Het nepnieuws over Doel

Zou het van dat nepnieuws zijn? U weet wel van die berichten die in de media terechtkomen om mensen wat wijs te maken, op het verkeerde been te zetten of simpelweg Trump gekozen te krijgen. Nepnieuws, het welt op uit allerhande bronnen. In de Benelux zouden er zo al een stuk of zestig zijn. Mondiaal zijn ze niet te tellen.

img_0091Dus vraag ik me in gewisse af of die berichten over het kernpark Doel, net over de grens, niet onder de nepnieuwsnoemer moeten worden geschaard. Ga maar eens na hoe vaak Doel op springen staat, hoe vaak Doel onverwijld dicht moet, hoe vaak Doel zo onveilig is dat doordraaien onverantwoord is. Het wordt gemeld, er wordt gebromd en gekankerd en vervolgens draaien die levensgevaarlijke centrales (na een korte sluiting) weer gewoon verder. Zo gaat dat eigenlijk al veertig jaren.

Nu is de Belgische nucleaire toezichthouder FANC weer eens zeer bezorgd over de veiligheid van de kerncentrales in Doel en Tihange. In een paar brandbrieven (die overigens al maanden oud zijn, smeulbrieven dus) beticht FANC-directeur Jan Bens Electrabel van het runnen van een ”schaamteloos nonchalante veiligheidscultuur.’’ Het onvermogen om de veiligheid in en om de centrales te verbeteren en meer van zulks.

Nou ik heb het er niet bij laten zitten. Vanochtend ben ik de straat opgegaan en heb ik geprotesteerd tegen wat er allemaal aan mijn achterdeur plaatsvindt. Ik heb op de Hulster Markt meegelopen in de demonstratie van de Boze Witte Mannen tegen Doel et Tihange. Ik was alleen, dat wel, maar mijn Doel moe dicht is toch wel gehoord. Misschien wel door het Hulster College van Burgemeester en Wethouders dat hedenochtend aan de Markt zat te vergaderen. Misschien is de eeuwig glimlachende burgervader van Hulst wel bereid om ook eens een brandbrief te schrijven aan de Belgische instanties dat we van Doel verlost willen worden. Althans van de risico’s.
Wellicht gaat die brief uit Hulst deze week de deur uit en wacht onze burgemeester niet weer totdat die Brabantse bestuurders aan de bel hebben getrokken in Neder-en Belgenland.
Goh en wie weet zet ook Pieleke Polman zijn handtekening onder die boze brandbrief over Doel. Dan krijgen die Belgen eens iets anders uit Zeeland dan alleen maar zilte zaligheden (die ze volgens ingewijden onder hand ook beu zijn gegeten).

Lees ook PZC:

Gelok maakt zich zorgen

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.