Bio Base Europe Training Center is bodemloze put (een drama in meerdere delen)

P1060437Dat het Bio Basetrainingscentrum in Terneuzen een kleine ramp is heb ik in dit blog al diverse malen mogen duiden. Dat het gifgroene gebouw niet oplevert, maar ook niks te betekenen heeft maatschappelijk is uitvoerig beschreven. Niettemin gaan gemeente Terneuzen en nu ook de provincie door met het kieperen van publieke middelen in die bodemloze put. Kortgeleden mocht ik in een programma van tv-Zeeland nog opperen dat ik blij was dat de euforie rond het biobase-gedoe bij het nieuwe college van Gedeputeerde Staten wat getemperd was, maar helaas, ik had eens geen gelijk. Ook GS steken nu weer 200.000 eurootjes (overigens drie ton minder dan waar ze voor vreesden) in het waardeloze gebouw en beheersstichting. Het gaat maar door. Politiek Terneuzen weigert de stekker uit het hele project te trekken.

Cees Freeke van 55Terneuzen doet nochthans een poging om de raad mee te krijgen afscheid te nemen van het centrum.
Zijn verhaal is duidelijk. Eens afwachten of hij gehoor krijgt.

“Bio Base Europe Training Center is bodemloze put.
Bio Base Europe Training Center zit sinds 2011, het jaar waarin Minister-president van Vlaanderen van België Chris Peeters en vice-premier Verhagen de opening verrichtte, in de lift, naar beneden wel te verstaan.
Niemand van de basisscholen heeft nog belangstelling voor exposities.
Niemand wil van de faciliteiten van opleiding gebruik maken.
Bijeen komsten van voorlichting van biosbase economy leveren geen winst op. Logisch want biosbase economy is achterhaald.
Bij deze ontwikkelingen helpt de aanstelling van de kundigste of duurste directeur niets. Hij is nu tien maanden bezig en genereert van alles, behalve substantiële omzet.
Een ‘normaal bedrijf’ was al lang verdwenen, maar de overheid blijft maar beademen.
Met een omhaal van fraai gestileerde omschrijvingen (oriëntatie op speelveld en de markt, analyse en visievorming, governance issues, planvorming enz.) worden de subsidiërende overheden aan het lijntje gehouden. De volksvertegenwoordigers wordt voorgehouden dat wanneer de zaak failliet gaat, het hun schuld is, want zij hadden met de gevraagde subsidie kunnen instemmen.
Dit is verreweg het gemakkelijkst, zwijgen, of zeggen dat je in de verantwoordelijke ambtsdrager ‘het volste vertrouwen’ hebt en het stuk het liefst als A-stuk naar de raad.
Het in standhouden van een zaak enkel en alleen om geen subsidie behoeven terug te betalen is feitelijk oneigenlijk gebruik. Niemand zal zich echter daar om bekommeren.
In de definitieve versie van het plan nr. 3.5 doet de opsteller ons doen geloven dat in 2017 een lichte winst wordt geboekt. Je moet om dit te geloven wel een bijzonder groot geloof hebben. Als je bij andere projecten te rade gaat dan weet je dat je in meeste gevallen de boot ingaat. Maar ja, dan zit er weer een ander college. Wie dan leeft, wie dan zorgt. Schuld meer dan 200 miljoen euro? Aprés nous le déluge.
Visie van 55 terneuzen
Daarom niet volharden in de dwaling maar het verlies nu nemen en Bio Base Europe Training Center per 1 januari 2015 opheffen. [Volharden in de dwaling kost altijd meer: Euregiotuinen Sluis, bouwput Middelburg, enz.] Europese subsidie terugbetalen. Vervelend, maar hier tegenover staat het uitsparen van het salaris van de directeur 2016 t/m 2020: 5 x € 250.000,- = € 1.250.000,-. Voorts behoeven gemeente en provincie niet langer bij te spijkeren. Tel uit je winst!”

Zie ook:
http://www.pzc.nl/regio/zeeuws-nieuws/provincie-past-deel-tekort-bio-base-europe-training-center-bij-1.5243629

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Bio Base Europe Training Center is bodemloze put (een drama in meerdere delen)

 1. Henk Siersema schreef:

  Afspraak is afspraak, oftewel een man een man een woord een woord, ligt ten grondslag aan dit echec. Dat neemt niet weg dat enige creativiteit zou kunne leiden tot iets fatsoenlijks op sociaal maatschappelijk terrein. wij hebben als Portaal daar een maandenlange expositie georganiseerd, Zorgsalam heeft daar veel in georganiseerd. het zijn voorbeelden om juist DAAR een nieuw centrum te stichten. weet je nog van een paar jaar geleden: Realiseer daar op sportief gebied regionale voorzieningen, zoals een multifunctioneel stadion, een hotel/motel voor o.a. Zakenlui,vrachtwagenchauffeurs en sporters, een groencentrum, een schaatsbaan rondom de windmolens, zodat als je van Goes naar Gent rijdt of VVV je minimaal dankt: wat zou daar an de hand zijn? Nu rijdt iedereen door en laat Terneuzen links /rechts liggen. Dit centrum is uitermate geschikt als business meeting point. hallo, ondernemers , hoe duur wil je uit zijn om wat voor je internationale betrekkingen te betekenen? Voor dat je het weet, heb ik het gerealiseerd in het centrum in management van het Portaal.

  • van Gremberghe schreef:

   Henk, je weet toch dat de wethouder van stagnatie van Terneuzen een heleboel zaken uit je opsomming getorpedeerd heeft ten faveure van iets dat Kennedy- West heet. Verder is dat Biobasecentrum opgezet als opleidingencentrum met Europees geld en niet als expositieruimte voor Portaal, Zorgsaam en als centrum voor kinderpartijtjes en KvK bijeenkomsten. Zeker is één ding; het is een debacle…

 2. Tom Aarts schreef:

  Een man een man, een woord een woord………….dan is heer Siersema al uit gemak vergeten wat de toenmalige directeur van Biobase VOOR de eerst paal al in de krant liet zetten: ‘we gaan wel bouwen maar we hebben er geen werk voor’.!! Het doelbewust toch bouwen en achterhouden van informatie vindt dhr Siersema de gewoonste zaak van de wereld, sterker nog hij propagandeert zelfs nog meer geld te steken in zijn droomwereld vergetende dat, dat geld door u en mij opgebracht moet worden om de ‘windmolens’ te laten draaien. Ook vergeet dhr Siersema de jaarverslagen te lezen van Biobase waarin de meer dan riante vergoedingen staan vermeld van degene die het zover hebben laten komen. Dit alles samenvattende maken de opmerkingen van dhr Siersema duidelijk wat zijn politieke inzet is……pappen en nathouden…..

Reacties zijn gesloten.