De economische goochelcijfers van Zeeland

image006Het UWV meldde deze week dat het aantal WW-uitkeringen is in Zeeland in november toegenomen ten opzichte van oktober. Ondanks positieve berichten over een aantrekkende arbeidsmarkt (de vraag is waar die berichten dan op gebaseerd zijn) nam in Zeeland het aantal uitkeringen toe met 4,2 procent. En de cijfers spreken boekdelen.
De toename in het aantal WW-uitkeringen vorige maand was in Zeeland ook nog eens veel groter dan in de rest van het land. Landelijk steeg het aantal uitkeringen in die periode met 1,5 procent.

Het samenwerkingsverband RIBIZ (Regionale Informatiebank Bedrijven en Instellingen Zeeland) constateerde dat van een Zeeuwse banengroei geen sprake is. Integendeel, het aantal banen in Zeeland nam het voorbije jaar af met zo’n 600. Beduidend minder dan een jaar daarvoor, toen er 1900 verdwenen, maar het blijft een afname!

Toch wil RIBIZ een positieve toon aanslaan en krijg je dus dat er in persberichten weer lekker met de waarheid gespeeld wordt. Zo wordt er gewoon gesteld dat de Zeeuwse arbeidsmarkt tekenen van herstel laat zien ( ja hoor, meer ww-uitkeringen, minder banen).

O nee, dat herstel zit ‘m in de groei van het aantal bedrijven (2,6 procent). Maar liefst 900 zijn er bij gekomen. Bedrijven? Ja, zzp’ers, veel van die noodgedwongen zelfstandigen die met een echt gezonde economie het liefst in loondienst hadden willen gaan of blijven.

Toch is er volgens het UWV ook goed nieuws. Het aantal openstaande vacatures is in het derde kwartaal van 2015 met 34 procent toegenomen ten opzichte van twee jaar geleden. En het aantal kortdurend werkzoekenden is de afgelopen twee jaar met 7 procent gedaald. Landelijk nam het aantal vacatures toe met 40 procent en nam het aantal kortdurende werkzoekenden daalde met 18 procent. Let op de term kortdurende werkzoekenden, over langdurige, de 50-plussers bijvoorbeeld, de echte probleemgevallen, hoor je het UWV niet meer. Zo blijft men goochelen. Met cijfers, met mensen.

Om na te lezen:Persbericht RIBIZ 2015

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op De economische goochelcijfers van Zeeland

 1. J.H. Verburg schreef:

  Geachte heer Gremberghe,
  Het klopt dat we als werkgelegenheidsregister een positieve toon willen aanslaan maar we doen als onderzoekers de waarheid geen geweld aan. De tekenen van herstel zien wij in de verdergaande vermindering van de baanafname maar bovendien in de plussen in een groot aantal marktsectoren. Die stonden jarenlang in de min. En ja, met een gemengd beeld kun je kiezen of het glas halfvol of half leeg is.De groei van het aantal zzp-ers – zoals u veronderstelt – zien wij niet als teken van herstel. Daarbij is inderdaad vaak sprake van een noodgedwongen inschrijving van part-timers als (full-time) zzp-er na een ontslag. Op papier ziet dat er veelal positiever uit dan in de praktijk, daarmee hebt u een punt.
  Reactie op uw de interpretatie van de UWV cijfers laten wij graag aan het UWV.

  • van Gremberghe schreef:

   Per saldo zijn er nog altijd 600 banen minder. Als je dan toch per sé lekker positief wil zijn, dan zet je dat aantal af tegen de 1900 minder van het jaar ervoor. Dan doe je de waarheid geen geweld aan. En hoef je ook niet met sectoren die plussen en minnen en percentages te goochelen.
   Bovendien is de naam Van Gremberghe.

  • Peter Urbanus schreef:

   Fijn en sportief dat u antwoordt. Dat zouden meer instanties moeten doen.

   Overigens kan toename van de werkgelegenheid ook betekenen dat de mensen die nu een baan hebben nog meer uren moeten gaan werken. In theorie dan. Als mensen binnen de uren die ze nu hebben nog meer werk moeten gaan verzetten is dat geen groei van werkgelegenheid. Maar dit geheel terzijde.

Reacties zijn gesloten.