Ome Roon houdt niet van Zeeland

unknownOme Roon, U weet wel die minister van PvdA-huize met die grote flaphoed, die houdt niet van Zeeland. Dat is al verschillende keren gebleken. Een goede twee jaar terug durfde deze bewindsman nog te stellen dat Zeeland niet bestond, dat die provincie het recht op een bestuurlijke entiteit ontbeerde en wel vanwege het ontbreken van een eigen identiteit. Ik schreef toen dat Ronald Plasterk de weg een beetje kwijt was..(De Zeeuwen bestaan niet zegt Plasterk, februari 2014).

We zijn inmiddels een paar jaar verder.
Plasterk werd afgelopen zomer gerenoveerd (na hartklachten),
maar veel wijzer is de man niet echt geworden.
Tja de gerenommeerde onderzoeker bleek als bewindsman verre van geslaagd. Hij gaat over enige tijd en komt niet meer terug. Verstandig. Voor hem en het land.
Neemt niet weg dat hij op de valreep Zeeland weer eens aardig voor het blok zet.
Zeeland.
De provincie die zo stom was een oud-premier in te huren om een provinciale revival te entameren. Zeeland huurde Balkenende, man van eigen bodem in om Haagse aandacht te genereren. Fout. Een gaande man heeft een komende weinig bij te brengen. Fout. Omdat een man die het regionale economische beleid om zeep hielp ten faveure van hot spots als Rotterdam moeilijk enige tijd na zijn vertrek uit de politieke arena schier onmogelijk met een omgekeerd verhaal op de proppen kan komen.
Zeeland moet meer dan 100 miljoen euro hebben om economisch sterker te staan meent Balkie en dus Zeeland…

Nou ja, sommigen in Zeeland. Adrie de Buck van de HZ bijvoorbeeld, die van universiteiten droomt en Han Polman natuurlijk die Zeeland zo graag tot proeftuin van bestuurlijk falen wil inrichten.
Bedelen in Den Haag.
Het ging niet echt.
Daar helpen die zilte geneugten (waar men in Den Haag zo langzamerhand ook wel genoeg van heeft) ook niet echt meer.
Rutte heeft niks voor Zeeland over.
Kamp heeft niks voor de Zeeuwen in kans.
Ja misschien een paar miljoentjes voor die bestuurlijke vernieuwing…
En ome Roon, die houdt ook niet van bedelbrieven, houdt zijn potjes dicht.
En als de Zeeuwen weer eens komen heeft hij een vraag: “Hoe staat het met jullie belastingen? Is er nog ruimte met de provinciale opcenten?”
Die ruimte is er, vergeleken met de overige provincies kan Zeeland de motorrijtuigen belastingen nog wel iets verhogen.
En ja, als er dan weer gebedeld wordt door de Zeeuwen. Bijvoorbeeld voor een bijdrage aan het opschonen van een failliet vervuild bedrijf. Een karwei dat – zoals met de meeste grootste klussen in Zeeland – op kostenvlak gierend uit de klauwen vliegt, dan schrijft ome Roon Zeeland een briefje met de mededeling : “Verhoog eerst die motorbelastingen maar eens, daarna zien we verder.”
Nee, Plasterk houdt niet van Zeeland.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Ome Roon houdt niet van Zeeland

  1. Isidoorke schreef:

    Dat Zeeland Balkenende naar voor wilde schuiven als de redder van de provincie was ronduit dom. Die eer werd het C.D.A.niet gegund. Wist je op voorhand. Moest je geen profeet voor zijn. Zou J.P. de opdracht op “no cure no pay” basis hebben aangenomen?
    Ik denk het….

Reacties zijn gesloten.