Hulst, klaar, amen en uit

Hedwigepolder in de winter

Hedwigepolder in de winter

Ik trof de oud-Hulster wethouder op de AH-parkeerplaats in stede Hulst. De najaarszon scheen en we hadden allebei geen haast dus raakten we aan de praat. Over koetjes, kalfjes en kinderen en vanzelf over de politiek. Over het integriteitsrapport van de commissie D04 dat een paar weken eerder verschenen was.

Ja, wist hij, daar zaten een paar zaken goed mis. Maar hij wist ook dat er van het rapport wellicht meerdere versies bestaan. De gepresenteerde, openbare opgeschoonde versie waarin een wethouder beticht wordt van belangenverstrengeling (bestuurder-makelaar) en waarin burgemeester Mulder een veeg uit de pan krijgt omdat hij werkelijk alles jaren op zijn beloop heeft gelaten. Er moet ook een versie bestaan waarin dieper op de materie wordt ingegaan, de belangenconflicten duidelijker worden belicht en de zelfverrijking van een oud-Hulster bestuurder nadrukkelijker wordt toegelicht. een versie die niet verpakt is in een mantel van liefde.
Nee, hij is er zeker van, die versie moet er ook zijn, omdat er behoorlijk wat is misgelopen.
Maar ach (wegwerpgebaar) Hulst is Hulst en er zal altijd wel wat blijven spelen…
“Ze willen nu een city-manager hier”, zei hij.
Ja was mijn antwoord, ik heb er over gelezen.
“Wat moet zo iemand nu toevoegen…”
Tja, dat vragen zich wel meer Hulstenaren af.

Maar het is mode, de ondernemersmanager (betaald voorzitter Ed Peerbolte van de Ondernemersvereniging) vindt dat er een citymanager (betaald) moet komen en dat wordt door de bezoekersmanager van Hulst (betaald) nog eens benadrukt in de regionale bladen…
In de gemeenteraad zijn behoorlijk wat twijfels over zo’n nieuwe manager en de noodzaak ervan.
Peerbolte had de raad gevraagd om de verordening voor de reclamebelasting aan te passen, zodat via de kleinere bedrijven extra middelen konden worden binnengeharkt om zo’n extra betaalde kracht te bekostigen. “Veel kleine ondernemers zitten niet op reclamebelasting te wachten. Hulst Reynaertstad vertegenwoordigt niet alle ondernemers”, wisten de Hulster raadsfracties te bezigen tot irritatie van Peerbolte.
Een paar dagen later mocht bezoekersmanager Monique de Bruijn nog eens in de kranten zeggen dat een extra manager ook echt een toegevoegde waarde zou hebben.
“Onzin” , wist de oud-wethouder. Hulst moet zich meer op Hulst en de Hulstenaren gaan richten. “We mogen blij zijn met wat we nog hebben en hebben kunnen houden, daar moeten we ons op richten. Weet je dat 60 procent van de Hulstenaren niet eens de Hedwigepolder weet te liggen. Dat is zo. Nou daar is zoveel om te doen geweest, maar men weet het niet. En het is een prachtig gebied om te fietsen, maar nee…”
Nee, Hulst probeert vergeefs al jaren Belgen op de vestingwal te krijgen, omdat het daar zo mooi zou zijn. Maar die Belgen komen niet voor die wallen, ben je mal. Ook die grote kerk in het midden, daar hebben ze geen oog voor. Ze komen om boodschappen, eten of drinken misschien nog wat en zijn weg. Zo gaat dat, zo zal het blijven gaan, als er maar wat prijsverschillen tussen Nederland en België blijven bestaan.
De dagen van het glorerende kooptoerisme zijn verdwenen met de banken. Het is klaar, amen, uit.

