Terneuzen en de overtreffende trap van leegstand

Ik kan best begrijpen dat wethouder Jack Begijn van Terneuzen een beetje pissig wordt als hij geconfronteerd wordt met mediaberichten waarin Terneuzen als koopstad weinig eer wordt toebedeeld. Grauw, leeg, niet in trek, niet populair. Als zelfs de Volkskrant Terneuzen weet te vinden, dan is er voor Begijn alle aanleiding om in de AD-light van Zeeland het tegendeel aan te voeren.

Ja, de leegstand is er, maar die is volgens Begijn het laatste jaar niet toegenomen. Twintig winkels staan leeg op een total van 149 komt op een leegstandspercentage van dik 13 procent, zo’n drie procent onder het landelijk gemiddelde. Het moet gezegd worden, Begijn doet wat hij binnen zijn portefeuille kan, hij dwingt detaillisten tot samenwerking, krijgt hen zover dat ze activiteiten ontplooien, dat er een actieve vergadercultuur is ontstaan in Terneuzen, maar ja, daarmee verander je niet dat beeld dat al decennia bestaat. Een saaie winkelstad, geen stad om eens lekker te flaneren; een werkstad.

En waar Begijn ook mee te maken heeft is met een paar andere bestuurders, die jaren geleden hun zinnen gezet hebben op de verwezenlijking van een project dat Terneuzen zou opstoten in de vaart der volkeren, maar waarvan nu stilaan het tegendeel wordt verwacht. Ik heb het dan over het winkelcentrum Kennedy-West, tegenover Kennedy-Oost en het nieuwe winkelcentrum Schuttershof. Meer dan 22.000 vierkante meter winkeloppervlak wordt daar aan het kernwinkelapparaat toegevoegd.

Er komen filialen van Aldi, Action, Roeland Interieur en Carpet Right. Dit wordt aangevuld met nieuwkomers in Zeeuws-Vlaanderen: Jysk en Agrimarkt / Agriland. Jysk is internationale retail keten die ‘alles voor de woning’ verkoopt. Agrimarkt / Agriland (een dochterbedrijf van landbouwcoöperatie CZAV met meer dan 3000 aangesloten boeren in Zuidwest –Nederland) telt al 5 grote winkels in Goes, Vlissingen, Roosendaal, Middelharnis, Oud-Beijerland en dan nu ook de 6e winkel in Terneuzen. Werd Kennedy-West eertijds nog aan de Terneuzense raad gepresenteerd als een aanvulling op het bestaande aanbod tegenwoordig weet al één raadslid – Charles ten Hengel van D66 – dat dit absoluut niet het geval is. De rest ontbeert de zin om bezwaar te maken tegen ontwikkelingen waar ontwikkelaar Lafoma (Nico Boussen), bouwbedrijf Van der Poel en betonbaas De Hoop bij betrokken zijn. Wie daar tegen is, is tegen Terneuzen is in de Scheldestad het credo.

Dus, als Ten Hengel constateert dat de vierkante meters voor de geplande supermarkten veel te ruim zijn en in strijd met de de Omgevingsvergunning, dan is hij het enige raadslid dat piept. En ach, aan de zijlijn mag dan ook de eigenaar van het winkelcentrum Schuttershof (ULTIMO-GRUTTERIJ v.o.f.) nog wat terechte bezwaren opperen, maar daar gaat de gemeente Terneuzen (dover dan doof) gewoon aan voorbij.
Het gebeurt.
En als het maritieme centrum Portaal van Vlaanderen noodgewongen – door de bouw van de nieuwe zeesluis – op zoek moet naar een nieuw onderkomen, dan parkeert B en W van Terneuzen deze stichting zonder enige consideratie in een nog te bouwen complex aan de kanaalarm waar – jaja – ontwikkelaar Lafoma (Nico Boussen), bouwbedrijf Van der Poel en betonbaas De Hoop bij betrokken zijn. De stichting mag eerst tijdelijk, daarna definitief gaan huizen op de begane grond van het nog te bouwen wooncomplex de Sluiswachter. Mocht de huur wat hoog zijn, dan spijkert de gemeente dat wel bij.
De vrijwilligers van de stichting – de facto de mensen die de boel draaiende houden – zien niets in die huisvesting, maar daar gaat Terneuzen (dover dan doof) gewoon aan voorbij.
Het gebeurt.

En weet je, wethouder Jack, wat er over pakweg een jaartje is gebeurd. Als retailcentrum Kennedylaan de poorten heeft geopend, dan zit er geen Action meer aan de Kop van de Noordstraat (of is dat de kont), dan gaat de loop er daar ook uit, dan staan er twee ex-Aldi’s in Terneuzen leeg en is er wat extra leegstand gecreëerd in wijk Serlippens, dan krijgen de huidige meubelzaken in Kennedy-Oost directe concurrentie van Jysk en ga je zien dat de Jumbo (en andere winkels) in Schuttershof gaan wegkwijnen. Wat ga je dan mopperen Jack?

Nou ja, volgende week donderdag is er aan de Kennedylaan een feestje. Dan gaat de eerste paal de grond in voor het complex. Tenminste als de vele duizenden kubieke meters vervuilde grond die ter plekke nog gesaneerd moeten worden zijn opgeruimd.
Ik schat in dat Ten Hengel niet bij dat partijtje is, omdat hij – zoals gesteld in een brief aan B en W – “als raadslid geen feestelijk bijdrage leveren wil aan het overtreden van de omgevingsvergunning”.

En terwijl de bouw van een nieuw winkelcentrum begint gaat de gemeente medio mei beginnen met een onderzoek naar de omvang van het kernwinkelapparaat. Dat zou – je hoeft er niet voor gestudeerd te hebben – te groot zijn en moeten inkrimpen.
Geloof me, dat gebeurt.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Terneuzen en de overtreffende trap van leegstand

Reacties zijn gesloten.