De verboden woorden in Zeeland

logo_provincie_zeelandZeeland is een expulsiegebied. Wat? Een expulsiegebied, een gebied met veel afstotingsfactoren met als gevolg een negatief migratiesaldo. Zeeland is een krimpregio? Wat? Een regio met veel afstotingsfactoren met als gevolg een negatief migratiesaldo. Zeeland vergrijst en ontgroent. O ja. Ons jong intellect verdwijnt en wat resteert is oud en minder goed geschoold. Bijgevolg is Zeeland verworden tot een verdomhoek. Een wat? Een verdomhoek, een hoek van het land waar domheid resteert. O zo? Ja, zo.
En bijgevolg stokt in deze contreien innovatie op alle gebied en deelt de provinciale motor voor economische voorspoed, ons Delta, spaarlampen uit een voorbij tijdperk uit aan de Zeeuwen, in de veronderstelling dat daarmee de achterstand op innovatief vlak op andere regio’s kan worden ingelopen. Ja zo.

Zeeland, och arm, Zeeland. Weet je wat we doen?
We verbieden vanaf heden het gebruik van woorden en begrippen als expulsiegebied, krimp, ontgroening, vergrijzing, negatief migratiesaldo, ontkerkelijking, ontpoldering, ontheemden, oud en minder en Delta, zodat al die negatieve connaties tot het verleden behoren.
Laat ons het negatieve vanaf nu gewoon ontkennen, dan bestaat het allemaal niet meer.
Want al die negatieve begrippen doen Zeeland pijn, doen Zeeland geen goed.
Wellicht kan het Zeeuwse Planbureau eens een gedegen onderzoek doen naar de effecten van het niet meer gebruiken van al die negatieve begrippen en woorden.
En Perry Moree hoeft dan niet meer te zeggen dat wat-ie gezegd heeft hij niet gezegd heeft.
En GS hoeven zich dan niet meer bezig te houden met onzin.

Maar ja, als onzin in Zeeland opwelt, dan stelt de PvdA, ja de beschermorganisatie vh planbureau, vragen…statenvragen.

Moree en verboden woorden

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

4 reacties op De verboden woorden in Zeeland

 1. Tom K..M. Willaert schreef:

  HEAR HEAR! Er gebeuren ook vele goede dingen die door dit geneuzel inderdaad ondergesneeuwd worden en nauwelijks aandacht krijgen! Ook op innovatief gebied zijn vele kleinere MKB-ers met veelbelovende zaken bezig.. Het glas is half vol hosternokke…! 😉

 2. George Knight schreef:

  @Conny
  Prachtige column die me inspireerde. Het K-woord, hoe verzinnen ze het. Zeeland raakt soms aan het absurde.
  https://georgeknightlang.wordpress.com/2015/10/22/woord-krimp-van-hogerhand-verboden-in-zeeland-tegen-beter-weten-in/

  En dat te bedenken dat ik tientallen jaren geleden Zeeuws-Vlaanderen verlaten heb zoals toen op één na al mijn klasgenoten van de middelbare school. Zonder dat ze terugkwamen. Het verlaten van Zeeland door de jeugd is geen nieuwe ontwikkeling. Maar enfin, beleidsmakers willen blijkbaar elke tien jaar graag het wiel uitvinden.

 3. achiel van hof schreef:

  Het stuk was me ook al opgevallen, struisvogelpolitiek. Trouwens in mijn ogen niks mis met krimp, blijft het lekker rustig in ons Zeeuws-Vlaanderen.

Reacties zijn gesloten.