De Zeeuwse wezel en de vluchtelingen

dadaab-vluchtelingenkamp-birdviewDe Zeeuwse oppersoldaat van en voor Oranje, Han Polman, heeft de keurtroepen van het Central Orgaan Asielzoekers uitgenodigd om aan te schuiven bij het eerstvolgend overleg van de Zeeuwse burgemeesters. Het waarom moge duidelijk zijn; de opvang van vluchteling uit de Levant, het Morgenland. Maar, zo gaf Polman gisteren tegenover de Zeeuwse pers aan: “Dat leidt niet noodzakelijkerwijs tot meer opvanglocaties voor vluchtelingen in Zeeland.” Neenee. Maar waarom dan het COA uitnodigen, om te praten over de bestaande opvang te Goes en Middelburg, natuurlijk niet. De eeuwige glimlach wil met zijn opmerking voorkomen dat het fenomeen Nimby voorlopig niet van stal komt.

Polman wilt de partijen bij elkaar brengen om te zien wat de mogelijkheden zijn, zegt-ie zelve. “Wat zouden we in Zeeland eventueel kunnen betekenen?” Eventueel, niet noodzakelijkerwijs, D66-woltaal. De gouverneur van het Natte Land wil gewoon zijn Heren in het Haagse behagen door in Zeeland ruimte te forceren voor de opvang van ettelijke honderden vluchtelingen, gelukszoeker, avonturiers, dan wel inwijkelingen. Zeg dat dan gewoon en probeer dan draagvlak te vinden voor zo’n opzetje. Verschuil je niet achter holle zegswijzen. Durf te stellen dat Zeeland rust en ruimte heeft en dat een deel van de volksstroom alhier welkom is.

Als ze überhaupt naar Zeeland willen komen, want de mogelijkheden om hier een zinvol bestaan op te bouwen zijn natuurlijk stukken minder dan in ons hartland, de Randstad. En Polman moet ook niet doen of hij een voortrekker is in deze. Het COA heeft al lang gemeenten benaderd met het verzoek om opvangruimte in beeld te brengen. In Terneuzen gonst het van geruchten dat burgervader Jan Lonink wel in zou zijn voor de tijdelijke opvang van pakweg 200 zielen (net voldoende om de Terneuzense krimp op te vangen voor even), maar verantwoordelijk wethouder Cees Liefting is daar nog niet aan toe. Ook elders wordt er gedelibereerd over nieuwe en meer opvang. Op grond van allerlei onderzoekjes en enquete zou het gros der Nederlanders geen moeite hebben met de opvang van mensen uit het Morgenland die op de vlucht zijn geslagen voor IS, Assad en pijn in de buidel. Een op de acht Nederlanders zou volgens een AD-onderzoekje (voor wat het waard is) zelf vluchtelingen in huis willen nemen. Mooi, is dat, maar hulporganisaties haasten zich om te zeggen weet waar je aan begint.
De Volkskrant meldde daarentegen dat een meerderheid der Nederlanders evenwel niet zit te wachten op nog meer vluchtelingen. Het volk mag willen wat het wilt, onder druk van Europa, komen er 7000 meer dan eerst werd verwacht. Ze komen, ze moeten opgevangen worden van Ter Apel tot Gilze Rijen. En vast ook wel in Zeeland.

Overigens zijn er in Zeeland gelukkig ook nog bestuurders die zich op directe wijze uitspreken over de toevloed en behandeling van asielzoekers. In plaats van verhullende taalgebruik te bezigen bekritiseerde de Goese burgemeester René Verhulst in Binnenlands Bestuur het huidige rijksbeleid.

http://www.binnenlandsbestuur.nl/bestuur-en-organisatie/nieuws/burgemeester-opvanggemeente-goes-hekelt-haags.9492088.lynkx

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.

2 reacties op De Zeeuwse wezel en de vluchtelingen

  1. Henk Siersema schreef:

    Cees liefting heeft op 17 september een overleg met het COA. (Eigen verklaring) en kent de missive van de minister dat weigeren geen optie is. Daarom heb ik contact met hem opgenomen om duidelijk te maken dat er zeker een adequate organisatie op te tuigen is. Ik koos voor een basis binnen gezamenlijke kerken vanwege de relevantie van de overtuiging (van de meesten). Respons tot nu toe van particulieren en CDA. Verwacht volgende week meer van diaconieën etc… Gr. Henk

Reacties zijn gesloten.