Header juni: Geen armbandjes

En hoewel de jacht op olifanten sinds 1989 internationaal verboden is worden er jaarlijks in Afrika nog 30.000 olifanten per jaar gedood. Zet dat tempo zich voort, dan is dat gigantische en mooie dier over 20 jaar volledig uitgestorven. Natuurorganisatie, WNF voorop, zetten zich al jaren in om dit proces te keren. Om met name midden-Afrikaanse landen te dwingen paal en perk te stellen aan de stroperij van deze dieren. De olifant is het slachtoffer van een goed georganiseerde internationaal misdaadcircuit die draait om en rond ivoor. Afzetmarkten zijn vooral China en Thailand en hoewel deze landen zich langzamerhand laten gelden (door de handel in ivoor te beperken en illegale partijen te onderscheppen, vorig jaar in China zo’n 500 kilo) is het nog steeds dweilen met de kraan open.

En het grootste landzoogdier kan daar zelf niets aan verhelpen.
Dat zal de mens toch moeten doen.
En ze zijn echt het conserveren waard, die grote loebassen.
Ik heb ze van dichtbij mogen aanschouwen, ruiken en zien.
Sociale wezens met de kracht van bulldozers en een oogopslag die empathie lijkt uit te stralen.
En ja, het zijn geen armbandjes…

Laat ik daar juni maar mee beginnen en mei mee afsluiten. Mooie maand mei. Tenminste als het om lezers gaat. Dik over de 10.000. Er waar waren zij in geïnteresseerd? Nou, vooral in de adbijperikelen, rond de Slotweg, het vertrek van Van Beveren, het integriteitsonderzoek voor de nieuwe aankomende bestuurders en het gedoe rond de gelden voor de Touretappe, de hobby van Ben dus. Ook de stukken over Terneuzense plannenmakers of liever luchtkasteelbouwers vonden gretig aftrek. We schrijven verder…

Over van Gremberghe

Journalist en internetondernemer. Verslaggever in algemene dienst. Schrijft over Zeeland, Neder- en buitenland. Over wat wel en niet gebeurt, over reizen en soms over gewone mensen. Immer gedreven en oprecht, voor zover daar sprake van kan zijn.
Dit bericht is geplaatst in DAAR : Zeeuwse zaken, GINDER; Nationale en internationale zaken, HIER ; Zeeuws-Vlaamse zaken met de tags , , , , . Bookmark de permalink.

3 reacties op Header juni: Geen armbandjes

 1. Karel Martinet schreef:

  De olifant is een mooi groot beest. Zou idd jammer zijn als die zou verdwijnen. Maar er lopen er nog steeds een half miljoen van rond, in Afrika. Denk toch echt dat je je over uitsterven van de olifant in Afrika over 20 jaar niet al te veel zorgen moet maken. Het WNF controleert nu al een groot stuk van Afrika, van de wereld zelfs, en bijna overal wonen daar al heel lang ook mensen die ook moeten leven. Die kunnen hun biezen pakken. Wat mij betreft hebben clubs als WNF nu wel genoeg macht. Want wie controleert ze? Jij neemt het verhaal ook voor zoete koek aan. We zouden die club best wat kritischer mogen volgen.

  • van Gremberghe schreef:

   Denk dat het met die macht van WNF wel meevalt. Bovendien wat zou ik aannemen? De cijfers zijn algemeen bekend. Komt bij waarom lukt het in zuidelijk Afrika wel om leefgebieden te conserveren en in Midden-Afrika niet? Omdat de landen daar politiek verre van stabiel zijn. Ander verhaal is de handel. Als de vraag naar ivoor en neushoornhoorns weg is hoeven die dieren ook weinig te vrezen…en de doorsnee-Afrikaan verdient aan die handel sowieso niks, op die stropers na dan. Beetje kortzichtig Karel?

 2. Piet Kesteloo schreef:

  om je Laatste 3 woorden te kunnen verwezenlijken wens ik je veel inspiratie toe Conny.
  Ik blijf je volgen

Reacties zijn gesloten.