Bouwen en verbouwen in Zeeuws-Vlaanderen ofwel moderniteiten in het land van de stilstand

Enkele jaren geleden belde mijn zakenmaatje me op een zekere dag op met de mededeling “Ik heb een huis gekocht.” “Nou mooi, gefeliciteerd”, luidde mijn antwoord niet wetend wat hij gekocht had. Het bleek om een oude dokterswoning in Aardenburg te gaan, op het hoekje van de Markt, niet ver van zijn eigen huisje. Een grote oude woning met praktijkruimten en een grote tuin. Een keur aan kamertjes en hokjes, een beetje verouderd. Kortom een woning die wat gemoderniseerd diende te worden. Althans, zo plegen makelaars zo’n woning graag te omschrijven. Voor mensen als schrijver dezes, lieden met louter linkerhanden is zo’n woning goed voor een permanente verbouwing tot den doet er op volgt, maar goed niet voor Arno Rootsaert. “Ik ga dat eens goed aanpakken”, zei hij, overigens ook niet geheel overziend waar hij aan begon.

Maar goed Arno begon, zuchtte, zuchtte nog eens, maar ging door en bleef volhouden ook toen de verbouwing, beter de complete renovatie, niet altijd even vlotjes verliep.
Arno zou dat huis volledig moderniseren of zoals hij zelf omschreef: “Een voormalige huisartsenpraktijk met label G die iedereen kent in groot Aardenburg volledig biobased renoveren, isoleren, stralingswarmte opvangen en voorzien van leemknuffelmuren met natuurlijke ventilatie voor een gezond binnenklimaat. Voorzien van warmtecollectoren en warmtepompen voor warm water en zonnepanelen voor de energieopwekking
En dan ook nog uitrusten met smart home technologie zonder schakelaars of stopcontacten op de muren en mogelijkheden voor langer zelfstandig thuiswonen.

Alles werd gestript, alleen de buitenmuren bleven overeind staan. Dak werd verbeterd, kozijnen vervangen, glas, binnenmuren, elektra alles eruit, nieuw erin. Een handgemaakte houtkachel van 3 ton leemsteen, die met een keer op te stoken het huis warm kan houden, warm water maakt (en om pizza’s in te bakken). Om een lang verhaal kort te houden, de renovatie duurde natuurlijk langer dan gepland, maar de verbouwer kon zijn zin doen, de nieuwste toepassingen toepassen, de nieuwste technieken implementeren en uitproberen en en passant ook zien welke regionale ondernemers klaar waren voor de echte innovaties in de bouw. En die waren er -gelukkig- wel, maar mondjesmaat, omdat de bouw – als bedrijfstak – zo verschrikkelijk traditioneel is.

Mensen die geïnteresseerd zijn in duurzame ontwikkelingen in de bouw en hun kennis wel verbreden (een verbouwing kan er altijd nog aan zitten komen) kunnen komend en het daaropvolgend weekeind op zaterdag 4 en 11 november hun licht opsteken bij Arno Rootsaert in Aardenburg. Zijn woning is dan van 10 tot 16 uur te bezichtigen in het kader van de Nationale Duurzame Huizenroute 2017. Belangstellenden dienen zich wel aan te melden via de website: https://duurzamehuizenroute.nl/woning/vrijstaande-woning-1953-aardenburg

Iets verderop, in Cadzand-Bad, is de nieuwe woning van Dick en Astrid Rakhorst te bekijken. Ook dat is een meer dan bijzonder onderkomen. Rakhorst, een animator van en voor vernieuwingen, wilde eigenlijk een volledig autarkische woning bouwen, volledig zelfvoorzienend, maar dat lukte net niet. De watervoorziening, inclusief het zuiveren en hergebruik, was nog een halte te ver, maar voor het overige energie, warmte, klimaatbeheersing, het lukte allemaal. Volgens de beschrijving hebben we het nu over: “Een bio-based energiepositieve slimme woning gebouwd op basis van een massiefhouten prefab-structuur, wanden met leemstuc, een dak volledig bedekt met PV-zonnepanelen, een warmtepomp, een HR-leemkachel en isolatiemateriaal van gerecyclede juten koffiezakken en hennepvezels. Deze bio-based woning gaat honderden jaren mee en wordt met Smart Home technolgie efficiënt geregeld.”

Even kort door de bocht spreken we over de modernste woning van dit moment in Nederland. Nota bene grotendeels gebouwd door Zeeuwse bedrijven (bouw en installatie). Bijzonder! Huize Rakhorst in het Zwindorp bij Cadzand is te bezoeken na aanmelding op:
https://duurzamehuizenroute.nl/woning/vrijstaande-woning-2017-retranchement

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.