Hoe de stede Hulst steeds lelijker wordt…

IMG_0848 (1)Amechtig. Dat is het goede woord. Al jaren probeert wethouder Diana van Damme van Hulst (markten, toerisme en bouwen) om de economische teloorgang van stede Hulst te keren. Ze doet er alles aan, zegt ze altijd, nee, dat roept ze zelfs. Als de markt verder terugloopt, dan lost Diana dat wel op, misschien kunnen we het op een andere dag doen of de tijden van de markt inperken, dat helpt (in Stekene) weet ze dan te melden zonder daarover met de marktkooplieden te hebben overlegt. Die gooien de kont tegen de kribbe en hup, er gebeurt niets. De winkeliersvereniging komt met weer een wensenpakket en Diana luistert en gaat daar zeker iets mee doen, zegt ze, nee roept ze zelfs.

Diana van Damme is goed van wil, maar daarmee red je het niet in het openbaar bestuur in Hulst. Maar goed, het is een braaf mens en de coalitie had de PvdA nog nodig voor een solide meerderheid, dus mocht Diana en de club van Paul Weedas (want dat is de Hulster PvdA nog altijd) aanschuiven aan de bestuurstafel.
Diana was kortgelee ook verantwoordelijk voor de ruimte die bouwers gekregen hebben om in de binnenstad nieuwbouw boven de monumenten te mogen laten uittorenen. De stichting Beschermd Stadsgezicht Hulst wilde dat verhinderen, maar kreeg bij de Raad van State net geen nul op het rekest. Hulst mag hoger, maar niet veel. De stichting verzet zich de laatste jaren wel vaker (vergeefs) tegen bepaalde project, die in de optiek van de bestuursleden van de club het monumentale karakter van de Vossenstad aantasten. En ze hebben eigenlijk wel gelijk, maar niemand schijnt in Hulst daar iets om te geven. De voorbije jaren zijn appartementencomplex in en aan de stadsrand opgetrokken die weliswaar een mooi uitzicht hebben, maar er verder eigenlijk niet uitzien.
Diana en de heren hebben hun ziel verkocht aan een projectontwikkelaar die overal in Zeeuws-Vlaanderen sporen heeft nagelaten. van het geflopte eurotuinencomplex in Oostburg tot het lekke waterschapskantoor in Terneuzen. Hij kan doen en laten wat-ie wil. Het begon met het Back-complex, een conglomeraat van prefabbakken aan de stadsrand waar supermarkten en een dhr-zaak in geduwd werden. En er komen nog meer bakken bij en iets verderop wordt weer een appartementscomplex uit de grondgestamp dat -omwille van het economisch rendement – weer minstens een verdieping hoger is dan de gebouwen waar de stichting Beschermd Stadsgezicht bij de RvS ageerde. Het kan in stede Hulst.
De meest Belgische stad van Zeeland.
Maar mooier wordt het er niet op.
Kijk vanaf de rondweg en zie op een zomerse dag hoe vesting en noordkant van de stad in lieflijk groen gehuld zijn, kijk naar de zuidkant en zie hoogbouw en grijze bakken. Jammer, maar helaas.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Hoe de stede Hulst steeds lelijker wordt…

 1. jos schreef:

  Diana v Damme woont zelf ”naast” dat lelijke nieuwe hoogbouw, dus ik betwijfel of ze dat zelf wel zo wilde? De inkom van de vestingstad is al langer verpest door hoogbouw, zie ook die andere afschuwelijke torens. Zijn die niet van ”projectontwikkelaar” Woonstichting Hulst? Die mogen net als bepaalde andere projectontwikkelaars al jaren, nog vauit de tijd van Willy Keijzer, op het bord schijten van Gemeente Hulst. We zitten waarschijnlijk
  voor de komende 100 jaar nog opgescheept met die lelijke hoge gebouwen 🙁

 2. Tom schreef:

  De economische waarde van die grijze prefebbakken wordt wel iets te makkelijk opzij geschoven. Wat blijft er van ‘Hulst Koopstad’ over als ze er niet zouden hebben gestaan?

  • van Gremberghe schreef:

   Waar het om gaat Tom is dat ze er niet uitzien…Dat ze voor Hulst economisch van nut zijn zal ik niet bestrijden. Zonder de supers zou het in de vestingstad heel erg stil zijn hedentendage…

Reacties zijn gesloten.