Megafusie Dow en DuPont gaat duizenden banen kosten

DowduPont

DowduPont

Dow Chemical en DuPont maakten vrijdag bekend dat ze gaan fuseren. Het is de grootste fusie die ooit in de chemiesector heeft plaatsgevonden. Met het samengaan scheppen de bedrijven een reus die van andere concerns, zoals concurrent Monsanto, dwergen moet maken.
DowduPont, dat staat nu wel vast, zal de markt van bestrijdingsmiddelen en chemisch gemodificieerde zaden domineren. DowduPont zal ook de markt van speciality chemicals en plastics samen met Koch Industries domineren.
Let op dat laatste woord: domineren.
De winsten van DowduPont moeten omhoog ( dat willen de aandeelhouders) en de nieuwe topmannen moeten daarvoor zorgen. Dow CEO Andrew Liveris wordt executive voorzitter van de nieuwe onderneming en DuPont CEO Ed Breen wordt CEO.

Als grote chemische bedrijven hebben Dow en DuPont veel macht en invloed. Die macht zal na fusie alleen maar toenemen. En dat zal te merken zijn in hogere prijzen wereldwijd voor voedsel en een variëteit aan andere producten uit de DowduPontwinkel.

Naarmate de macht en kracht van dit soort megabedrijven toeneemt verliest de consument het zelfbeschikkend vermogen. Immers, alternatieven verdwijnen.

Volgens Robert Reich, staatssecretaris economie onder Clinton, zouden antitrust regelgeving dit soort megafusies moeten voorkomen, maar zowel in de VS als in Europa is juist dit soort regelgeving gaandeweg opgedoekt met alle gevolgen van dien.

“That means more of your paycheck will be going to them, directly or indirectly. Similar upward distributions are occurring all over the economy – pharmaceuticals, finance, Internet service, health insurance. If antitrust laws were still enforced, such mergers wouldn’t be allowed. But big corporations now have enough political power to squelch antitrust. The upward distributions from the bottom 99 percent to the top are far greater than the downward redistributions, through taxes and transfers, from the top 1 percent to the bottom 99 percent. But the upward distributions are hidden inside the market. We must bring back antitrust, break up concentrations of economic power, and reclaim our democracy.”

Maar ja, met dit soort zaken houden we ons in Zeeland niet bezig.
Waarom zouden we.
We hebben gelukkig Jan Peter Balkenende weer gecharterd….

Het zal me niets verbazen als de fusie van chemiebedrijven Du Pont en Dow Chemical uiteindelijk tienduizend banen of meer gaat kosten. En als vervolgens het megabedrijf DowduPont ook nog eens volledig geherstructureerd wordt in drie segmenten , dan gaan er nog eens duizenden teloor.
Is dat koffiedik kijken? Volgens mijn trouwe volger en tegenwoordig Dow-pensionado Ron de Kort zeker en vast. Dow doet altijd geheimzinnig over de effecten van regorganisaties en fusies op het personeelbestand, maar Du Pont heeft vooralsnog geen moeite mee. “DuPont said 10 percent of its global work force would be affected”, meldt de New York Times vandaag op basis van reactie van Du Pont op de fusiedeal. Nu, als we er vanuitgaan dat er bij Du Pont wereldwijd 63.000 mensen werken en bij Dow een kleine tienduizend minder, dan mogen we er bij deze 50/50 deal voorzichtig van uitgaan dat ook de gevolgen half/half gedragen zullen worden en dat gaat klappen geven. Ook in Terneuzen, wees daar maar van overtuigd.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op Megafusie Dow en DuPont gaat duizenden banen kosten

  1. Ron de Kort schreef:

    Koffiedik kijken? Misschien kost het zonder fusie wel meer banen. Het nu vooraf daarover speculeren heeft weinig zin. Ik weet wel dat mogelijke reorganisaties door het Terneuzen-management en de OR altijd op een goede manier worden voorbereid. Daarom maak ik mij ook geen zorgen over DuDow, nog sterker, een nog mooiere toekomst!

Reacties zijn gesloten.