Doel 4 valt zomaar stil….

Doel vanuit de Hedwige

Doel vanuit de Hedwige

Het is eigenlijk te zot voor woorden, maar het gebeurt en men laat het maar gebeuren.
Doel 4, de enige van de kerncentrales van het gelijknamige kernpark tegen de Vlaams-Nederlandse grens, die zonder veel storingen al jaren stroom levert aan het Vlaamse net is dinsdag plotsklaps stilgevallen.
Als een kinderspeeltje waarvan de batterijen op, leeg, waren. Badoink, pffff. Stop.

Oorzaak was volgens Electrabel, dat tegenwoordig liever Engie genoemd wil worden (klinkt ook wat vriendelijker), een stroomontsnapping in de machinekamer.
Welja, het zal wel.
De voorbije jaren waren er problemen met Doel 1,2 en 3.
Doel 4 draaide meestentijds zonder storingen door.
Alleen in augustus 2014 schakelde de centrale zichzelf uit, omdat door een gebrek aan smering de turbine oververhit geraakte en schade opliep. Een olie-afsluiter was opengezet en zo kon de olie, meer dan 60.000 liter weglopen. Electrabel dacht aan sabotage, maar onderzoek leverde – vooralsnog geen daders op. Het schoonmaken en de reparatie aan de turbine kostte de exploitant uiteindelijk meer dan 100 miljoen euro. In december van dat jaar ging Doel 4 weer in productie.
Wanneer dat nu gebeuren gaat is onduidelijk, het bedrijf hoopt morgen, woensdag, al uit de brand te zijn.
Vanzelfsprekend is er geen enkel gevaar voor mens en omgeving.
Burgemeester Jan Frans Mulder van het naburige Hulst zal niet hoeven te bellen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.