Voor tuig sluit Hulst de poorten (weer eens)

imagesBurgemeester Jan Frans Mulder van Hulst baalde als een stekker toen hij in mei kennis nam van de jaarlijkse Misdaadmeter van het Algemeen Dagblad. De krant constateerde, op basis van politieaangiften – dat het aantal incidenten in de gemeente Hulst vorig jaar in vergelijking met het jaar daarvoor aanmerkelijk was toegenomen en dat de misdaadscore, zoals dat zo genoemd werd – in 2014 fors was gestegen. Hulst was al bijna net zo incidentenrijk als het criminele Terneuzen. Nou ja, 100 inbraken, 238 vernielingen en wat andere kleine criminaliteit moeten niet gebagatelliseerd worden, maar een beetje relativeren is wel op zijn plaats. En Mulder deed dat kort na de publicatie ook. “Laat ons niet overdrijven, Hulst is een veilige gemeente, dat was het en dat is het nog.”

Of het echt hielp betwijfel ik. Hulst mag dan op de misdaadmeter op een 173e plaats staan bij AD, mooi in het gemeentelijk middenveld. De berichtgeving over de misdaadcijfers en het gepraat daarover had zijn weerslag. Het gevolg van een en ander was dat het CDA gister met een motie op de proppen kwam waarin het dagelijks bestuur van Hulst nadrukkelijk gevraagd werd meer te doen voor de veiligheid in de openbare ruimte.

“Ondanks de positieve officiële cijfers (let wel die van AD worden niet als zodanig aangemerkt) worden raadsleden steeds vaker door burgers er op aangesproken dat er in hun buurt zaken plaatsvinden die ongewenst en misschien zelfs crimineel zijn, zoals drugsgerelateerde overlast, vernielingen en ordeverstoringen. Plaatsen die daarbij genoemd worden zijn de bolwerken, cafés, Oversprong, Tosca, Plein de Mate, t Laantje, de voetbalvelden van Sint-Jansteen (waar de raad nu zelf een school bij wil vestigen, maar alla), het park achter het Back-terrein en het voetbalcomplex in Kloosterzande.” Het CDA somde het gemakshalve maar weer eens op.
Anders dan tien jaar geleden zijn die locaties niet, maar goed, het was weer eens gezegd.
En of het college dan maar eens snel passende maatregelen wilde nemen om de overlast te verminderen, alle middelen daarvoor in te zetten en niet te schromen in – in overleg met de politie (welke politie) eventueel cameratoezicht in te voeren.

Op Progressief Hulst na, die de motie overbodig vond, stemde de hele raad verder in met de oproep. Mulder zag dat als een duwtje in de rug om verder te gaan met wat het bestuur al doet; het intensiveren van de burgernet-participatie, overleg met dorps-en wijkraden. het opleggen van horeca-ontzeggingen en -indien mogelijk – vragen om extra politie-inzet. dat laatste is steeds moeilijker vanwege, en Mulder zei het, de magere politiebezetting in de regio.
“Wij tolereren het niet”, slaakte Mulder, “Diefstallen en mishandelingen pikken we niet. Wie zich in Hulst niet weet te gedragen is in Hulst niet welkom”, klonk het.
“Voor hen sluiten wij de poorten “, dacht ik bijna hardop….

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Voor tuig sluit Hulst de poorten (weer eens)

  1. Willy schreef:

    Goed idee ! Poorten dicht, (nieuwe) ophaalbruggen omhoog en de Binnenstad afgesloten na 22:00. Wie er nog uit wil, dat kan, maar die moet betalen en is gekend.
    Dat wordt een unieke situatie, die veel publiek gaat trekken.
    En de bewoners van de Binnenstad verwerven een enorme veiligheid, tenzij de inbrekers gaan zwemmen.

Reacties zijn gesloten.