Kraait de rode haan bij Veiligheidsregio?

UnknownHet onderzoeksrapport naar de organisatie van de Veiligheidsregio Zeeland wordt eind januari vastgesteld. Dat is dik een maand later dan eerst gepland. Althans dat werd door de krant en omroep in deze regio gemeld. De onderzoekers van Twynstra Gudde hebben de afgelopen maanden een interne onderzoek uitgevoerd naar de bestuurscultuur bij de veiligheidstroepen, de wanorde in het management en de chaos bij een van de grootste subsidieslurpers.

Ik ga ervanuit dat de bevindingen niet mals zullen zijn. Temeer eerder oud-burgemeesters Demmers en Huisman al rapporteerden dat er bij de Veiligheidsregio van alles mis was en dat directie en voorzitter – roverhoofdman Jan Lonink, birgemeester van Terneuzen ( die zijn eerdere bevriende directeur ook al een uitvlucht naar Thailand bood met 4 ton afkoop in de kontzak, maar dat terzijde) er een zooitje van hadden gemaakt. Lonink was woedend over Demmers haar bevindingen. Vond dat ze zaken verzon en op oorlogspad was gegaan.
Lonink hield, op basis van het interne accountantsonderzoek vol dat de directeuren hij geen misstanden en onregelmatigheden in de schoenen konden worden geschoven.
Enfin het vervolgonderzoek van Twiynstra en Gudde, waar door gemeentebestuurders die het gedoe bij de Veiligheidsregio meer dan zat waren op ws aangedrongen gaat naar alle waarschijnlijkheid weer bestuurlijk ge-jonas opleveren.
Als de presentatie van een rapport even wordt opgeschort is dat veelal simpelweg omdat er nog het een en ander moet worden bijgeschaafd, weggekalkt of opnieuw geformuleerd moet worden. Kwaadwilligen zeggen dan nog wel eens dat het rapport gezuiverd moet worden of het schrijven moet worden met wasverzachter.
Ik ga ervan uit dat dit nu gebeurd.

Officieel heet het dat “meer medewerkers dan vooraf verwacht de gelegenheid hebben aangegrepen om in een vertrouwelijk gesprek met Twijnstra-Gudde hun beeld te geven van de organisatie. Dit betekent dat het onderzoeksbureau meer tijd nodig heeft, om de opdracht, die veelomvattend is, uit te voeren en af te ronden.”  dat is op zich al een leuke opmerkingen, omdat daaruit blijkt dat bij de Veiligheidsregio de beerput nog voller zit dn eerst werd aangenomen. Enfin, ik reken er op dat veel van de aantijgingen van Letty Demmers overeind zullen blijven en dat ook nu weer – ten zoveelste male – dat de Veiligheidsregio Zeeland een zooitje is.
Laat ik duidelijk zien, dan heb ik het niet over de mannen in de kazernes die uitrukken als de rode haan kraait, dan heb ik het niet over de mensen in het veld, de hulpverleners, die doen wat ze moeten doen en eigenlijk een veel betere organisatie verdienen dan waar ze formeel sinds 2010 voor werken.
Nou ja, na het geduvel vorig jaar werd directeur Gerrie Ruijs op non-actief gesteld. Ze werd vervangen door Elie van Strien, voormalig commandant van de brandweer Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam. Of die vervanging terecht was zal binnenkort blijken. En mocht de voorzitter veel te verwijten zijn, dan kan die gewoon met pensioen.

De brief van Letty Demmers

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.