Hoe vul je een bodemloze put?

Jean-Paul-Leenknegt

Jean-Paul-Leenknegt

Het innovatie- en trainingscentrum Bio Base Europe in de Koegorspolder bij Terneuzen kan vanaf 2019 zonder verlies worden geëxploiteerd en zelfs winst maken. Centrumvoorzitter Jan Lonink, tevens burgemeester van Terneuzen, zegt het, de PZC tekent het op. Alle mooie perspectieven ten spijt betekent het wel dat de komende jaren nog eens een klein half miljoen publiek geld in deze bodemloze put gekegeld wordt. `In bestuurderstaal heet dit dan dat de subsidieverstrekkers nog jaarlijks tot of tot en met 2019 een kleine 100.000 euro moeten bijpassen.

Volgens de PZC zou dit blijken uit het concept-businessplan dat de nieuwe directeur van het centrum Jean Paul Leenknegt in een half jaar werken heeft gemaakt (waar een beetje manager dat ook in een week zou moeten kunnen) en dat komend najaar wordt vastgesteld.
Komend najaar lezers mijn, dat betekent dat er weer bijkans een jaar gepasseerd is en dat er in dat hele centrum niets zinnigs (op wat kinderfeestjes, partijtjes en gesubsidieerde themabijeenkomsten van bv banken en een KvK na) heeft plaatsgevonden.

Ah maar ja, het trainingscentrum zal in de toekomst intensiever worden gebruikt voor bedrijfsopleidingen, niet alleen voor de bio-gebaseerde bedrijven maar ook voor technische beroepen. Per slot van rekening is in het centrum is nu ook al het Zeeuwse Huis van de Techniek gevestigd, waar Leenknegt – een oud-uitzendbureaumedewerker met als specialisatie flexwerk – ook directeur is van geworden. Nog zo’n lege huls denk ik dan.

Nee, Lonink gelooft echt in een doorstart van het trainingscentrum. Dat zei hij driekwart jaar terug al en hij zegt het nu nog maar eens. En dat het allemaal met dat centrum wat tegenviel, ach:,,Het centrum is voor de crisis opgericht. Toen was het optimisme bij directie en bestuur dat er iets moois te gebeuren stond nog groot, maar dat viel tegen.”

Dat viel tegen. Mens, van begin af aan was duidelijk dat de grote (chemische) werkgevers geen cursisten zouden leveren aan het centrum. Dat gifgroene kopt zou en moest er komen om die miljoenensubsidie van Brussel te kunnen spenderen. De Gentse partner kreeg een proeffabriek in Zelzate en Terneuzen mocht – dankzij de inzet van Marten Wiersma, van Wiersma Projecten, toen helaas gedeputeerde – dat groene kot bouwen.
De jaren 2012 en 2013 kostten de gemeenschap 530.000 euro. Er werd amper iets omgezet in het centrum – op de kinderpartijtjes en recepties na, die evenwel makkelijk elders in Terneuzen hadden kunnen plaatsvinden, maar alla, de oneigenlijk concurrentie werd oogluikend toegestaan. Maar dan was er wel een directeur aangesteld die op jaarbasis mooi 250.000 euro beurde. Een zakkenvuller dus.

Lonink schatte vorig jaar nog in dat het jaartekort op 80.000 euro zou uitkomen, maar dat dit bedrag niet zo zou blijven. Gelijk heeft hij, gemakshalve wordt nu al uitgegaan van een tekort van een ton dat jaarlijks tot 2019 bijgespijkerd moet worden. En waarom 2019, nou dat is vrij simpel, in dat jaar staat de biobasegeldversnipperaar tien jaar op zijn stekkie en zal Brussel niet meer een teruggave van slecht bestede subsidies kunnen claimen. Zo gaat dat in Terneuzen.
Benieuwd of die Jean Paul Leenknegt 2019 ook haalt.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.