De eigen waarheden van Frans Timmermans

P030638003802-407826Ik heb ‘m al niet hoog zitten, die Frans Timmermans. Ik moet ‘m niet. Te glad, te gehaaid, te uitgekookt. Ik zie ‘m nog zitten bij Pauw, praten over de aanslag op vlucht MH17, hoe hij begon over dat zuurstofmaskertje, jiggg en dan later bij de VN, die speech (o zo bewogen) en dat zakdoekje en dan later, hoe hij niet naar Brussel ging en dan toch maar weer wel, omdat hij een topfunctie kreeg, tweede man van Europa…nou ja. Knecht van een pampelende zuiplap.
En die knecht was deze week weer in Nederland, omdat Rutte voor even -een halfjaar – voorzitter van de Europese bestuurderen mag spelen.
Rutte krijgt de voorzittershamer in de tijd waarin het failliet van Europa aanstaande is.
Let maar op.
Het wordt één grote puinhoop dat voorzitterschap.
En Frans begon al direct met het strooien van kraaienpoten om Ruttes rit moeilijk te maken.

Wat we moeten doen is een eind maken aan de instroom van vluchtelingen die om economische redenen een heenkomen naar Europa zoeken. Dat zijn er veel wist Frans. Wel zestig procent van de meute in beweging. Nu werd dat al maanden eerder beweerd hoor, dat in het kielzog van de Syriërs, zowat het halve Midden-Oosten en Noord-Afrika werd meegezogen. Dat er gehandeld werd met valse paspoorten, identiteiten zeer variabel bleken en geld altijd goed was om smokkelaars en corrupte agenten ervan te overtuigen dat die Pakistaan eigenlijk een man uit Homs was.

Maar alla, Timmermans weet nu dat zowat 2/3 van de vluchtelingen gelukzoekers zijn. Dat mag, iedereen is eigenlijk een gelukzoeker, alleen mogen daar de regels van asiel en het zoeken ervan niet voor misbruikt worden. Het is wel jammer dat de Europese keurtroepen pas nu zijn gaan inzien dat van de 800 vluchtelingen die elke week Nederland binnenkomen er pakweg 500 zijn die niet onder een vluchtelingenstatus vallen en feitelijk teruggestuurd moeten worden naar de plek waar ze vandaag gekomen zijn. Veelal Turkije dus.
Maar het zijn die Turken die hele volksstammen laten doortrekken can de oost Europa in en al krijgen ze drie miljard van Brussel om daar iets aan te doen, ze doen amper iets. Ja, oorlogje voeren tegen de Koerden, dat lukt de laatste tijd aardig…

En Franske Weetal, wat gaan we nu doen?
Die gasten die wekenlang in bussen door Nederland hebben getoerd en die nu onze beste vakantieparken (maar niet heus) in beslag hebben genomen, terug in de bus zetten en de grens over voeren. Op transport naar de grenzen van Europa. Of gaan we treinen inzetten, retourtje Boedapest en verder…

Je weet Frans, dat jouw partijgenoten steeds maar roepen dat we werk moeten maken van de integratie van de Syrische vluchtelingen, we moeten hen snel scholen, we moeten – als het aan de PvdA ligt – hen integreren en aan werk helpen. Ik hoor het Asscher nog zeggen. En dat terwijl het gros van de Nederlanders veel genuanceerder over die opvang denkt. Niet iedereen is van neenee, geen azc…zeker niet. Er zijn best veel weldenkende mensen die opvang voor mensen in nood daadwerkelijk noodzakelijk vinden, maar die totaal anders denken over dat integreren. Er zijn miljoenen Syriërs op de vlucht, zelfs grote aantallen in eigen land. Een land dat door oorlog compleet ontwricht is. Als er figuren zijn die naar Syrie gaan om IS te steunen, dan moeten er -als er binnen afzienbare tijd andere machthebbers dan Assad in Syrie zijn – toch ook anderen zijn die hun land weer willen gaan opbouwen of zie ik dat verkeerd.

De internationale gemeenschap, met figuren als Franske voorop, zouden er goed aan doen om aan die ellende in Syrie snel een eind te maken. Wie het zo uit de klauwen kan laten lopen mag zich ook wel eens fors gaan inspannen.
CZk94CuW0AARHOZ

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.