Haarscheurtjes, terreur en domheid

23feb2011 111Kernenergie en België, het blijft een gevaarlijke combinatie. Blijft ja, want zodra die twee woorden in combinatie met elkaar worden gebruikt is er iets aan de hand. Meestal nooit iets ernstig roepen ze dan om het hardst bij Electrabel, de uitbaters van de centrales, maar meestal toch wel iets waarvan de wenkbrauwen op zijn minst gaan fronsen.

Vorig jaar augustus was het toen 65.000 liter olie de turbineruimte van Doel 4 instroomde. eerst was er sprake van een storing. Niets ernstigs aan de hand, wist Electrabel. Nou ja, 65.000 liter uit een reservoir laten stromen, dan duurt even, dat is geen vaatje olie, nee, dat is een hoeveelheid olie die past in twee grote tankauto’s. Wil je zo’n hoeveelheid olie verstouwen, dan is er geen sprake van een lekje, een foutje of incidentje, ben je mal.

Een dag of wat later werd er gesproken van ‘een bewuste manuele handeling” die zou zijn verricht. Of liever, iemand moest een handje hebben geholpen bij het laten leeglopen van het reservoir. Sabotage dus. En voorwaard weer een dag later kopte de NRC dat “De sabotage in de Belgische centrale Doel 4 werd mogelijk gepleegd met een terroristisch oogmerk.” Dat wist directeur André Vandoren van het Orgaan voor de Coördinatie en de Analyse van de Dreiging (OCAD) de media mee te delen.

Een terreurdaad in Doel 4. Na het rampjaar 2013 toen de helft van de Belgische kerncentrales werden stilgelegd wegens haarscheurtjes in de installaties was dit natuurlijk een ernstige, zeer ernstige zaak. Alles zou tot de bodem toe worden uitgezocht.

Enfin, we zijn een jaar verder en de Belgen zoeken nog. En vergeefs. Het is zelfs zou dat het personeel dat van die terreur-sabotagedaad verdacht zou kunnen worden weigerde mee te werken aan een verhoor met een leugendetector.
Het onderzoek richtte zich in eerste instanties op zo’n zeventig personen. Een deel van die mensen was werkzaam voor onderaannemers die sindsdien niet meer door Electrabel worden ingezet. Een paar medewerkers werden verplaatst en kregen een ander job. Aan de veertig resterende verdachten werd gevraagd mee te werken aan een leugendetectortest. Slechts vier hadden daar geen moeite mee. De rest weigerde op advies van hun advocaten medewerking.

Terwijl in Doel gebakkeleid werd over het onderzoek naar de sabotagedaad bleven medewerkers van de centrales in Tihange hun kleine sabotagedaden gewoon uitvoeren. Veiligheidsprotocollen werden niet gerespecteerd, incidenten niet gemeld, kortom het was een zooitje. na tal van waarschuwingen greep het Federaal Agentschap voor de Nucleaire Controle (FANC) begin deze maand eindelijk eens in. Vier leidinggevende werden geschorst en het overige personeel werd ernstig aangeraden op veiligheidscursus te gaan. En zo komt alles wel goed in nucleair Belgenland, want ja, hoewel in 2012 besloten werd dat de oude centrales in Doel en Tihange fasegewijs zouden worden gesloten, kwam de nieuwe federale regering deze zomer – de incidenten ten spijt – terug op dat besluit. De kerncentrales Doel 1 en 2 blijven vooralsnog in gebruik tot 2025. Als dat maar goed blijft gaan….

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , . Bookmark de permalink.