Als professoren spreken…

Maar liefst 69 hoogleraren, mooi dat we er toch nog in Nederland zoveel hebben, adviseren Delta in een brief aan de NRC “met klem” te stoppen met plannen te maken voor een tweede kerncentrale in Borssele. Volgens hen is een tweede centrale: overbodig, onbetaalbaar, onrendabel en niet duurzaam. In het schrijven, dat eigenlijk wel een poosje eerder had mogen verschijnen om de Zeeuwse politiek te bedienen maar alla, worden de argumenten simpel, maar ook doeltreffend neergezet. Oordeel zelf:

1 Overbodig,
Nederland is nu al netto exporteur van stroom. Dit zal de komende tien jaar alleen maar toenemen. Naar schatting is er een overschot van ruim 30 procent aan elektriciteit in 2020, de stijgende vraag meegenomen. Een tweede kerncentrale zorgt voor nóg meer overproductie.
2 Onbetaalbaar
Het wordt steeds duidelijker dat de businesscase van Borssele II vrijwel niet sluitend te krijgen is. Ervaringen met soortgelijke centrales in Finland en Frankrijk leren dat een kostenoverschrijding van enkele miljarden euro’s kan worden verwacht.
3 Onrendabel
Door de zeer beperkte historie van kernenergie in Nederland hebben wij relatief weinig kennis en expertise in huis over deze technologie, in tegenstelling tot Duitsland en Frankrijk. Een nieuwe kerncentrale draagt niet bij aan innovatie en economische structuurversterking. Het levert ook nauwelijks extra werkgelegenheid op voor Zeeland.
4 Niet duurzaam
De onduurzame argumenten tegen kernenergie zijn al veertig jaar hetzelfde. Voor het radioactief kernafval is nog steeds geen blijvende oplossing gevonden. We schepen toekomstige generaties voor duizenden jaren ermee op. Ook de onveiligheid in termen van risico’s bij calamiteiten blijft, zie ook de recente ramp in Fukushima. Ten slotte vormt de nucleaire proliferatie een ernstige bedreiging voor de mondiale veiligheid.
Volgens de hoogleraren levert een vergelijkbare investering van 6 miljard euro in duurzame energie “significant meer innovatie, werkgelegenheid en economische structuurversterking op voor Nederland en in het bijzonder voor Zeeland”. De hoogleraren in het opiniestuk: Het voortbestaan van Delta kan alleen worden veiliggesteld als grote financiële risico’s worden vermeden en daadwerkelijk wordt geïnvesteerd in duurzame energie. Het spreekwoord luidt: ‘van uitstel komt afstel’. Wij adviseren Delta met klem om te stoppen met plannen voor een tweede kerncentrale in Borssele.”
Even voor alle duidelijkheid hadden 69 buschauffeurs deze brief geschreven, dan had er hetzelfde kunnen staan, maar dan had niemand dat schrijven, ook de NRC niet, serieus genomen. Omdat wat bollebozen argumenten aandragen die door heel veel andere mensen onderkend worden, soms al jaren, moet Delta luisteren en zijn gezond verstand gebruiken.
Maar het punt is dat ik er al geruime tijd ernstig over twijfel of dat gezond verstand nog bij Delta aanwezig is.
Door recente organisaties en vertrek van topfunctionarissen is de organisatie zo plat geworden dat er problemen dreigen te ontstaan. Het vertrek van directeur Boerma kan daar ook nog wel bij, maar misschien moet daar ook eens naar gevraagd worden in de politieke Zeeuwse arena…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , . Bookmark de permalink.