Tora,tora,tora…Pearl Harbor 75 jaar

p1010284Vandaag 75 jaar geleden vielen de Japanners de Verenigde Staten aan en sleepten daarmee de VS de Tweede Wereldoorlog in. Voor de Amerikanen was de Japanse aanval een zware slag. Na twee aanvalsgolven van Japanse bommenwerpers bleken er 2.403 man het leven te hebbenn gelaten, waren er 5 slagschepen gezonken en 3 beschadigd; Driehonderd vliegtuigen bleken zodanig beschadigd dat ze niet meer te gebruiken waren. Drie kruisers waren gezonken, zo ook drie kruisers en evenveel destroyers. Vijf onderzeeërs zouden nimmer meer boven water komen gezonken en ook waren er nog eens 55 piloten in actie gedood. Bovendien waren er ook nog eens 1300 gewonden. Pearl Harbor lag in puin. De Japanners begonnen de oorlog met een voor de VS pijnlijke overwinning.
Het zou hen later nog bezuren.

Wie zich een beetje in de geschiedenis van de aanval verdiept stuit gelijk op vragen. Waarom concentreerden de Amerikanen vrijwel hun hele Pacifische vloot in een eilandhaven 3000 kilometer van het vasteland? Was dat niet vragen om problemen? Natuurlijk meende admiraal James Richardson, bevelhebber van de basis in mei 1940. Hij vond dat de schepen thuishoorden in veilige havens aan de westkust. Zeker in San Diego. Toen hij met zijn gemotiveerde bezwaren naar president Roosevelt stapt vond hij geen gehoor, maar werd hij van zijn taak ontheven en vervangen door admiraal Husband Kimmel.

Voor de aanval: zie hoe de schepen mooi geclusterd lagen in de baai. De Japanse vliegers hadden met hun torpedo’s de doelwitten voor het uitkiezen. De verdediging van de haven kwam pas bij de tweede aanvalsgolf op gang.

img_6957

In later jaren werd nog wel eens beweerd dat Roosevelt bewust op een Japanse aanval had aangestuurd om Amerika zo zonder veel tegenspel in de wereldoorlog te storten. Die complottheorie werd nog eens versterkt doordat admiraal Kimmel tot zondebok van de vernietigende aanval verklaard werd, terwijl de vlootbevelhebber nota bene bewust belangrijke informatie onthouden werd.
Familieleden ondernamen in jarenlang pogingen om zijn naam te zuiveren. In 1999 werd hij postuum deels ere hersteld toen de Senaat een niet bindende resolutie aannam om hem zijn rang als admiraal terug te geven . De man was na de aanval twee rangen gedegradeerd. President Clinton, noch diens opvolgers, hebben echter gehoor gegeven aan deze senaatsresolutie.

Pearl Harbor is tegenwoordig nog altijd een marinebasis, maar ook een plek om te herdenken, om de eer te bewijzen aan al die mensen die sneuvelden. De National historic landmark geeft je een kijkje in die catastrofale dag van 7 december 1941. Het is vooral de USS Arizona Memorial die vele bezoekers trekt. Dit was het eerste schip dat door de Japanners werd gebombardeerd. De munitie vatte vlam en een gigantische explosie volgde. Resultaat: 1177 doden.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.