Supermarktoorlog woedt voort (ondanks het imago van Terneuzen)

Nou kan ik me levendig voorstellen dat de ontwikkelaar/eigenaar van winkelcentrum Schuttershof in Terneuzen er behoorlijk de pé in heeft dat er naast zijn deuren een nieuwe winkelgebied opgetrokken wordt waarvoor in Terneuzen op alle fronten andere regels gelden. Zware vervuilingen worden zo ingekapseld dat ze niet gesaneerd hoeven te worden omdat er niet op gebouwd wordt; het kan – in Terneuzen en infrastructurele werken worden netjes op last van de gemeente uitgevoerd, terwijl elders in de stad ontwikkelaars nota bene 8 ton moesten schuiven voor een toegangsweg; het kan – in Terneuzen en winkelruimten in het ene centrum of -gebied moeten aan allerhande ruimtelijke eisen voldoen, tot op de vierkante meter nauwkeurig, maar aan de westzijde van de Kennedylaan gelden dat soort regels niet, daar kan een supermarkt van bijna 1400 vierkante meter zo verworden tot een hypermarkt van bijna 3000 vierkante metertjes.
Het kan allemaal dankzij een Belgische meesterritselaar op ruimtelijke zaken en een wethouder die al jaren onwetend is over uit welke hoek de wind waait.

Maar goed, Ultimo Grutterij VOF, de ontwikkelaar van Schuttershof is dus ziedend. Dat is niet mooi, maar dat is dat bedrijf al een tijdje. Simpelweg, omdat de concurrentie die er aan dreigt te komen funest gaat worden voor de nering van de Jumbo ter plekke en wellicht diverse andere detailzaken. Ultimo is verbolgen, omdat zij van mening is dat nieuwkomer Agrimarkt straks eigenlijk een volledig aparte plant en dier winkel moet ontwikkelen in plaats van ‘plant en dier’ benodigdheden onder te brengen in een hypermarkt

“Zou u nu toestaan aan Agrimarkt om het geheel van 2.650 m2 met de Agrimarkt-formule waarvan ‘Plant en Dier’ onderdeel uitmaakt in gebruik te nemen, dan ontstaat een oncontroleerbaar en te
volgen geheel waardoor wij schade lijden. Supermarkten wisselen immers continue met het assortiment en de ruimte van Agrimarkt is dan toch een geheel. Bovendien heeft Agrimarkt ook
oneigenlijke concurrentievoordelen doordat ze kan schuiven met producten en deze toerekenen aan de afdeling ‘Plant en Dier’ zodat de overige afdeling met food e.d. extra groot kan worden.
Er is ook twijfel bij partijen in de markt welke wij spreken of Agrimarkt wel 1.000 m2 assortiment aan Plant en Dier heeft. Velen lijkt dat onwaarschijnlijk”, schrijft Timo Bergsma van Ultimo het college van B en W van Terneuzen. Gelet op de onverzettelijke houding van de Belgische planoloog in Terneuzense dienst geloof ik dat ook dit schrijven van een ontwikkelaar zonder Terneuzense roots weinig zoden aan de dijk gaat zetten.

Bergsma houdt zich evenwel niet in. Hij schrijft – weliswaar in ietwat nettere bewoordingen dan ik – dat het College van B en W van Terneuzen maling heeft aan ondernemers in de stad en dat met de ontwikkelingen aan de Kennedylaan een heleboel gewoon om zeep geholpen wordt. En nobody cares. Nou ja, volgend jaar zijn er verkiezingen, mogelijk brengen die nog wat teweeg.

Bergsma: “Uw college heeft met het winkelproject aan de Kennedylaan op een perifere locatie welke geen relatie heeft met het kernwinkelgebied, laten zien géén mededogen te hebben met bestaande winkeliers en pandeigenaren in Terneuzen. Wij hebben ons in 2007 mede o.b.v. het beleid van de gemeente laten overtuigen om samen met de winkeliers meer dan € 20 miljoen te investeren in Schuttershof. Met de huidige wetenschap zou deze investering niet meer zijn gedaan. Het klimaat om nog te willen investeren in bestaand winkelvastgoed in Terneuzen is alleen maar slechter geworden. Daarom zouden wij u ook willen adviseren: maak het nu niet nog erger door de regels op te rekken in strijd met alle intenties zoals deze ook blijken uit de toelichting op het bestemmingsplan.

In maart 2018 zijn er verkiezingen voor de gemeenteraad en zullen u en de politieke partijen verantwoording gaan afleggen over het gevoerde beleid en waarschijnlijk, c.q. hopelijk een (nieuwe) visie op de binnenstad van Terneuzen formuleren. Met deze en voorgaande brieven o.a. over het afsluiten van de Schuttershofweg, willen wij hier ook een bijdrage aan leveren. Wij hopen dat deze bijdrage opbouwend kan zijn in plaats van dat wij continu de gemeente in de gaten moeten houden of deze wel de gebruiksregels van het bestemmingsplan handhaaft. In dit verband hangen natuurlijk ook nog de leegstaande winkels bij de Skihal boven de markt. In onze visie is het nu tijd dat Terneuzen maximaal inzet op en investeert in het kernwinkelgebied (waarvan ook Schuttershof onderdeel uitmaakt) met Terneuzense ondernemers en – belangrijker – hieraan vasthoudt zonder af te dwalen.“
Ik vrees dat Bergsma’s verhaal dat de investeringen van 20 miljoen die zij vanaf 2007 in Schuttershof gedaan hebben grotendeels bewaarheid wordt. Die investeringen gaan niets opleveren. Net zoals destijds ING-vastgoed tevergeefs miljoenen betaalde voor de winkelruimten onder de skihal. Over hoe de gemeente met dat complex is omgegaan lopen nog steeds verschillende gerechtelijke procedures. En er zijn er meer.
Maar ook daar maakt de gemeente zich niet druk om. Er wordt een batterij beroepsdraaikonten ingehuurd van AKD of een andere advocatenkantoor en men ziet wel. Dat dit kapitalen kost, ach, de burger betaalt.

En die burger, die burger, ziet dat Terneuzen zoveel aan het verbeteren is.
Mooier wordt, aangenamer om te verpozen. De burger vindt dat, volgens een onderzoek waar 130 burgers aan deelnamen. Nou, ik liep deze week het centrum door van de Scheldestad en verbaasde me over de leegstand. Dat was in de tijd van Stoffels nooit zo erg geweest.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Supermarktoorlog woedt voort (ondanks het imago van Terneuzen)

  1. Annelies Hegger schreef:

    zo wordt zand in de ogen gestrooid van “de gewone burger”. Dit geldt niet alleen voor de burgers van Terneuzen, ook in Hulst geldt dit. Mooie praatjes, maar wat kopen we ervoor?? Ben erg bang dat er niet veel veranderd na maart 2018.

Reacties zijn gesloten.