We zijn het eens. Hij laadt zijn boodschappen in zijn auto, zwaait nog eens en vertrekt.
Ik ook.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

7 reacties op Hulst, klaar, amen en uit

 1. Ron de Kort schreef:

  Nu heb ik afgelopen week ook nog even de raadsvergadering van 1 oktober jl beluisterd. In deze raadsvergadering werd het D04-rapport besproken (http://www.gemeentehulst.nl/de_Gemeente/Nieuws/Archief/Onderzoek_integriteitskwestie_Stationsplein_Hulst_afgerond/Rapport_commissie_D04 of ga naar http://www.gemeentehulst.nl en voer in zoekveld in: D04)) . Nu ja besproken?! Niet echt. Toen er 1 keer een inhoudelijke vraag werd gesteld, werd dit terstond afgekapt/gebagatelliseerd door een andere fractie. Nee, het was niet de bedoeling dat dit rapport echt bespreken zou worden. Die bespreking had een week eerder plaatsgevonden in een besloten bijeenkomst van het presidium. Iets waarover CDA-er Karel Martinet zich terecht erg boos over maakte. Hij vond dat de opdrachtgever, zijnde de gemeenteraad van Hulst, volledig was buitengesloten. Kregen ook verder geen bijgevoegde stukken te zien, nee dat was enkel voorbehouden aan een select groepje raadsleden en natuurlijk het huidige college. Zeer terechte kritiek van Karel.
  Er wordt nu gewacht op eventuele verdere acties van de officier van justitie, maar veel verwacht ik daar niet van. Een opvallende verkoop van een wethouderswoning, voor bijna 2,5 keer de WOZ-waarde, werd met de mantel der liefde bedekt en vond men een kwestie van “goed onderhandelen”.
  Voor mij in Hulst duidelijk: ze dronken een glas, ze deden een plas en alles bleef zoals het was ……..
  Inderdaad de meest Vlaamse gemeente van Nederland, maar of we daar nu nog trots op moeten zijn?!

  • van Gremberghe schreef:

   Wat ik verder vernomen heb is dat volgende week het eerste overleg over de kwestie rond de woningen Stationsplein 20/22 zal plaatsvinden. In de tweede week van november staat er nog een rechtsgeding tegen Hulst op de rol…

  • Willy schreef:

   Ik verbaas me steeds meer, want ik heb toch lang genoeg in dat bestuur gefunctioneerd.
   WELKE WETHOUDERSWONING BETREFT HET HIER ?
   Dat zou een indicatie kunnen zijn voor iets waar het niet goed is gegaan en door wie.

 2. Fons Rensen schreef:

  Hulst is allang amen en uit…..
  Toen wij, Progressief Hontenisse, 20 jaar geleden in de Gemeente Raad zaten zei mijn fractie-voorzitter dat Hulst een veels te grote broek aan het aan trekken was en dat is nog steeds zo!
  Perkpolder, de bierkaai, en nu weer het project aan het s,Gravenhofplein zijn geld verslindende projecten waar niemand om gevraagd heeft.
  De middenstand verdwijnt naar de Preferie, buiten Hulst, en in de binnenstad komen steeds meer panden leeg!
  De wethouder van marktzaken is nu met een charme-offensief bezig nadat ze bijna alle marktkooplieden tegen zich in het harnas had gejaagd.
  Nee……We zijn goed bezig in Hulst.
  Ik snap dat de oud- wethouder, die ik persoonlijk ook goed gekend heb, zijn vraagtekens zet bij dit beleid en deze gang van zaken.
  Hij heeft vele jaren de touwtjes in handen gehad en had toen alles onder controle….
  RESPECT!
  Waarschijnlijk keert deze tijd nooit meer terug….
  Wat nu alleen nog maar telt is MACHT, PLUCHE EN ZAKKEN VULLEN!!!!!

  Fons Rensen.

 3. Tom Aarts schreef:

  Nog een keertje of wat zo’n ‘veilige’ ontploffing in Doel en de middenstand in Hulst hoeft zich geen zorgen meer te maken om een manager meer of minder…………

 4. Peter Urbanus schreef:

  ‘Toegevoegde waarde’, ‘waarde creëren’ en ‘een stukje meerwaarde toevoegen’; modewoorden in politiek en bedrijfsleven die niks betekenen. Ik krijg er de vinger niet achter, maar helemaal kloppen doet het niet.

  Ik pleit voor toegevoegde waardeloosheid. Maar dit geheel terzijde.

Reacties zijn gesloten.