Zeeland het sufferdje

IMG_6840Dow Chemical, het bedrijf dat ons piepschuimen, thermoplastics en Agent Orange, bracht, vierde dit weekeind het 50-jarig bestaan van de Terneuzense vestiging. Dat gebeurde met een volks festijn in Terneuzen, waar Nick en Simon, de Dowvreugde luister bijzette. Duizenden mensen hadden een fijne middag, mooi zo en Dow – het bedrijf – liet zich nog even van zijn goede kant zien door de notabelen van het dorp een cheque van een half miljoen te geven voor de bekostiging van een Centrum voor Toptechniek te Terneuzen. De heren bestuurders spraken van de kers op de taart van het feest.

Nou ja, dat mogen ze willen. Ik weet niet of de gift van de chemiereus nu zo goed besteed is, want laten we wel wezen, dat centrum voor toptechniek had eigenlijk al moeten draaien, maar de gezamenlijke overheden en de onderwijsinstellingen waren in eerste instantie niet bij machte om voldoende middelen te genereren om dat centrum op te zetten. Voor een plan B, een afgeslankt model, kregen ze uiteindelijk wel voldoende bij elkaar en met de gift van Dow nu is het voortbestaan van het opleidingen-instituut dat gekoppeld wordt aan Scalda voor enige tijd gegarandeerd.
Met het centrum hopen overheden, instellingen en bedrijfsleven de jeugd weer te kunnen interesseren voor technische opleidingen. Opleidingen die overigens tot voor kort met de fusie van de ROC’s werden wegbezuinigd en nu via een omweg, het centrum, weer nieuw leven in worden geblazen.
De hele operatie doet me evenwel denken aan het opleidingscentrum voor de biobase economy, daar zat ook zoveel toekomst in, maar dat bleek alras een doodgeboren kindje, omdat er geen enkele belangstelling bleek voor opleidingen. Niettemin bestaat ook dat geldverslindende instituut nog steeds en werd er recentelijk weer ettelijke tonnen in die bodemloze put gedonderd.

Nee, ook met dat centrum voor toptechniek zie ik de Zeeuwse getalenteerde jeugd gewoon de provincie verlaten, ook in de jaren die komen. Naar het Hart van Nederland, waar bedrijven beter in staat om te vernieuwen en zichzelf opnieuw uit te vinden en waar vaardige mensen welkom zijn om aan die transities vorm en inhoud te geven. Een provincie als Zeeland blijft angstvallig vasthouden aan traditionele economische sectoren als landbouw, logistiek en industrie, waar de introductie van nieuwe technologie en ontwikkelingen lang op zich laten wachten. ING en FD zetten hedenvandage Zeeland weer neer als het sufferdje, een regio waar the Big Data en de 3D-printer nog hun intrede moeten doen. Maar ja, we hebben wel een kers van Dow gekregen…

Ter verdieping:

Zeeland, het sufferdje

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.