Het-hoest-maar-op-advies voor onderwijs in Land Apart

Het is eigenlijk beschamend dat een stel notabelen een flutadviesje over het Zeeuws-Vlaamse voortgezet onderwijs heeft mogen opstellen dat wij – het volk – dan ook nog eens serieus moeten nemen om dat er in feite slechts besluiten worden gevraagd (van wie) voor de instandhouding van gewoon goed onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen. Ja hoor, het advies van ziekenhuisdirecteur René Smit is eigenlijk zo simpel dat het door – laat ons zeggen gedeputeerde Jo Annes de Bat staand op amper een ochtend geschreven had kunnen worden. De scholen moeten samenwerken en de overheden moeten met geld over de brug komen. Met kreet: “Anders is er geen toekomst voor breed, thuisnabij en rijk voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen!”

Kinderen in Zeeuws-Vlaanderen hebben net als ieder ander kind in Apeldoorn, Utrecht of Leiden recht op goed voortgezet onderwijs…weer zo kreet. Natuurlijk hebben ze dat, maar dat hadden ze drie, vijf en tien jaar geleden ook al, alleen toen vonden de scholen het zelf klaarblijkelijk niet nodig om voor dat recht in actie te komen. Terwijl de leerlingenaantallen jaar na jaar terugliepen keken de scholen enkel genoegzaam naar het hoge aantal geslaagden dat ze op de markt konden afzetten en dat was hoog, dus deed men het goed. In Hulst, Oostburg en Terneuzen-Zuid-althans, want alles met een probleempje werd naar De Rede gedirigeerd. Of met een hoofddoekje, ook zoiets.

En laat nu net dat de weldenkers achter Smit de Rede willen opdoeken en willen laten opgaan in het Zeldenrustcollege, in het bijzonder onderwijs dus. Bijgevolg zal er in Zeeuws-Vlaanderen dan geen openbaar voortgezet onderwijs meer voor handen zijn, jammer voor de hoofddoekjes, de buitenbeentjes, maar alla. Kijk als je nou echt het voortgezet onderwijs in Zeeuws-Vlaanderen bijzonder wil laten worden, dan moet zo’n taskforce zich ook eens sterk willen maken om alle kinderen van gereformeerde komaf op die nieuwe christelijke scholen in Zeeuws-Vlaanderen te krijgen, Dat zou wat zijn, kunnen alle scholen dankzij die gereformeerde jeugd – honderden – gewoon boven elke norm terechtkomen en voor jaren. Mooi zo, en dan wordt en passant ook nog dik bespaard op de reisgelden van die kids en hoeven zij niet een halve dag in die bussen te hangen. Iedereen wint, maar over de gereformeerde golf elke dag lezen we niets, nada, niënte.

Nee, we lezen wel over de vlucht naar België (600 daags) maar ook daar beginnen we geen oorlog om. (laat ons vooral die Belgen, die straks ook onze havens gaan overnemen, niet voor het hoofd stoten, we hebben ze nodig, ha…) Nee, met wat extra geld voor de financiering van zogenaamde startgroepen redden we het wel. Extra geld, overal extra geld. De leerkrachten zijn in verhouding met elders wat oud, het zo goed zijn ze vervroegd met pensioen te sturen, zodat goedkopere jonkies hun plek kunnen innemen. De overheden moeten alleen maar wat voteren voor een sociaal plan voor die ouwe meuk. Kosten- extra dus – vier miljoen. Hoest maar op…

En dan moeten de besturen gaan samenwerken, moet er een nieuw organisatiemodel komen, moeten mensen wennen aan nieuwe lokaties, collega’s en frustraties, dus voor de overgangskosten, de zogenaamde frictiekosten, is er tot 2022 zes miljoen euro’s nodig. Hoest maar op Voeg daar nog eens tien miljoen bij om de problemen van nu – te klein, te weinig leerlingen, teveel kosten – op te vangen de eerstkomende jaren, dan hebben we alles wel gehad.

O ja en of de overheden – gemeenten en provincie – garant willen staan voor die bedragen als het Rijk zich van zijn slechtste kant laat zien. Waar – in welke regio betalen overheden mee aan het voortgezet onderwijs? Het antwoord is nergens. En de armlastige provincie gaat dat zeker niet doen, weet ik nu al…
Ik denk dat we ons voortgezet onderwijs beter kunnen overdragen aan de Vlamingen. De helft van de ouders in Zeeuws-Vlaanderen zei daar in een eerder onderzoek al geen moeite mee te hebben, liever de grens over dan naar Terneuzen. Nou….

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Het-hoest-maar-op-advies voor onderwijs in Land Apart

  1. Tom Willaert schreef:

    Ik heb het rapport gelezen. Tenenkrommend. De pap was al gestort getuige de duidelijk sturende vraagstelling. Het lijkt er sterk op dat er vooral aandacht is voor het organisatiemodel en bestuurders, stuurgroepen, bijstuurgroepen, evaluatiegroepen, etc, etc, waarvan de uitkomst op (middellange) termijn bij voorbaat al vast staat. De kinderen zijn bijzaak. Dat worden 4 ellendige jaren tot het eerstvolgende evaluatiemoment. Daar zijn geen miljoenenverslindende voorzieningen en “frictiekosten” voor nodig. Deze regio verdient het maximaal te genieten van alle voorzieningen, betaald door de centrale overheid. Concureer met Belgie en haal die kinderen die nu naar Belgie gaan terug. Biedt minimaal hetzelfde aan. Integreer de gereformeerde kids in het ZeeuwsVlaams onderwijs en er is geen enkel probleem. Als onvermijdelijke groene buffer tussen de havens van Antwerpen en Rotterdam (en binnenkort Gent) mogen wij ruimhartig gecompenseerd worden om alle voorzieningen in stand te houden. Het wordt tijd dat onze regionale en provinciale bestuurders eindelijk eens met de vuist op tafel gaan slaan in Den Haag! Het gaat over veel meer dan alleen het onderwijs!!

Reacties zijn gesloten.