Het was de Zeeland-bovendag

imagesHet was vandaag de Zeeland-bovendag.
De havenbaronnen van Zeeland en Gent troffen elkaar in Middelburg tijdens de havenreceptie van Zeeland Seaports, de Zeeland Port Promotion Council en Portiz, de vereniging van Zeeuwse bedrijven die in de havens actief zijn. Het was goed borrelen, want hé, ZSP had weer eens zwarte cijfers geschreven. Tien miljoen zou men overhouden aan 2016. Enigszins geflatteerd wist de directeur, maar dat is bij ZSP altijd het geval. Ook met de havencijfers, de overslag groeide met 2 procent tot een goeie 33 miljoen toen. Hiephiephoera.

En natuurlijk waren er Belgische gasten. Zekers. Sinds de Belg Jan Lagasse van tijdelijke directeur van de Zeeuwse havens de rol van -weliswaar ongewenste – maar definitief benoemde havenvoorman heeft aangemeten gekregen hobbelen de Gentse havenprinsen bij voortduring op Neerlands bodem. Dat is dan om het belang van de goede relaties te benadrukken. Want ja, Zeeland Seaports en de haven van Gent onderzoeken momenteel een fusie, die een groei van 15 procent mogelijk kan maken.
Kan maken, maar net zo makkelijk ook niet.
Wie een beetje zicht heeft op besturen op Vlaamse wijze weet dat een fusie met de Gentse haven niet zal floreren. De culturele verschillen zijn en zullen te groot zijn. De vrijage zal snel bekoelen.
Maar in Zeeland blijft men – onder druk van de opinie van de gouverneur – geloven tegen beter weten in en worden onze Vlaamse vrinden bij voortduring Zilte zaligheden gevoerd (totdat ze een keer gaan spoegen natuurlijk).

En terwijl de mannen van de havens (vrouwen kent men niet in die hoek) in Middelburg nipten aan de bubbels kwamen in Goes de leden van de Tafel van 15 (Han Polmans paarse krokodilbrigade) bijeen om Zeeland te loven en Balkenende te eren. De oud-premier had op verzoek van het provinciebestuur een reddingsrapport voor Zeeland gemaakt en dat was kortgelee (ook weer met heel veel zilte zaligheden) aan de landelijke politiek gepresenteerd zonder dat daar eigenlijk de handjes op elkaar gingen. Den Haag had niks voor Zeeland over.
En voorwaar op de Zeeland-bovendag kwam uit Den Haag het bericht dat minister Kamp 25 miljoen euro zou reserveren voor het armlastige Zeeland als de provincie er in zou slagen om met goede, onderbouwde plannen te komen. Kom met plannen, riep de halstarrige minister die over enkele maanden stopt met de actieve politiek.

Maar alla, Kamps voorzichtige belofte (zonder plannen krijgt Zeeland niks) was weer voor Balkenende aanleiding om op te roepen tot elan, eenduidigheid en actie. ,,We moeten niet afwachten, maar handelen. Daar heb je elkaar voor nodig. Zonder het wij-gevoel lukt het niet om kritische massa te krijgen”, hield hij de Zeeuwse bestuurderen voor.
Onderdeel van het actieprogramma is dat Zeeland een proeftuin wordt voor bestuurlijke vernieuwing. Dat belooft nog eens wat. Geïnitiatieerd door Balkenende, gewenst door Polman en weggewuifd door elke andere bestuurder in Zeeland, maar gisteren even niet.
Het was de Zeeland-bovendag…de Zeeland-bovendag

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in Uncategorized met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Het was de Zeeland-bovendag

  1. Peter schreef:

    Zeeland als proeftuin voor bestuurlijke vernieuwing. Doet me denken aan cabaretiers die in Zeeland de try outs van hun shows doen, want als de Zeeuwen lachen, lachen ze elders zeker.

Reacties zijn gesloten.