Balkenende revisited

J.P. Balkenende

J.P. Balkenende

De commissie structuurversterking en werkgelegenheid Zeeland, die op initiatief van minister Kamp is opgericht om nieuwe impulsen te bedenken voor de Zeeuwse economie bestaat – gelukkig – niet uit een verzameling lichtgewichten. Dat had gekund, maar met Jan Peter Balkenende hoogleraar Governance, Institutions and Internationalisation aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en voormalig minister-president als voorzitter en de leden, Louise Gunning-Schepers (president-commissaris van de Schiphol Group en kroonlid van de Sociaal Economische Raad. Zij is ook universiteitshoogleraar Gezondheid en maatschappij aan de Universiteit van Amsterdam), Henk Volberda ( bedrijfskundige en hoogleraar Strategisch Management en Ondernemingbeleid aan de Erasmus Universiteit Rotterdam). Jan te Veldhuis (President-Commissaris van Zeeland Refinery, lid van de kiesraad en voormalig Tweede Kamerlid) en Hans Wijers (president-commissaris bij Heineken, vice-president-commissaris van Shell, voorzitter van het bestuur van Natuurmonumenten en voorzitter van de Raad van Commissarissen van het Concertgebouw. Tevens voormalig minister van Economische Zaken en voormalig bestuursvoorzitter van AkzoNobel), kan er toch niet gesproken worden van een rebellenclub zonder status.

Nou ja, over Te Veldhuis heb ik mijn twijfels, maar ja, er moet ook wat VVD en Zeeuws Bloed in die commissie dus vandaar denk ik dan, hoewel.

Opdracht van de commissie is simpel en duidelijk: Het maken van een analyse van de kansen en bedreigingen en sterktes en zwakten voor de (sociaal-) economische ontwikkeling van Zeeland in relatie tot haar nabije omgeving op middellange termijn (5-10 jaar).
Daarbij wordt gevraagd om eventuele knelpunten specifiek in beeld te brengen en te voorzien van concrete aanbevelingen. Het in kaart brengen van de structuurversterkende instrumenten, overige middelen en initiatieven die het Rijk en de Provincie/regio kunnen inzetten om kansen te benutten en bedreigingen te keren en daaromtrent aanbevelingen te doen.

Om de commissie te ondersteunen in haar werkzaamheden wordt een een klankbordgroep geformeerd. De commissie kan haar voorstellen en ideeën daar toetsen. Voor deelname in de klankbordgroep zijn betrokkenen vanuit het bedrijfsleven, onderwijs en wetenschap en overheden uitgenodigd. Wie? Hemel weet wie?. De Provincie ondersteunt de klankbordgroep, dat weten we wel en we weten ook dat de facto die klankbordgroep de hooggeleerden zal moeten voeden. Komt deze club echter met kruimels of niet te verteren brokjes, dan mag de commissie uit toppers bestaan, maar dan zullen knelpunten in de Zeeuwse economie knelpunten blijven en de aanbevelingen voor impulsen mini-en marginaal blijven. Zeeuws dus.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Balkenende revisited

Reacties zijn gesloten.