarbeurs in Utrecht.
De ondernemer snapt er helemaal niks meer van als de overheid een scheepswerf laat spartelen door te muggenziften over de lengte van de boten, zegt Biesheuvel. “De diagnose is dat we een politiek systeem hebben dat niet meer is opgewassen tegen de uitdagingen van dit moment. En die uitdaging is dat je tempo moet maken, dat je beslissingen moet nemen, duidelijk moet zijn en dat je echt je toegevoegde waarde neer moet zetten.” Amper stond Biesheuvels speech afgedrukt in FD of het kabinet Rutte bealndde in demissionaire staat.

Biesheuvel heeft gelijk als-ie het heeft over het onvermogen van de politiek om snel en kordaat te beslissen. Dat is met de laatste zeven weken praten, praten praten in het Catshuis ook weer gebleken. Kostbare tijd is verloren gegaan en nog meer kostbare tijd zal verloren gaan. Het gekissebis tussen partijen om snel een verkiezingsdatum uit te schrijven was daarvan een tastbaar bewijs. Nee, de stembusgang wordt nu opgeschort om figuren als Brinkman de gelegenheid te bieden een partij – weer een – op te tuigen. Alsof het landsbelang daarmee gediend is.

En Europa gaat ook niet wachten. Brussel wil van die vermaledijde Hollanders uiterlijk volgende week vernemen hoe zij denken dat ze de begrotingsdiscipline zullen handhaven om binnen de 3 procentsnorm – die ze zelf zo nadrukkelijk bedongen hebben – te blijven. Nou dat belooft dus nog wat. Burgers van Nederland rekent er maar op dat de BTW procenten omhoog gaat en U die mag gaan dokken, reken er maar op dat U voor elke receptje straks geen knaak, maar 9 eurootjes mag neertellen, reken er maar op dat U uw woon-werkverkeer volledig zelf mag gaan betalen en dat geldt dan ook voor de nu nog werkzoekenden die door kampbaas Henk Kamp verplicht worden om banen op een uur gaans der woonplaats zullen moeten accepteren. Het moge lijden dat u uw reisgeld terugverdienen kunt. Aan de hypotheekrente-aftrek zal gesleuteld worden, dat gaat de huizenbezitter geld kosten, maar goed, die regeling is al jaren niet meer te handhaven. Hoe het ook zij, Rutte en consorten hebben weken zitten sleutelen aan een pakket van bezuinigingen en lastenverhogingen, niet aan echte hervormingen, die de burger direct zullen raken.

Maar goed, U mag naar de stembus, in september, na de Olympische Spelen en de EK-voetbal, want ja, het volk verkiest de spelen voor het serieuze werk redeneert de politiek. Zou dat zo zijn, is de kiezer zo dom, ik betwijfel het.
Maar alla, de partijen gaan zich opmaken voor de verkiezingen.
Dat betekent dat het circus van de nomenclatura weer op gang zal komen.
De kleine elite zal zich weer roeren om hoog op de lijsten te komen, anderen zullen diep vallen (Ad Koppejan houdt zijn har(t)d vast namens de Zeeuwen). Lein Labruyere, de zelfverrijkte bakker van Domburg, zal bij de PvdA wellicht weer zijn opwachting maken om samen met Sils Kalsbeek te bepalen wie zo goed het sociaal-democratsiche gedachtengoed kan uitdragen. Het CDA moet een leider (of is het lijder) zien te vinden, die bereid is te beginnen met een enorme verkiezingsnederlaag (tenminste als we de peilingen mogen geloven). En Wilders? Die zou de daling in de peilingen best wel eens kunnen keren, omdat hij het – naar eigen zeggen – opgenomen heeft voor de ouderen en tegenstand heeft geboden aan dat ellendige bemoeizuchtige Europa. Nee, als Geert Ayaan Hirschi Ali (of hoe heette ze in het echt ook alweer) niet achterna gaat, wat boze tongen met graagte beweren – kan best weer voor een verrassing zorgen, al zit ik er niet echt op te wachten. Niet zo min overigens als op een forse overwinning van de Maoïsten van die vriendelijke Emile Roemer of van de neo-neo-liberalen van Pechtold. Over de SGP en ChristenUnie wil ik het als eeuwige twijfelaar niet eens hebben.
Ik weet niet bij welke partij het meeste lef – waar het volgens Biesheuvel aan ontbreekt – te vinden is.
Ik weet niet welke club ons uit de malaise helpt en op de minst pijnlijke manier.
Ik heb geen idee welke bekwame mensen zich zullen aanmelden om op die kieslijsten te gaan staan om daar in Den Haag straks echt iets te gaan betekenen voor volk en Vaderland.
Ik kan vooralsnog -net als Biesheuvel – slechts constateren dat de politiek ziek is en dat beterschap op zich laat wachten.
Voorlopig toch tot september en dat is een hele poos.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op De genezing der Nederlandsche politiek is vooralsnog niet aanstaande…

  1. Zolang je als land niet bereid bent om de extreme omvang van de overheid en de daarmee gepaard gaande kosten en belemmeringen ter discussie te stellen, zal de pijn voor de burger voortdurend groter dan nodig zijn. De partij die uitgerekend daar iets aan wil doen laat je in je stuk buiten beschouwing. Misschien iets voor een volgende blog?

  2. Gertrud schreef:

    Ad Koppejan houdt zijn hard vast namens de Zeeuwen.

    Dit is wel een heel bijzonder “hard” !!!!

Reacties zijn gesloten.