Koi, bbq en suggestieve berichtgeving

KOI

KOI

Het begon met een slecht geschreven stukje op de website koiquestion.com, waarin gemeld werd dat een groep vluchtelingen die opgevangen is op een vakantiepark in het Zeeuwse Hoek vorige week twee peperdure koikarpers uit een siervijver zou hebben gevist, gedood hebben en daarna gebakken hebben op de barbecue. De Telegraaf ging met dat gegeven aan de haal en dikte de boel zoals gebruikelijk nog wat aan, waarna AD, regionale media en Omroep Zeeland hun interpretatie van het voorval gaven.
Enfin, de koikarper-killende vluchtelingen in Marina Beach waren neergezet in de media. Dus mochten de beheerder van het tijdelijke asielzoekerscentrum en het COA hun verhaal doen.
Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers ontkende dat een groep vluchtelingen zich tegoed hebben gedaan aan koikarpers uit een siervijver. ,,Dikke flauwekul, dit”, zei Jan-Willem Anholts, woordvoerder van het COA geërgerd. De beheerder van vakantiepark Marina Beach zei eveneens dat het verhaal niet klopte. “Het is ‘bullshit”, liet hij weten aan OZ weten.
Later op de dag kwam koiquestion en co met een verklaring dat ze achter hun verhaal bleven staan.

Welnu. “De vluchtelingen bleken, onbeschaamd, de meter grote Koi uit het water te hebben getild, gedood, gebakken op een barbecue en verorberd”, dat wordt zo gemeld. Er is geen enkel bewijs dat ze dat hebben gedaan. Sterker of het zo is gebeurd. Het enige wat gevonden is een vissenkop in een vuilniszak.
“In sommige landen waaronder het voormalig oostblok eten ze, met name rond de kerst, karper als delicatesse, maar het vangen van een Koi uit een siervijver is ronduit onbeschoft en misdadig, ongeacht afkomst of cultuur.” Karper is bepaald geen lekker visje, een modderhapper en zeker geen delicatesse, tenzij je er visballetjes of koekjes van maakt. Bovendien stikt het dier van de graten. Kois worden overigens welk vaker gevangen, niet om te consumeren, maar simpelweg, om ze voor geld te verpatsen. Ik snap trouwens niet waarom er geen aangifte gedaan is bij de poltie van diefstal van de twee dieren

En dan de volgende quotes in de verklaring:
“KoiQuestion is een uiterst betrouwbaar orgaan binnen de Koi community en dat is ook de doelgroep waarvoor wij schrijven. Onze goede reputatie is gestoeld op integriteit en respect. Zo hebben wij ook in dit geval toestemming gevraagd aan de eigenaren van de Koi over dit voorval te schrijven en hebben wij persoonlijke informatie op verzoek weg gelaten.
We voeren een community aan dat is gebaseerd op een hobby, het houden van Koi en alles dat hier mee te maken heeft. Wij zijn expliciet geen populistisch kanaal en veel meer een pro-Koi organisatie van kennis en inspiratie, maar ontwijken dergelijke berichtgeving natuurlijk niet. Ook dat is werkelijkheid. We vinden het leuk wanneer een artikel de aandacht krijgt, maar hebben hierin geen commercieel belang.
Het is ons altijd te doen om de Koi en niet om andere politieke onderwerpen die het aan de zijlijn raakt zoals in dit nieuwsbericht. We betreuren het dan ook dat ons bericht in het publieke domein is aangewend jegens vluchtelingen in het algemeen. KoiQuestion staat neutraal in de discussie rondom deze en andere politieke onderwerpen. We achten het namelijk het meest aannemelijk dat slechts enkelen zich hebben verlaagd tot deze afschuwelijke misdaad en houden niet de hele groep verantwoordelijk.”

Integer en respect, geen populistisch kanaal, neutraal etc? Werkelijk?
Als je dit soort zinnetjes formuleert?
“Er wordt meer dan uitstekend gezorgd voor de vluchtelingen op het betreffende vakantiepark met meer dan voldoende eten en drinken, gemeubileerde vakantiewoningen en gratis Wi-Fi. Dezelfde groep vluchtelingen kwam vorige week al eerder in opspraak toen enkelen van hen het interieur van een van de vakantiewoningen hadden gesloopt. Getuigen melden veelvuldig alcohol gebruik en toegangswegen worden geblokkeerd met puin en afval om de politie buiten te houden.”
Ik noem dat uitermate suggestief en polariserend.

Maar ja, nog altijd klein bier vergeleken met wat de Denen dit weekeind bedachten. Die willen straks elke vluchteling die zich aan de grens meldt met meer dan
drieduizend kronen (ongeveer 400 euro) aan geld of waardevolle bezittingen, gaan verplichten om dat af te dragen aan de grensbewakers. 
In de loop van de week zullen we wellicht nog horen wat er met goude tanden moet gebeuren…

Denemarken

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , , . Bookmark de permalink.