Mulder, Lonink en fake-news over Doel

Doel vanuit de Hedwige

En elke keer weer als er in Doel iets uit de klauwen loopt, iets misgaat, personeel tonnen olie uit de kerncentrales laat weglopen of er een lekje in het nucleaire deel is. Elke keer trekken West-Brabantse gemeenten aan de bel en willen ze van de Belgen horen of de bevolking van de Nederlandse grensgemeenten zich ongerust moeten maken of niet. Meestal krijgen die gemeenten binnen een, twee dagen (ook veel te laat, maar dat schijnt zo te horen) wel te horen van Engie (Suez) of de Vlaamse instanties wat er loos is in kernpark Doel.

Edoch in Zeeuws-Vlaanderen, in het pal bij de centrale gelegen Hulst, reageert burgemeester Jan Frans Mulder altijd laat, te laat. Dagen na dato en dan maar glimlachend fluimen dat er niets aan de hand is. Ook nu weer. En ook Veiligheidsregio Zeeland (ook zo’n bestuurlijk onding wat publiek geld vreet maar steeds blijft blunderen a la Sabewa) is zoals gebruikelijk laat, te laat. Maar alla, de Zeeuwse instanties, kunnen nu weer met het beschuldigende vingertje wijzen naar de Belgische nucleaire controledienst FANC die vindt dat zij in gebreke zijn gebleven. “Een les die wij eruit kunnen halen, is dat we proactiever en sneller moeten communiceren naar het buitenland.” Tja, alsof er iets nieuws onder de zon is.

We hebben dus te maken met Belgen die elke keer als er wat mis is (en dat gebeurt de laatste jaren nogal eens) beterschap beloven en Nederlandse instanties die maar aannemen dat die Belgen dat ook nakomen. Niet dus, heer Mulder, heer Lonink. Telkens niet.

En waarom komt de gemeente Hulst en de Veiligheidsregio acht dagen na het lek in de nucleaire installaties te Doel met de mededeling dat alles onder controle is en dat we ook in Zeeuws-Vlaanderen veilig kunnen gaan slapen? Acht dagen. Fukushima nog an toe.En dan gaat zo’n tien als Lonink, Jan Lonink ook nog roepen dat “Er op de dag van het incident niet direct het hele verhaal is verteld. Daardoor is er onrust ontstaan en door derden desinformatie verspreid. Bijvoorbeeld dat de volksgezondheid in gevaar zou zijn.”


(met dank aan Tom)

Derden hebben desinformatie verspreid. Derden hebben het gedaan. Fake-news verspreid, Twitter-vuil, weet Lonink in AD te melden. Hebben we hier weer eens te maken met een spreekwoordelijke eikel die nooit geen boom zal worden? De exploitant van het kerncentralepark, het Belgische FANC en de Nederlandse instanties hebben de plicht, de morele plicht om mensen in de buurt van dat park (omwonenden, maar ook personeel) eerlijk, open en snel te informeren over incidenten groot en klein, ook al is er geen enkel gevaar voor de volksgezondheid en alleen al om eventuele onrust weg te nemen. Het kerncentralepark Doel is operationeel sinds het begin van de jaren’70 en nog steeds is de grensoverschrijdende communicatie slecht te noemen. Zelfs in de Korea’s lukt dat nu iets beter.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.