De windhandel vindt Zeeland

unknownZeeland, zo schreef ik deze week op mijn Facebookpagina, dat is heel veel zeiken over een vakantieparkje in het Veerse Meer, maar doofstom zijn als er honderden windmolens in de Noordzee voor de Zeeuwse kust gedonderd worden. Windhandel Borsele 1,2,3 en 4….
Er kwamen wat reacties, maar verder bleef het Zeeuws stil.
Op het provinciehuis zal men wel gedacht hebben, mooi, goed nieuws.

Eindelijk heeft minister Kamp eens iets positiefs te melden. Want ja, het is natuurlijk prachtig dat voor de Zeeuwse kust zoveel winderige leegte ligt te wachten op van die torenhoge rotoren.
De eerste twee windmolenparken Borsele 1 en 2 kosten het Rijk nog 1,1 miljard aan subsidie, de nieuwe twee parken die Shell samen met Eneco, Mitsubishi en Van Oord gaat aanleggen voor de Zeeuwse kust kust het Rijk niet de eerst gedachte 5 miljard, maar slechts 300 miljoen euro.

Minister Kamp was dan deze week ook lyrisch: “Als de ontwikkeling van de elektriciteitsprijs doorzet zoals verwacht, hebben we over 7,5 jaar na aanleg helemaal geen subsidie meer nodig voor stroomopwekking door wind op zee. Het doel van het kabinet om de prijs van duurzame energie te laten concurreren met die van fossiele energie komt hiermee in zicht. Nederland is koploper op het gebied van de ontwikkeling van windenergie op zee, dit brengt volop kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven met zich mee. Met deze winnaars wordt dat nog duidelijker zichtbaar”.

Elk park met honderden molens krijgt een capaciteit van circa 700 megawatt, genoeg per park om een miljoen huishoudens van stroom te voorzien. De parken komen te liggen zo’n 22 kilometer voor de kust bij Vlissingen, amper te zien vanaf de Boulevard en ver van de scheepvaartroutes af.
De bouw en exploitatie van de windmolenpark levert ook nog eens zo’n 10.000 banen op. Kijk, de windhandel gaat Zeeland nog rijk maken.

Ik geloof er vooralsnog geen biet van.
Shell heeft al vaker de bouw van windmolenparken aangekondigd ( en afgeblazen). Het blijft een subsidiehandel met enorme bedragen en een grote waasheid. Geen 5 miljard aan subsidie nodig, maar slechts 300 miljoen. Ik snap niet dat de SGP niet wat beter bij de les was de voorbije weken. Met dat soort meevallers had het toch een klein kunstje moeten zijn om hier en daar wat geld voor het Balkenende-reddingsplan voor Zeeland los te peuteren, maar nee, dat geld wordt mooi bespaard.

Zeer binnenkort krijgen we ook weer allerhande berichten dat bedrijven betrokken zullen worden bij de bouw van de masten, de rotoren en wat al niet meer, bij het vervoer van en naar. Kortom Zeeland zal weer profiteren van deze prachtige stap naar duurzame energie.

De ontslagen bij Heerema zijn nog niet eens afgerond…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op De windhandel vindt Zeeland

 1. frits jansen schreef:

  Conny wat is nu je echte bezwaar tegen die windmolens. Het uitzicht of de kosten. Wil je duurzaam en een alternatief bieden d.m.v windmolens is dit toch een mogelijkheid?

  • van Gremberghe schreef:

   Windmolens zijn geen alternatief. Ze leggen het af tegen zonnepanelen. Tot nu toe is er voor miljarden aan subsidies verspeeld in die handel. Lees het boek Windhandel bv. Bovendien zijn ze lelijk.

 2. Michiel Groeneveld schreef:

  Het zogenaamde voordeel van de windhandel is tegelijkertijd het verlies dat op de stroomopwekking van Delta gemaakt wordt. De staat legt iedereen 30% energiebelasting op via de energiefactuur en subsidieert net zo lang windmolens totdat de CO2-vrije elektriciteitsproductie van Delta omgevallen is. Twee sigaren uit eigen doos voor de prijs van vier…

Reacties zijn gesloten.