Raar, dat Zalcogedoe.

Ik weet het niet hoor. Dat hele gedoe rond dat Zalco, het geeft me een aluminiumsmaakje in de mond. Jarenlang houden ze een energievreter van Franse huize het hand boven het hoofd met lage energieprijzen. Vervolgens haken de Fransen af en nemen gladde beleggersgroepen de noodlijdende boel over om na pakweg vijf jaar te zeggen dat vanwege de hoge Nederlandse energieprijzen, de lagen aluminiumprijzen en de crisis de tent beter dicht kan. Honderden mensen op straat en hup daar gaan we, kerst in aantocht.
Ze, dat zijn de overheden, landelijk en een beetje provinciaal, die nu opeens alles in het werk stellen om die Zalcomensen zo snel mogelijk aan een baan te helpen. Mooi dat ze dat willen doen. Ik gun die mensen ook snel een andere baan, maar toch…


Toch wringt er iets. Als ik hoor dat die minister Verhagen nu al acht ton uittrekt om die pakweg 600 baanlozen te helpen, krijg ik al de kriebels en dat diezlefde minister van Economische Zaken en de provincie Zeeland vervolgens in Brussel hebben aangeklopt voor geld om het Zalco personeel aan opleidingen en nieuwe banen te helpen, dan wordt het nog erger. Het gaat om 2,3 miljoen euro, dat voor de helft uit Brussel komt en voor de helft uit zogenaamde cofinanciering.
Tja denk ik dan. Zeeland mag dan een laag percentage werklozen tellen, maar het zijn er nog altijd meer dan 6000 die net als de Zalco-brigade geen job meer hebben. Het zijn bovendien veelal 45-plussers die in deze tijd ook praktisch niet meer aan een andere baan geholpen kunnen worden. En over hulp gesproken, zijn moeten straks maar via het internet proberen om ergens onder de pannen te geraken, omdat van de vier UWV-kantoren in de provincie er straks maar een -in Goes – meer over is.
Nee, wat ik zeg, ik gun die Zalcomensen ander werk, maar het is toch een beetje raar dat 6000 andere baanlozen het internet opgedirigeerd worden voor een ongewisse zoektocht en dat voor hen – zelfs met steun van de BZW nota bene – een mobiliteitscentrum wordt opgetuigd. Gedeputeerde Ben de Reu bracht de boodschap netjes via de Zeeuwse Staatsomroep naar buiten. Er komt een speciaal team van deskundigen om de Zalcobrigade te begeleiden op weg naar ander werk en Wies Saman van de werkgevers brouwde dat nog ’s na.
Mooi hoor.
Waarom doen die overheden dat? Dat geld bijeengaren en een mobiliteitscentrum inrichten?
Heeft Zalco zo’n bevoorrechte positie verdiend? Zou het niet een stuk billijker zijn om de kosten van deze herplaatsingsoperatie te verhalen op de eigenaar van het failliet verklaarde spel. Klesch en Co?
Nogmaals, ik vind het raar.
En ik vind het bovendien raar dat ik over dit rare verschijnsel niets lees, zie of hoor.
Raar.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.