People take pictures

IMG_4028

“People take pictures of the Summer,
Just in case someone thought they had missed it,
And to proved that it really existed.
Fathers take pictures of the mothers,
And the sisters take pictures of brothers,
Just to show that they love one another.”

Ray Davies van the Kinks zong het eind jaren ’60 en ik moest er onlangs aan denken toen mijn vrouw gevraagd had om haar foto’s van haar telefoon op de computer te zetten. Het waren er meer dan 3000 en vrijwel allemaal van onze kleinkinderen. Als ik de bestanden waarin onze nazaten voorkomen eens nasla, dan blijken er meer dan 30.000 beelden van het trio te zijn.

We kunnen dus ruimschoots bewijzen dat die drie jonkies bestaan. Hoe anders was dat enige jaren terug bij het heengaan van onze respectievelijke vaders. Van Camillus Franciscus van Gremberghe waren in de loop van zijn 66 jarig bestaan wel kiekjes gemaakt, maar die bleken amper te gebruiken voor een overlijdenskaartje. Met Richard le Roy zijn verscheiden was het aantal digitaal bruikbare beelden ook zeer, zeer beperkt. En dat was jammer, pijnlijk zelfs…

Het is typisch hoe het fotograferen in dit digitale tijdperk een vlucht heeft genomen zonder weerga. Moest vroeger nog gestunteld worden met rolletjes, die vervolgens ter ontwikkeling moesten worden weggebracht naar de fotospeciaalzaak, tegenwoordig gaat het van click en weg, de wereld rond. Per mail of app naar die en gene. Een filmpje, net zo makkelijk. Ik pak even de I-phone en hup….

Alles wordt tegenwoordig vastgelegd en niet alleen voor het nageslacht.
Een ongelukje, even een overzichtsfoto, wat details, je weet nooit wat de verzekeraar wenselijk acht. Een incident, vastleggen, komt misschien wel op tv of op een nieuwssite op het net. Een beroemdheid die een uitglijer maakt, vastleggen, ook al is het in een parkeergarage, doen. Een agent die buiten zijn boekje gaat, vastleggen…

People take pictures of each other…

Aan de ene kant vind ik het verschijnsel een beetje vervelend. Overal gaan er telefooncamera’s de lucht in, overal worden selfies gemaakt. De gekte is compleet. Aan de andere kant, zie ik op pc, mijn kleindochter dagelijks verschijnen en dat is leuk, fijn zelfs. Ik zie hoe mijn dochter vakantie viert in de tropen en het goed maakt. Pa heeft dan weer een zorg minder.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, ECHO ; Geluiden van toen met tekst van nu., HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.