Header Death Valley en dag juni

Juni zit er op. De zomer breekt in plotselinge hevigheid los. Op naar de veertig graden Celcius. Even althans. Het leven in een iets lager tempo, vocht bij de hand en dan redden we het ook wel weer. De tour komt, de tour gaat. Benieuwd hoe Zeeland er op komt te staan bij die Fransen. De verwachtingen bij de Zeeuwse bestuurders zijn hooggespannen, nou ja, het moet maar. Juni was een gemiddeld lezersmaandje, ruim 6280 passanten. Meest gelezen was Hans de Boer zijn labbekak-gedoe, het Landje Apart eindigde als tweede, gevolgd door het artikeltje over het Zeeuwse coalitieakkoord in wording. Veel aandacht ging ook uit naar het plan voor het nieuwe havengebied te Breskens en het rampspoed-circus van Frank van Hulle. We schrijven verder, leest U mee? Bon.

De header dees maand staat in het teken van de warmte. Het is een beeld van Zabriskie Point, een felgekleurd rotsenpalet aan de oostzijde van Death Valley. De mooie rotspartij is beroemd geworden door de gelijknamige film van Michelangelo Antonioni uit 1970. De maatschappijkritische film flopte destijds gigantisch, maar is tegenwoordig zowat een cultfilm geworden. Hoe het ook zij, jaarlijks staan zo’n twee miljoen mensen (vaak in een verzengende hitte) naar deze veelkleurige ingewanden van de aarde te kijken. Ook zijn er altijd wel een paar onverlaten die menen van het uitzichtpunt de woestijn in te moeten dalen, zonder water of verkeerd schoeisel en zonder beschermende kledij. En die halen het dan niet. Het gebeurt en het gebeurt steeds vaker.


Noemden de Californië-gangers de Dode Vallei destijds de Vallei des Doods omdat er hoegenaamd niets wilde groeien (en niet omdat er velen het leven lieten) tegenwoordig doet de bloedhete slenk zijn naam wel eer aan, omdat domme toeristen zonodig echt stom willen zijn. Ik prijs de Here dat ik een keer of vier dit prachtige nationale park heb mogen doorkruisen, meestal in de vroege ochtenduren omdat de temperaturen dan nog te doen zijn in de zomer. In juli en augustus schiet de thermometer alras naar de 50 graden of meer.De hoogste temperatuur die ooit gemeten is 58,3 °C, in Furnace Creek, een woestijnnederzetting, op 3 juli 2013. Mijn kinderen en ik hebben ooit gezwommen in het zwembad van Furnace Creek bij een temperatuur van 50 graden, het water was dik boven lichaamstemperatuur en het zwemmen leek op banjeren in stroop.
Zo warm zal het komende dagen niet worden.
En lang zal de hitte ook wel niet aanhouden, we leven in Nederland per slot van rekening. Geniet er van, zou ik zeggen.

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

Eén reactie op Header Death Valley en dag juni

  1. Mieke Schepens schreef:

    We genieten er zeker van, zolang het duurt. Graag gelezen 🙂

Reacties zijn gesloten.